Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o aranżacje łazienek :)

JimmyW

Recommended Posts

Moje uwagi do wizualizacji lazienki

- jak dla mnie za duzo ciemnego koloru

- przekombinowana podloga - plytki w roznych kolorach i kierunkach.

- dosc wysoko ustawione lustro, obnizenie nad lustrem w ciemnym kolorze troche zaburza proporcje

- pas nad wanna sklada sie z 3 roznych plytek - nieproporcjonalnie mala powierzchnia do ilosci elementow

Mnie osobiscie trudno jest tutaj doradzac konkretne zmiany w ulozeniu plytek, bo troche jest tak, ze jak jedna rzecz ruszysz to nastepnym razem cos innego nie bedzie pasowalo, co teraz jest ok. Ale na pewno sprobowalabym nastepujacych zmian

- likwidacja ciemnego obnizenia - albo wyrownanie sciany i jasne plytki nad lustrem, albo obnizenie ale w jasnych plytkach

- wejscie do kacika pralniczego podwyzszyc, tak zeby zaczynalo sie na koncu dekoru na ciemnej czesci

- jednakowe ulozenie plytek na podlodze, podloga w jednym kolorze

- likwidacja pionowego paska nad wanna - moze przedluzyc dekory z ciemnej czesci?

- w czesci pralniczej, ukrytej dalabym plytke bazowa (zadnych dekorow) i nie robila polek murowanych - lepiej zrobic cos meblowego, mozna sobie latwiej dostosowac do potrzeb. Ogolnie bym tam plytkowala, bo bedzie ten kacik widac, aczkolwiek jesli chcecie obnizyc koszty, to mozna tam po prostu pomalowac :D

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za sugestie. Faktycznie dziecko dopiero w drodze ale projektując łazienkę jak najbardziej trzeba myśleć o brzdącu który za dwa lata bedzie juz pewnie sam latał po mieszkaniu :) Ale jak tu zamienic sedes z umywalka nie wiem, oczywiście nie było jeszcze hydraulika i łazienkę można jeszcze dowolnie zmienić. Niemniej jeśli chodzi o szafkę i umywalkę faktycznie lepiej pomyśleć nad czymś okrągłym.

A czy jest sens wydzielać sobie taka mini pralnię? Co o tym sądzicie?

A co do kolorystyki ? Przecież pisałaś ze lubisz szarości, Moze nie cała szara ale jednak dość szara łazienka 

A to to jest szare???? Na wizualkach to raczej biało-brązowa(przynajmniej u mnie :))

Dla mnie bardzo dużo róznych rodzajów płytek - zbyt dużo. Ale tak jak już pisałam - jedni lubią bogato w dekory, inni nie. Nie wiem co lubicie Wy - najlepiej wrzuc jakaś łazienke ktora Wam przypadła do gustu to łatwiej bedzie coś doradzić.

Edytowane przez szocik

Ogolnie bym tam plytkowala, bo bedzie ten kacik widac, aczkolwiek jesli chcecie obnizyc koszty, to mozna tam po prostu pomalowac :D

No właśnie chyba go widać nie będzie gdyż na wejściu ma być lustro tak to zrobił Pan na wizualizacji chociaż nie wiem czy będzie możliwość zamknąć tę część.

Co do reszty bardzo dziękuję za wiele cennych uwag, które na pewno przydadzą sie teraz i w późniejszej części remontu. Nie zwróciłbym uwagi na te detale a po tym jak mi je wskazałaś faktycznie dziwnie to wygląda.

Niemniej jeśli mógłbym Cię prosić o ocene samego rozmieszczenia armatury i sprzętów oraz o ocene samego pomysłu części pralnianej byłbym wdzięczny. Jak pisałem płytki będą pewnie inne tzn Travena a te pójdą do mniejszej łazienki.

A to to jest szare???? Na wizualkach to raczej biało-brązowa(przynajmniej u mnie?)

