Piotr1. 05.06.2012 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jak bedę miał założone schody to zamieszczę zdjęcia. Szkoda tylko, że miałem tylko jedą podpowiedź co do malowania mego pokoju. Może jeszcze coś ktoś podpowie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 05.06.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Piotrze - spokojnie, nie kazdy sledzi kazdy watek i nie kazdy robi to codziennie... to nie pogotowie co do poddasza, zdecydowanie jasne kolory, nie podkreslabym tych belek i slupa innm kolorem. co do drewna to zalezy jakie klimaty chcecie uzyskac w domu, bo nie zawsze drewno wyglada super! pozatym, malowanie na jasne kolory - z czasem mozesz zdecydowac sie na cos innego i latwiej przemalowac na ciemniejszy niz z ciemnego na jasny. okienko. tak, nie jest ono jakos super umieszczone. musisz sam odpoweidziec sobie na pytanie - czy chcesz zepsuc fasade domu czy miec okno na odpowiedniej wysokosci. zdecydowanie odpadaja kombinacje z zalepianiem okienka karton-gipsem z firnka pomiedzy etc. a jak ja bedziesz zmienial? troche swiatla na klatce sie przyda. moze te lustra albo zdjecia okien w ramce nad oknem i jak to mowia - madry nie zapyta a glupi pomysli ze tak ma byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1. 22.06.2012 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Witam. Na pewno to nie na temat ale może tak na szybko mi doradzicie. Dziś po 15 chcę kupić farbę do pomalowania tego korytarza jak wyżej na zdjęciu i mam wielki mętlik w głowie jaki tu kolor wybrać. Korytarz jest dość ciemny więc przydało by się go rozjaśnić. Tylko, że ja boję się malować na bardzo jasny kolor miejsce w domu, w którym jest dość duży ruch, a oprócz tego mam jeszcze 4 letnią córkę, która potrafi zastawiać odciski swoich nie zawsze czystych łapek na ścianach. Obecnie jest to pomalowane kolorem brzoskwiniowy pastelowy z Dekorala. Przyzwyczaiłem się do tego koloru ale myślę, że przydała by się jakaś odmiana. Proszę o szybką pomoc.Pozdrawiam http://images46.fotosik.pl/1615/85f370197f29feb7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.06.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Piotr1,patrząc na cały korytarz oceniam że jesteś tradycjonalistą.A co byś powiedział na odrobinę szaleństwa i kolor szary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 22.06.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Bardzo dobra, zmywalna - najlepiej ceramiczna - biała farba Może to też być zimny, przybrudzony odcień bieli (coś w kierunku szarości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1. 22.06.2012 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Powiem tak - za dużo bym chciał zrobić w krótkim okresie czasu i nie stać mnie w tej chwili na farbę ceramiczną. Na tym korytarzu tego teraz nie widać (stare zdjęcie) ale na końcu jest teraz otwarte wejście (takie z łukiem) na klatkę schodową. Klatka schodową w zwiazku z tym, że jest połączona ścianą z korytarzem chciałem pomalować jednym kolorem. We wtorek przychodzi stolarz obłożyć drewnem schody i chciałbym do tego czasu już wymalować całą klatkę schodową i ten korytarz. Nie chcę później przykrywać i obklejać schodów aby ich nie ubrudzić podczas malowania. Teraz nie muszę uważać i spokojnie mogę malować. Muszę tylko zostawić troszkę tej farby na poprawki, które mogą być konieczne po montarzu schodów. Ale do rzeczy. Żona tez jest bardzo niezdecydowana. I proponuje coś z koloru żółtego. Za bardzo nie jestem do tego koloru przekonany i chciałbym zaproponować coś innego. Biały jest bardzo ładny i do wszystkiego pasuje ale raczej na taki kolor sie nie zdecyduję. Wiem, że dom jest mój i ja decyduję ale gdyby taki kolor by zobaczyła opiekunka mojej córki to by dostała zawału. W ogóle to ona odradza nam malowanie teraz. Ewentualnie za rok jak córka podrośnie - wiadomo ile by było pilnowania. I jeszcze jedno - za bardzo nie lubimy zimnych kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1. 22.06.2012 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Ale ten szary może by był fajny. Coraz bardziej się do niego przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 22.06.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Ja również obstawiam szary - dobrze współgra z drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1. 22.06.2012 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Nie powiedziałem jeszcze jednego. Za miesiąc bedę miał w domu szczeniaka rasy Akita Inu, z którego wyrośnie duży pies i będzie on dużo przebywał w domu. Może jakaś konkretna propozycja koloru szarego. Edytowane 22 Czerwca 2012 przez Piotr1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.06.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168786-NASZE-WNĘTRZA-W-SZAROŚCIACH-zdjęcia-realizacji-naszych-forumowiczów-D http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132393-FARBA-SZARA-szare-farby-do-wnętrz-na-ściany-odcienie-producenci-opinie Edytowane 22 Czerwca 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 22.06.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Ciepłe, owocowo-budyniowe kolory naprawdę nie dodają wnętrzom uroku. Na twoim miejscu zdecydowałabym się na chłodny szary lub chłodny odcień jasnej oliwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.06.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Jeżeli chodzi o szary i chciałbyś zrobić tanio kolor i móc zapoznawać się z nim na etapie mieszania,to możesz zrobić go bardzo prosto dodając do białej farby po troszku czarnego barwnika i próbując sobie na ścianie. Wiele szarości zrobiłam w ten sposób bo miałam pewność,że nie znajdzie się tam nigdy odcień innego koloru.Ale jest jeden warunek,farbę trzeba cały czas przy malowaniu mieszać i trzeba ją zrobić od razu w wystarczającej na całe malowanie ilości,bo nigdy już odcień nie wyjdzie poraz drugi taki sam. Oliwka to też świetna propozycja Jeżeli chodzi o biały to wbrew pozorom jest najbardziej praktyczny,bo można częściej przemalowywać miejscowe zabrudzenia beż strachu,że wystąpią różnice koloru jak to przy ciemniejszych farbach po czasie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1. 22.06.2012 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Ciepłe, owocowo-budyniowe kolory naprawdę nie dodają wnętrzom uroku. Na twoim miejscu zdecydowałabym się na chłodny szary lub chłodny odcień jasnej oliwki. Bardzo ciekawa uwaga. A jaki konkretnie kolor polecasz do mojego korytarza (chodzi mi o konkretną nazwę? Przed chwilą byłem ta na chwilkę w sklepie i były tam farby tikkurila tak tylko zerknąłem z braku czasu i zapytałem o cene. Ceny w szarościach nie były takie wysokie. Około 100zł za 2,7 l. Tylko jaką tu szarość wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1. 22.06.2012 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Chłodny odcień jasnej oliwki to taki jak ta bluza?http://dresy24.com/bluzy-welurowe-damskie-kolorjasna-oliwka-p-39.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.06.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Chłodny odcień jasnej oliwki to taki jak ta bluza? http://dresy24.com/bluzy-welurowe-damskie-kolorjasna-oliwka-p-39.html Na moim monitorze wygląda że tak. Trudno będzie wskazać konkretny dokładny kolor w internecie,bo praktycznie każdy ma inne ustawienie monitora. Musisz jakoś wybierać sercem po próbnikach w sklepie. Ale mniej więcej przynajmniej masz już zarys czemu się przyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 22.06.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Na moim wygląda na CIEPŁY odcień, więc nie... Tikkurila J385: V388 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 22.06.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Nie wiem jaki kolor wybrałeś - ja dałabym jasno szary i byłoby super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 23.06.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Piotr,odezwij się co kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr1. 24.06.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale łatwiej jest mi to zrobić w pracy niż będąc w domu. Mam w domu dwóch „tyranów”. Jeden ma już 16 lat (syn), a drugi 4 (córka) i jest mi bardzo ciężko usiąść w spokoju przy komputerze zwłaszcza przez córkę, która jak tylko widzi mnie przy komputerze to od razu siada mi na kolanach i wymusza sobie dostęp do klawiatury. Ale do rzeczy. Przedstawiam Wam aktualne zdjęcie wejścia na klatkę schodową z korytarza czego nie widać na powyższym zdjęciu. Oczywiście wykuwanie tych ostatnich drzwi na korytarzu i robienie tego łuku to jest moja praca. Stało się tak, że już po pomalowaniu na biało dostrzegłem nierówność na wysokości tego włącznika. Poprzednio było to łączenie ścian. Ciągle zwracało to moją uwagę więc nie wytrzymałem i zdziabałem siekierką na całej wysokości tynk. Teraz zostało mi tylko zeszlifowanie zaprawek po powtórnym tynkowaniu i cekolowaniu. Wiem, że już nie zdążę pomalować na odpowiedni kolor klatki schodowej i korytarza więc zostaje na razie tak jak jest a malowanie będzie na spokojnie po obłożeniu drewnem schodów. Co do proponowanych przez Was kolorów to obydwa są bardzo ciekawe i interesujące. Wcześniej nawet o nich nie myślałem tylko błądziłem moją wyobraźnią przy kolorach owocowo – budyniowych jak to napisała koleżanka wyżej. Chciałbym bardzo wybrać jeden z tych proponowanych przez Was ale nie jest to takie proste ponieważ musi to być jeszcze zaakceptowane przez moją żonę. Mam nadzieję, że któryś z tych kolorów zaakceptuje. Już podjąłem próby jej przekonywania . Pozdrawiam http://images38.fotosik.pl/1659/c7ade497ae2a903emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 25.06.2012 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Tak przypuszczałam,że bez zgody żony i tak nie kupisz tej farby W sumie dobrze że zyskaliście trochę czasu na zastanowienie,zabezpieczenie schodów będzie mniejszym problemem niż pochopnie wybrana farba. To czekamy na realizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts