Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy picie wody z instalacji miedzianej jest szkodliwe?

Recommended Posts

Czy spożywanie wody z miedzianej instalacji wodnej jest szkodliwe dla zdrowia?

Życie jako takie jest wogóle szkodliwe....

Tak, jako ciekawostkę powiem, że część "mojej wsi" jest zaopatrywana w wodę wodociągiem z rur azbestowych ..............

Tak, więc dla nich nie jest istotne czy te ostatnie 5 m instalacji (a na to tylo maja wpływ) jest wykonane z miedzi, plastiku czy tez ocynku.....

Pozostali także nie wiedzą przez jakie rury płynie ich woda...

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 9 years później...
1. Znalazłem to w encyklopedii : "większość związków miedzi rozpuszczalnych w wodzie jest trująca"

oczywiście ilość ewentualnych związków które by mogły powstać podczas przepływu wody przez instalacje jest dość znikoma ale przecież tej instalacji będzie się używać przez kilkanaście lat a wtedy ilość szkodliwych

substancji wypitych w raz z woda może stać się całkiem pokaźna a zawartość w wodzie siarczanów i chociażby

chloru na pewno nie będzie utrudniać tych reakcji.

2. Próbowałem znaleźć jakieś bliższe informacje na temat instalacji miedzianych do wody pitnej w polskich normach ale w obydwu bazach norm jakie posiadam norma dotycząca instalacji miedzianych są puste... niby jest tytuł ale nic więcej a i na stronach Polskiego Komitetu Normalizacyjnego jest pusto...

3. Natomiast w obowiązkowej normie

PN-92/B-01706 Instalacje wodociągowe - Wymagania w projektowaniu

Znalazłem coś takiego:

"Instytucje uprawnione do wydawania świadectw:

- o dopuszczeniu materiału lub wyrobu do kontaktu z wodą do picia i na potrzeby gospodarcze - Państwowy Zakład Higieny,

- o dopuszczeniu do stosowania w budownictwie materiału lub wyrobu w zakresie instalacji wodociągowej - Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Techniki Instalacyjnej "INSTAL" w Warszawie"

Więc jeśli ktoś już się zdecyduje na taką instalacje to niech sprawdzi czy dany wyrób posiada odpowiednie zaświadczenia...

Ps: Zapewne forumowicz Adamos48 ucieszy się bo tak szeroko reklamowane przez niego wyroby firmy Hutmen S.A posiadają odpowiednie certyfikaty - Państwowego Zakładu Higieny. Nie ma co Adamos48 promuje firmę jak może czyżby się starał o tytuł sprzedawcy roku ?

Serdecznie witam -

Jestem hydraulikiem z zawodu, nigdy nie zakładam, w wykonywaniu usługi, instalacji wodnych mających służyć do wody pitnej z materiałów miedzianych. Ponieważ biorę odpowiedzialność za wykonaną pracę. Miedź jest bardzo szkodliwa, o czym nie wiedzą mieszkańcy, a skutki jej oddziaływania na organizm, kierują na różne przyczyny, nie związane z ich mieszkaniem.

Zdawałem na dyplom czeladnika, i tam bardzo rygorystycznie podchodzono do tematu. Nawet stosowane w blokach (lata 1980 - 2000), mieszkalnych karbowane rurki miedziane, do podłączania baterii umywalkowych, były poniklowane. Jednak potem zaczęto ich unikać, stosując sztywne połączenia rur stalowych ocynkowanych, z śrubunkiem. Obecnie technologie są bardzo zaawansowane i można skorzystać z plastykowych rur, do wody pitnej.

Serdecznie pozdrawiam.