Ano szare, przynajmniej tak nam powiedziano, a raczej ciemny grafit :)

Tutaj link do producenta http://www.opoczno.eu/kolekcja.php?kolekcja=k108&aranzacja=01129&m=131

No i na stronie producenta wygląda to fajnie. U nas troche przekombinowane :) Ale jak juz wpomniałem to pójdzie do dolnej łazienki i tam dekorów będzie mniej. Pewnei tylko na prysznicowej ścianie, ewentualnei generit. Jak tylko będe mial projekt wrzuce go tutaj :)

A nie chcecie dać umywalki za wanna tak jak na mojej propozycji? Można wtedy kombinować z prostokątną wanna, asymetryczna jesli symetryczne Wam się nie podobają.

Mowię o czymś takim - tu vanna ravak avokado - wg mnie super rozwiązanie do małych łazienek (poniżej pokazana razem z proponowana przeze mnie umywalką)

jimmy7.JPG

http://www.budomarket.pl/zdjecia/ravak/um-avocado1.jpg

albo bardziej kanciato

jimmy6.JPG

Ja jeszcze w kwestii płytek (kolekcja amarante) - przemyśleliście tę sprawę?

Ja się przyznam, że baaaardzo podoba mi się ta kolekcja w zestawieniu grafit/biały.

Ale nie zdecydowałam się na nie do łazienki ze względu na ich jednolitą powierzchnię - boję się, że najmniejszy kurz będzie na nich strasznie widoczny (wniosek po wizycie w salonie z łazienką z tej kolekcji). Uległam za to w wc, ale już wiem, że będę tam musiała często sprzątać ;)

Moim zdaniem rozmieszczenie sprzetow biorac pod uwage piecyk itd. jest w porzadku. Kacik pralniczy przysloniety lustrzanymi drzwiami wydaje mi sie byc dobrym pomyslem, bo masz tak naprawde sporo miejsca na skladowanie wszystkiego co tylko jest potrzebne i rozwiazuje sie problem zabudowy i dojscia do pralki.

Zgodnie z tym co sugeruje szocik, trzeba zadbac o odpowiednie odleglosci pomiedzy WC i umywalka, zeby bylo wystarczajaco miescja na korzystanie z WC. A moze ustawic WC rownolegle do umywalki a nie prostopadle? Wiesz, w razie czego jest jeszcze drugie WC, ktore moze byc dla potomka wygodniejsze.

Z tego co ja zrozumiałam to z postawieniem równoległym bedzie problem (zbyt daleko od odpływu).

Poza tym to jest łazienka przy sypialniach (czy sie myle???). Jesli tak to wierzcie mi - ja moja młoda ekipe czesto sadzam na kibelku bez zapalania swiatła (zeby ich nie rozbudzic, bo obudzone w nocy dziecko to pol nocy nieprzespanej na bank :p). Ta łazienka wg mnie musi byc wygodniejsza w uzytkowaniu niz dolna.

A nie chcecie dać umywalki za wanna tak jak na mojej propozycji? Można wtedy kombinować z prostokątną wanna, asymetryczna jesli symetryczne Wam się nie podobają.

Mowię o czymś takim - tu vanna ravak avokado - wg mnie super rozwiązanie do małych łazienek (poniżej pokazana razem z proponowana przeze mnie umywalką)

Najgorsze jest to że sam nie wiem ile tego miejsca tam jest. Chyba jutro na papierze w kratkę postaram się to porozmieszczać wtedy może będzie łatwiej to widać. Wbrew pozorom na tych wizualizacjach co dostałem chyba nie sa zachowane proporcje. Dłuższa ściana ma 290 cm więc jakaś mała ta łazienka chyba nie jest. Jeśli na tej ścianie zmieściłaby się, od góry, pralka, ścianka , umywalka i wanna może i nie byłoby to złe rozwiązanie. Wannę chciałbym min 160 cm. Aktualnie jest 170 i wiele mniejszej nie chce. Jeśli chodzi o zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie to jakoś mnie nie przekonuj umywalka nad wanną. Czasem pewnie chcielibyśmy wziąć wspólna kąpiel dlatego tez dobrze byłoby móc się z obu stron położyć. Bateria musi być przy tym koniecznie na środku a nie jak mam teraz po jednej ze stron  nie ma jak się oprzeć gdy kąpiel biorą dwie osoby  Mam nadzieje, że z dzieckiem będą jeszcze chwile dla siebie

Ja jeszcze w kwestii płytek (kolekcja amarante) - przemyśleliście tę sprawę?

Ja się przyznam, że baaaardzo podoba mi się ta kolekcja w zestawieniu grafit/biały.

Ale nie zdecydowałam się na nie do łazienki ze względu na ich jednolitą powierzchnię - boję się, że najmniejszy kurz będzie na nich strasznie widoczny (wniosek po wizycie w salonie z łazienką z tej kolekcji). Uległam za to w wc, ale już wiem, że będę tam musiała często sprzątać ;)

Jak już pisałem pracownik sklepu gdzie będziemy kupować płytki pomylił się i dał nie tą kolekcje co trzeba. Amarante ma być w mniejszej , dolnej łazience gdzie dekory będą mniej „porozwalane” po łazience  Jak tylko prześle nam to jutro wrzucę na forum. Na górze ma być Travena z jednym dekoracyjnym kwiatem nad wanną który to ma się odbijać w dużym lustrze naprzeciwko  Kwiat jest dość drogi, 4 płytki to ponad 400 zł chyba.

Moim zdaniem rozmieszczenie sprzetow biorac pod uwage piecyk itd. jest w porzadku. Kacik pralniczy przysloniety lustrzanymi drzwiami wydaje mi sie byc dobrym pomyslem, bo masz tak naprawde sporo miejsca na skladowanie wszystkiego co tylko jest potrzebne i rozwiazuje sie problem zabudowy i dojscia do pralki.

Cieszę się, że zgadzasz się z moja koncepcją gdyż żona twierdzi że taki zabieg zmniejszy optycznie nam łazienkę. Mimo iż optycznie łazienka będzie mniejsza to schludniejsza i ładniejsza niż niby większa ale zagracona.

Zgodnie z tym co sugeruje szocik, trzeba zadbac o odpowiednie odleglosci pomiedzy WC i umywalka, zeby bylo wystarczajaco miescja na korzystanie z WC. A moze ustawic WC rownolegle do umywalki a nie prostopadle? Wiesz, w razie czego jest jeszcze drugie WC, ktore moze byc dla potomka wygodniejsze.

Z wymiarów zamieszczonych przeze mnie na pierwszej stronie wydaje się, że miejsce jest niemniej bez odpowiedniego programu graficznego czy tez dokładnego rozrysowania na kartce z zachowaniem proporcji ciężko stwierdzić. Może jakiś łatwy programik byście polecili?

Z tego co ja zrozumiałam to z postawieniem równoległym bedzie problem (zbyt daleko od odpływu).

Równolegle może i się da ale zlew będzie musiał być w większej, głębszej wnęce gdyż rurę z odpływem przez komin nie puścimy i trzeba będzie dać to wzdłuż ściany. Do sprawdzenia.

Poza tym to jest łazienka przy sypialniach (czy sie myle???). Jesli tak to wierzcie mi - ja moja młoda ekipe czesto sadzam na kibelku bez zapalania swiatła (zeby ich nie rozbudzic, bo obudzone w nocy dziecko to pol nocy nieprzespanej na bank :p). Ta łazienka wg mnie musi byc wygodniejsza w uzytkowaniu niz dolna.

Bardzo ciekawy pomysł. Może warto pomyśleć o jakimś słabym oświetleniu do wysadzania dziecka ? jakiś ledzik pod umywalka lub słabej mocy lampeczka dla nocnych wypraw dzieciaków do łazienki? Ale oczywiści miejsce na podstawowe czynności musi być i po rozrysowaniu tego gdzieś zobaczymy jak to wygląda.

Na górze ma być Travena z jednym dekoracyjnym kwiatem nad wanną który to ma się odbijać w dużym lustrze naprzeciwko

W kolekcji Travena/Mogano można zrobić naprawdę ładną łazienkę. Można znaleźć sporo zdjęć w internecie. Niedawno wrzucałam dla jakiegoś forumowicza zdjęcia w tej kolekcji. Tutaj kilka fotek i linków dla Ciebie

prosto i bezpretensjonanie z czerwienią

http://inspiracje.leroymerlin.pl/medium/12582_DSC05939.jpg

Proste, wyważone połączenie ciemnych akcentów i jasnej płytki bazowej - łazienka bez zadęcia i funkcjonalna

http://waszewnetrza.leroymerlin.pl/lazienka,1,26,58566,59944,ssv=2,sbit=2.html

Tutaj - salon kąpielowy z pięknie wyeksponowanym dekorem kwiatowym

http://waszewnetrza.leroymerlin.pl/original/12192_s687b5171a6ca741b022159166f1f68a8.jpg

http://waszewnetrza.leroymerlin.pl/ostatni_post,1,26,125544,125547.html#msg-125547

i jeszcze raz z czerwienią

http://waszewnetrza.leroymerlin.pl/original/14222_1_dom_1-5.jpg

http://waszewnetrza.leroymerlin.pl/ostatni_post,1,27,147883,148240.html#msg-148240

Zajrzyj - jeśli tego nie zrobiłeś - do wątku poświęconego w zasadzie fugom do tych płytek, ale jest też kilka zdjęć

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130252-Jaki-kolor-fug-do-p%C5%82ytek-Travena-Mogano-Trovan/page15

aha i jeszcze link do strony, gdzie możesz jeszczcze poszperać w wizualizacjach

http://www.glazurakrolewska.pl/pl/aranzacja/744/projektant/000181

Cieszę się, że zgadzasz się z moja koncepcją gdyż żona twierdzi że taki zabieg zmniejszy optycznie nam łazienkę.

Żona ma oczywiście co do zasady rację. Dlatego zdecydowanie lepiej będzie, jeśli łazienka będize w jasnych płytkach.

Natomiast trzeba rozważyć korzyści i straty. Strata jest może na powierzchni, zostanie Wam wymiar łazienki ok. 230x260, co jest łazienką średniej wielkości w bloku.

Ale za to ukrycie pralki pozwoli na zrobienie mini-magazynku i będzie można upychać tam wszystkie "zagracacze" łazienki, które nie będą walały się po głównej przestrzeni użytkowej. Czyli może i zostaje mniejsza powierzchnia, ale również mniej przedmiotów do uporządkowania.

Natomiast tutaj bardzo dużo będzie zależało od końcowej aranżacji całej łazienki. Jesteś obecny na forum, więc pewnie zaglądasz też na watek "Łazienki nasze" gdzie umieszczane są gotowe projekty i widzisz, że rozwiązań jest mnóstwo. Pytanie, co będzie Wam odpowiadało :D

Edytowane przez Aantenka

Jeśli chodzi o programy do projektowania, to najprostszy można ściągnąć na stronie paradyża.

Szocik robi swoje projekty w Pro10. Jest on nieco trudniejszy, ale można go opanować, natomiast daje więcej możliwości aranżacyjnych. Niestety, darmowe programy do projektowania łazienek są w porównaniu z kuchennymi dość ubogie...

Aantenka jak zwykle bardzo pomocna. Bardzo dziękuje za linki. Przeglądałem swojego czasu waszewnetrza.leroymerlin.pl ale tych aranżacji podesłanych przez Ciebie chyba nie widziałem. Musze tam jeszcze pogrzebać :)

Co do wielkości obawiam się , że jeśli teraz ma ona jakieś 290 na 200 to po wydzieleniu części pralniczej zostanie 210 na 200 wiec trochę mniej ale mam nadzieje, że damy rade to jakoś tam pomieścić.

