Wowka 07.04.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Czy spożywanie wody z miedzianej instalacji wodnej jest szkodliwe dla zdrowia? Życie jako takie jest wogóle szkodliwe.... Tak, jako ciekawostkę powiem, że część "mojej wsi" jest zaopatrywana w wodę wodociągiem z rur azbestowych .............. Tak, więc dla nich nie jest istotne czy te ostatnie 5 m instalacji (a na to tylo maja wpływ) jest wykonane z miedzi, plastiku czy tez ocynku..... Pozostali także nie wiedzą przez jakie rury płynie ich woda...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek123 07.04.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 W browarach większość instalacji jest wykonana z miedzi tak więc picie złocistego napoju szkodzi nie tylko na brzuszek Pozdrawiam Tomek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 07.04.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Tomek, to może ten piekny złocisty kolorek to po prostu midź I może z rur miedzianych też kiedyś taka "woda" popłynie pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HYDRAULIK555 05.12.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 1. Znalazłem to w encyklopedii : "większość związków miedzi rozpuszczalnych w wodzie jest trująca" oczywiście ilość ewentualnych związków które by mogły powstać podczas przepływu wody przez instalacje jest dość znikoma ale przecież tej instalacji będzie się używać przez kilkanaście lat a wtedy ilość szkodliwych substancji wypitych w raz z woda może stać się całkiem pokaźna a zawartość w wodzie siarczanów i chociażby chloru na pewno nie będzie utrudniać tych reakcji. 2. Próbowałem znaleźć jakieś bliższe informacje na temat instalacji miedzianych do wody pitnej w polskich normach ale w obydwu bazach norm jakie posiadam norma dotycząca instalacji miedzianych są puste... niby jest tytuł ale nic więcej a i na stronach Polskiego Komitetu Normalizacyjnego jest pusto... 3. Natomiast w obowiązkowej normie PN-92/B-01706 Instalacje wodociągowe - Wymagania w projektowaniu Znalazłem coś takiego: "Instytucje uprawnione do wydawania świadectw: - o dopuszczeniu materiału lub wyrobu do kontaktu z wodą do picia i na potrzeby gospodarcze - Państwowy Zakład Higieny, - o dopuszczeniu do stosowania w budownictwie materiału lub wyrobu w zakresie instalacji wodociągowej - Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Techniki Instalacyjnej "INSTAL" w Warszawie" Więc jeśli ktoś już się zdecyduje na taką instalacje to niech sprawdzi czy dany wyrób posiada odpowiednie zaświadczenia... Ps: Zapewne forumowicz Adamos48 ucieszy się bo tak szeroko reklamowane przez niego wyroby firmy Hutmen S.A posiadają odpowiednie certyfikaty - Państwowego Zakładu Higieny. Nie ma co Adamos48 promuje firmę jak może czyżby się starał o tytuł sprzedawcy roku ? Serdecznie witam - Jestem hydraulikiem z zawodu, nigdy nie zakładam, w wykonywaniu usługi, instalacji wodnych mających służyć do wody pitnej z materiałów miedzianych. Ponieważ biorę odpowiedzialność za wykonaną pracę. Miedź jest bardzo szkodliwa, o czym nie wiedzą mieszkańcy, a skutki jej oddziaływania na organizm, kierują na różne przyczyny, nie związane z ich mieszkaniem. Zdawałem na dyplom czeladnika, i tam bardzo rygorystycznie podchodzono do tematu. Nawet stosowane w blokach (lata 1980 - 2000), mieszkalnych karbowane rurki miedziane, do podłączania baterii umywalkowych, były poniklowane. Jednak potem zaczęto ich unikać, stosując sztywne połączenia rur stalowych ocynkowanych, z śrubunkiem. Obecnie technologie są bardzo zaawansowane i można skorzystać z plastykowych rur, do wody pitnej. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 na pewno krewetki padają jak muchy we wodzie, która płynęła instalacją miedzianą. Wie to każdy akwarysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts