Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła czy gaz ziemny

Arek_Iwonka

Recommended Posts

Sytuacja wygląda następująco:

1. Gaz ziemny obok działki, nie drogi przyłącz gazu. Inwestować w pompę ciepła, czy robić ogrzewanie na gaz ? Co tańsze w eksploatacji ?

2. Gaz ziemny 100 metrów od działki, dość drogi przyłącz gazu, około 10 tys. z tego co się zorientowałem czytając inne fora. To samo pytanie, inwestować w pompę czy zrobić jednak instalację grzewczą na gaz ?

Pozdrawiam

Mam gaz, ale poważnie rozważyłbym pompę ciepła. Wbrew pozorom koszt instalacji nie jest już znacząco wyższy. Przy gazie musisz mieć komin, kotłownię, przyłącze i kilka papierków dodatkowych do opłacenia (projekt, ZUD itp. itd.). Kotłownia w wersji minimum to 10000 pln i to takie minimum minimum. Dodatkowym kosztem jest abonament, który musisz płacić, przegląd kotła itp.. W taryfie W3 w moim przypadku ok. 800 zł/na rok abonament + 300 przegląd - to jest dla mnie największa wada gazu. To spore pieniądze "wyrzucone". Gdy nie chcesz mieć kuchenki na gaz, to naprawdę warto przemyśleć czy nie zainstalować pompy. Minusem jest to, że wtedy masz wszystko na prąd i w razie czego masz zimno i nawet sobie herbaty nie zrobisz. Kocioł gazowy od biedy możesz podłączyć pod agregat i masz ciepło - odnoszę się do sytuacji, gdy śnieg zerwał linie energetyczne jakiś czas temu.

Jaki dom?

Ja bym się mocno zastanowił i przysiadł do porównania kosztów i oszczędności pompy.

Pompa ciepła ma jeszcze dobrodziejstwo ogrzewania w taryfie nocnej.

W wypadku instalacji ogrzewania podłogowego (a taką zalecamy) osiągniemy spore oszczędności.

Kosztami będzie mniej - więcej trzykrotnie taniej.

Jeśli zimą będą problemy z dostępem do prądu, również możemy zasilić pompę ciepła za pomocą agregatu w przypadku domu o pow. np. 150m2 potrzebujemy agregat o mocy tylko 3kW

Sumując koszta wykonania kotłowni gazowej wraz z przyłączem jakie szacunkowo wyjdą w Pani przypadku będą na poziomie pompy ciepła gruntowej.

W przytoczonych wariantach należy:

1. zapamiętać, że jest nie przyłącz, tylko przyłącze,

2. dokonać obliczeń sezonowego zapotrzebowania na ciepło budynku (tyle ciepła zużywa w ciągu roku do ogrzewania) oraz projektowego obciążenia cieplnego (taką moc musi mieć źródło ciepła),

3. wysłać prośby o wyceny do kilku dostawców kotłów gazowych oraz pomp ciepła, podając obciążenie cieplne,

4. policzyć łączny koszt ogrzewania, uwzględniający przyłącze, kocioł/pompę, oraz sam koszt nośnika energii, zakładając jakiś rozsądny wzrost kosztów prądu i gazu.

@Arek_Iwonka

Przede wszytskim trzeba policzyć ozc i wtedy będzie wiadomo ile "zaoszczędzi`sz `cie", ozc możesz próbować samemu liczyć ja tak próbowałem ale nie byłem pewien wyników więc zleciłem to kol. z forum (asolt) , profesjonalnie policzone ozc da Ci (Wam) pełen obraz czym i jak opłaca się ogrzewać domek

Dom to najprawdopodobniej będzie Tokio od Lipińskich, może trochę lepiej zaizolowany. Od jednego użytkownika ów domu, dowiedziałem się, że za gaz płaci miesięcznie w sezonie 180-250 zł więc nie tragedia. U nas jest jeden dylemat, trochę daleko do gazu - chyba z 80 metrów. Co do alternatywy do ogrzewania prądem, będzie kominek (chyba z płaszczem wodnym).

Kosztami będzie mniej - więcej trzykrotnie taniej.

Trzykrotnie taniej niż gazem? No to się zapędziłeś... Będzie trzykrotnie taniej niż ogrzewanie czystym prądem (średnioroczne COP dla CO i CWU na poziomie 3 to dobry rzeczywisty wynik). W porównaniu do gazu wyjdzie:

1. Drożej jeżeli porównanie będzie przygotowane na zlecenie dostawy gazu

2. Taniej 2x jeżeli porównanie będzie przygotowane na zlecenie producenta PC

3. Myślę, że 20-40% taniej w rzeczywistości...

tu chyba trochę przesady, trzykrotnie mniej nie będzie. No chyba, że się by porównać nowoczesną PC ze starym piecem gazowym z epoki PRL

Posiadając ogrzewanie podłogowe, które zakumuluje nam ciepło w taryfie nocnej tak właśnie wyjdzie przy pompie gruntowej.

Szacunkowo mamy 3krotnie taniej.

Oczywiście dokładniej można to porównać znając wszystkie parametry przyszłego domu i planowanej instalacji.

Szacunkowo mamy 3krotnie taniej.

Tia... A rzeczywiście?

Wszelkie dostępne "porównania" to wielka manipulacja.

Przykładowo:

http://www.dom4you.pl/Wykres150.jpg

http://www.ekogroszek.biz/images/koszt_ogrzewania1.jpg

http://www.czestochowa.energiaisrodowisko.pl/poradniki/broszury/folder.2007-07-25.3877727469/rys5.JPG

Widzisz rozbieżności pomiędzy rysunkami?

Każdy udowadnia to co chce :(

tylko ze grzanie w taniej taryfie fajnie wyglada - niestety trzeba dodac CAŁOROCZNE zuzycie prądu w drozszej taryfie i wtedy juz wynik nie jest taki różowy, tym bardziej jak sie pierze, myje zmywarka, odkurza, komputery stacjonarne w drogiej taryfie bo podczas taniej sie albo spi, albo jeszcze jest w pracy ...i moze wtedy wyjsc ze do rachunku za tania taryfe np. 1700zl(za rok) trzeba dodac np. 1300 za roznice w taryfach ... - oczywiscie jak ktos "zyje" w nocy to tania taryfa jest zbawieniem ...

Mam gaz, ale poważnie rozważyłbym pompę ciepła. Wbrew pozorom koszt instalacji nie jest już znacząco wyższy. Przy gazie musisz mieć komin, kotłownię, przyłącze i kilka papierków dodatkowych do opłacenia (projekt, ZUD itp. itd.). Kotłownia w wersji minimum to 10000 pln i to takie minimum minimum. Dodatkowym kosztem jest abonament, który musisz płacić, przegląd kotła itp.. W taryfie W3 w moim przypadku ok. 800 zł/na rok abonament + 300 przegląd - to jest dla mnie największa wada gazu. To spore pieniądze "wyrzucone". Gdy nie chcesz mieć kuchenki na gaz, to naprawdę warto przemyśleć czy nie zainstalować pompy. Minusem jest to, że wtedy masz wszystko na prąd i w razie czego masz zimno i nawet sobie herbaty nie zrobisz. Kocioł gazowy od biedy możesz podłączyć pod agregat i masz ciepło - odnoszę się do sytuacji, gdy śnieg zerwał linie energetyczne jakiś czas temu.

Jaki dom?

Ja bym się mocno zastanowił i przysiadł do porównania kosztów i oszczędności pompy.

Jak ktoś podaje rachunek za gaz uwzględnia również abonament, tak ?