Co do programu już zacząłem zabawę z programem Paradyża, może później znajdę chwile na ten pro100 bo paradyz trochę ograniczony jednak jest. Wielkie dzięki za link bo już widzę, że wc powinien się zmieścić w jednej linii z umywalka i wygląda to lepiej. Muszę jeszcze popatrzeć na dokładne wymiary bo nie bardzo umiem to odczytać w tym paradyzowym programie.

Poniżej projekty tejże łazienki w travenie. Dostaliśmy 2 opcje, z kwiatem i bez niego. Chyba nie do końca to było to czego oczekiwaliśmy po tej płytce, chyba wolelibyśmy tez ciemna podłogą i łazienkę ciemniejsza w ogóle? Łazienka i tak nie posiada okna więc jedynie sztuczne oświetlenie wchodzi w grę. Co o nich myslicie?

Włodarczyk2_14.jpg

Włodarczyk2_12.jpg

Włodarczyk2_15.jpg

Włodarczyk2_17.jpg

Włodarczyk2_16.jpg

Wizualizacja w Travena/Mogano wypada zdecyowanie lepiej.

Ja popracowalabym nad wersja nr 2, choc nr 1 tez jest ok.

A skoro chcecie lazienke ciemniejsza i ciemna podloge, to projektant z pewnoscia moze Wam je do wizuaklizacji wkeic.

Wiesz, to wy macie jakas wizje swojej lazienki i z tego co czytam chyba raczej nalezysz do osob, ktore wiedza czego chca. Zatem jesli projekt nie do konca Ci pasuje, to trzeba tylko zidentyfikowac, co ma byc inaczej. Ja nie lubie ciemnych pomieszczen, wiec bym tej lazienki nie zaciemniala.

A moze zamiesicsz jakas lazienke, ktora Wam sie podoba to moze latwiej bedzie podopowiedziec zmiany, dzieki ktorym osiagniesz zamierzony efekt.

No i mamy gotowe projekty. Mogą one ulec zmianę ale zanim jeszcze jakiekolwiek poprawki naniesiemy chcielibyśmy to skonsultować z Wami.

Najpierw Dolna Łazienka Amarante. Kolor grafitowy czy coś w ten deseń link do strony producenta żeby może zobaczyć jak wygląda na fotce:

http://www.opoczno.eu/kolekcja.php?kolekcja=k108&aranzacja=01130&m=131

Tutaj zastanawiamy się czy nie będzie za ciemna ta łazienka? Ogólnie chcieliśmy ciemna, szara łazienkę. Jak wg Was to wyjdzie? Da się jakoś fajnie doświetlić?

i nasza wizualizacja:

włodarczyk_m1-12.jpg

włodarczyk_m1-14.jpg

włodarczyk_m1-11.jpg

wymaiary d

włodarczyk_m1-13.jpg

Górna łazienka trochę bardziej dopracacowana ale i tutaj chętniej poznam Wasze sugestie.

Zastanawia mnie np. rozmieszczenie kwiatu: czy nie lepiej np. dać go vis-a-vi lustra albo go chociaż przesunąć w stronę drzwi trochę

W projekcie nie ma drzwi przesuwnych zasłaniających pralkę. Zastanawiamy się czy dać to czy może zostawić, chociaż obawiam się że bez nich jednak bedzie widać i piecyk i pralkę która pewnie będzie jednak większa niz na projekcie

Nie za bardzo pasiaście?

Włodarczyk3-19.jpg

Włodarczyk3-12.jpg

Włodarczyk3-17.jpg

Włodarczyk3-14.jpg

wymiarowka gora.JPG

Co do dolnej łazienki to jesteście odważni, bo ja osobiście nie dałbym ciemnych płytek pod prysznic z uwagi na to, że woda i mydło zrobią swoje i będzie widać plamy. łazienka nie jest za duża więc może być dość ponura z uwagi na same ciemne płytki.

Górna jest ok, zmieniłbym tylko dwie rzeczy, po 1 przesunął kwiat w stronę drzwi i wystartował od ściany, a 2 to na końcu wanny zamiast ciemnej płytki dałbym jasną, według mnie ładniej to się będzie komponować.

Ale to co podoba się Wam mi nie musi ;)