lilakowa 31.05.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witajcie,mam taki problem, że nasz przyszły dom musi stać stroną szczytową do drogi głównej, nie jest to za bardzo korzystne rozwiązanie;( no ale cóż poradzićprojekt będziemy robili chyba indywidualny, więc muszę wymyślić coś co mniej więcej chociaż mi się podoba, (a mi sie szczyty wogóle nie podobają;/) Sciana szczytowa od podwórka będzie z długim balonem, a na dole kuchnia i taras, a na ściane od ulicy wogóle nie mam pomysłu Bardzo prosże o jakieś zdjęcia, linki z ładnie rozwiązanym ustawieniem domu, żeby od drogi jednak jakoś ładnie on wyglądał (on nie ma być tak całkiem na prosto tym szczytem do drogi, ale tak trtoche po skosie - działka w kształcie rombu i domy ustawione równolegle do bocznych granic działki, mają być w tym rejonie. Może jakieś przykłady takich osiedli ktoś zna?bardzo proszę o wszelkie rady, żeby jakoś ładnie to rozwiązać z góry bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 a ulica to jaka strona świata? Od ulicy można zrobić np. kuchnię, gabinet, pomieszczenia gospodarcze. Po co ci balkon w domu z ogródkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilakowa 31.05.2012 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 balkon na całej długości ściany szczytowej podwórzowej, bo wtedy fajnie zadaszony jest taras - a od tej strony chciałabym wyjście na taras z salonu i kuchni, wiem że balkon to mostki cieplne, dlatego myśleliśmy o takim dostawianym z drewna, jest taki dom w naszej miejscowości i ładnie to wygląda od ulicy chciłabym dwa okna na dole - z pokojów i jedno na górze też z pokoju oraz wejście z boku (taka ""wcinka" z filrem - żeby zadaszone było - drzwi będzie widać od ulicy strony świata to od ulicy jest zachód, salon wtedy byłby od wschodu wyjście na ogród i po prawej okna duże na południepo lewej stronie kuchnia za wejściem cięzko mi to tak opisać, ale postaram się rysunek zrobić układu żeby czytelniej było;) i męczy mnie ta elewacja szczytowa (dach ma mieć z planu zag. 35-45 st, dwuspadowy)nie wiem jak to ładnie zaprojektować;( a i jeszcze te strony świata, że tak powiem są "lekko kopnięte" w lewo (czyli na ściane wschodnią wchodzi troche południa - tam gdzie taras) dzięki za zainteresowanie i odpowiedźbo już lekko podłamana jestem - z rozplanowaniem to jako tako sobie to wyobrażam, ale żeby ten dom nie wyglądał jakby "dupskie,m' do ulicy stał to nie wiem co zrobić szerokość domu tak ok 9-10 metrów a długość około 12-13 metrów, ale to możemy dowolnie zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 31.05.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Jeżeli chodzi o balkon to w sumie jeżeli ma pełnić także rolę zadaszenia nad tarasem to nie jest złym pomysłem, nawet jeśli masz siłą rzeczy ogród. Ja bym zrobił go jednak jako niezależną od domu konstrukcję dostawioną do ściany ale od niej oddylatowaną. Najlepiej jakas lekka konstrukcja drewniana lub stalowa. Unikniesz problemów z mostkami termicznymi, przeciekaniem, itp. Chyba wszyscy moi znajomi mieszkający w domach z balkonami zintegrowanymi z konstrukcja domu żalą się na przeciekanie, przemarzanie, pewnie da się to dobrze wykonać ale....Ściana szczytowa może byc jako reprezentacyjna potraktowana nieco lepszym wykończeniem. Jeżeli droga jest głośna to oczywiście odpowiednio należy dobrać materiały ( ciężkie) i okna. Generalnie domy z dachami dwuspadowymi jaki jak rozumiem zamierzasz wybudować, "stodoły" moim skromnym zdaniem biją urodą wszelkie przekombinowane "dworki" i są na ogół tańsze w realizacji. Jest na forum wątek o domach-stodołach, może jak poszukasz inspiracji to lepiej się zorientujesz czego właściwie chcesz . pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilakowa 31.05.2012 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 nie umiem znaleźć tego wątku o "dwuspadowcach";( ulica nie jest ruchliwa, także to nie problem ten balkon byłby od poodwórka i troche przedłuzony dach nad nim ale co zrobić na takiej samej ścianie od ulicy?drugi balkon? to chyba głupi pomysł;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 31.05.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128564-Nowoczesne-stodo%C5%82y-inspiracje Po co ci drugi balkon? Może po prostu opracuj ta elewacje inaczej materiałowo, może zrób tam jakąś fajna kompozycję okien, jakieś większe okno lub może wręcz przeciwnie niech dom będzie zamknięty od tej strony..nie wiem, sama musisz zadać sobie pytanie czego na prawdę chcesz, na co cię stać, jak chcesz mieszkać, czy masz tam fajnych sąsiadów, czy ulica jest reprezentacyjna czy wręcz przeciwnie - trudno tak wróżyć z fusów. Planujesz zatrudnic architekta do projektu indywidualnego. To dobry pomysł i to moga byc bardzo dobrze wydane pieniądze - poszukaj jednak sprawdzonego projektanta, z referencjami, realizacjami, itp. Taka osoba pomoże ci podjąć pewne decyzje projektowe, doradzi, skoryguje, itp. Ważne aby nie zatrudnic byle kogo z uprawnieniami, pełno jest architektów "leśnych dziadków" z uprawnieniani, którzy zlewaja klienta i robia typówkę, unikaj takich. Pomyśl o jakiejś młodej pracowni z twojej okolicy.pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilakowa 31.05.2012 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128564-Nowoczesne-stodo%C5%82y-inspiracje Po co ci drugi balkon? Może po prostu opracuj ta elewacje inaczej materiałowo, może zrób tam jakąś fajna kompozycję okien, jakieś większe okno lub może wręcz przeciwnie niech dom będzie zamknięty od tej strony.., no to włąsnie szukam pomysłów, inspiracji, podpowiedzi;) ulica jest zwykła wiejska, na razie nikogo na przeciwko nie ma, ale potem mają być też domki ustawione szczytowo do frontu, a za nimi las (a raczej bardzo duża puszcza) może ma ktoś zdjęcia takich domków ustawionych szczytowo do głównej ulicy, ale równoległych do granic bocznych działki, która jest rombem? coś mi się kojarzy że na niektórych wsiach są takie ustawienia, ale coś mi świta, że widziałam coś takiego na zdjęciach ale ze skandynawskich wsi rybackich ale nie wiem czy dobrze kojarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilakowa 31.05.2012 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 i za linka dziękuję bardzo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 tutaj masz przykład starego domu ustawionego szczytem do drogi:http://magamara.blox.pl/resource/dom_lewisa.jpg Wejścia wcale nie musisz mieć od szczytu. Ile pomieszczeń potrzebujesz? Garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 myślę, że dobrze byłoby poszukać projektów w tym stylu (układ pomieszczeń):http://images49.fotosik.pl/1563/f017d9eb99f776e5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilakowa 01.06.2012 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Dziękuję Elfir za odpowiedz sama się strasznie miotam, bo miałam już wybrany (rozrysowany) inny projekt ale z ustawieniem kalenicowym, a potem wyszło że na tych naszych działkach ma być szczytowe;/ i dlatego ten mój nie pasuje (a był genialny;) i teraz próbuję przemycić choć kilka pomysłów do tego ustawienia, jednak zmieniają się strony swiata i to troche utrudnia;/ jeżeli chodzi o taras to wymyśliłam że trzeba wykorzystać ten niefart, że ściana szczytowa jest od podwórka i zrobić takie coś mniej więcej (tylko ładniejsze;) http://projekty.muratordom.pl/z-poddaszem-uzytkowym/projekt_ameliowka,1852,1,2.htm?nr=4 ten projekt, który rozrysowałaś, jest bardzo ekonomiczny, tylko że ja potrzebuję na dole dwa pokoje, bez garażu z kuchnią od podwórka i ze schodami na góre, ale nie z salonu czyli jednym słowem projekt wszystkomający ma być i tak sobie pomyślałam pisząc posta, że może ten mój stry by pasował, w sumie to tylko wejście mi się przestawia na przeciną strone postaram się go przerysować i wtedy ocenicie czy on sensowny i jak go ładnie od drogi zaaranżować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilakowa 01.06.2012 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 raczej o taki tył domu mi chodziło:http://projekty.muratordom.pl/z-poddaszem-uzytkowym/projekt_dogodny-wariant-i,504,1,2.htm?nr=368 tylko dom węższy i taras pod całą długością balkonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 czy ulica jest mocno uczęszczana? Jeśli nie, to dwa pokoje mogą być od frontu. Jeśli tak, to lepiej od frontu paradoksalnie zrobić salon (z pewnymi przeróbkami)Wejście do domu na dłuższej ścianie skraca mocno powierzchnię komunikacji. A może projekt w tym stylu:http://projekty.lipinscy.pl/Manila/też ma szczyt do ulicy.Wnętrze oczywiście można pozmieniać, chodzi o literę L w bryle budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilakowa 01.06.2012 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 bardzo fajny projekt tylko, że to już chyba nie jest dach dwuspadowy tylko wielospadowy? tak zawsze myślałam, ale bym się ucieszyła gdyby tak nie było;) już rozrysowałam układ właśnie z pokojami od ulicy, ulica nie jest uczęszczana jakoś szczególnie mocno,ale też nie tak całkiem mało, że my i sąsiad będziemy jeźdzć, mysle że pokoje tam mogą być - tym bardziej że to zachodnia ściana linia zabudowy jest 7 metrów od drogi, ale działka romb więc z jednej strony będzie i tak więcej, a jeśli i to za mało to można cofnac dom w głąb działki - jeden bok ma 56 a drugi 47 metrów o ile dobrze pamiętam to co wymyśliłam wkleję po południu, i liczę na krytyczne spojrzenie osób niezwiązanych emocjonalnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 najlepiej po prostu zapytać w gminie, jak podchodzą do takiego dachu. Ja bym go nazwała dwuspadowy, łamany pod kątem 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts