adam_mk 28.06.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Jest tu wątek "ciepło na potem".Tam rozważaliśmy różniste substancje, w tym sole.Takich jak te podawane parametry - żadna substancja nie miała!Ktoś tu ściemnia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybel 29.06.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 w karcie PCMX znalazłem, że to uwodniony octan sodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.06.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 w karcie PCMX znalazłem, że to uwodniony octan sodu Fajna rzecz, jeśli wymagany jest mały zakres temp., np. w przypadku CWU i rur próżniowych. W zakresie 15* da się zmieścić prawie 50 kWh. Jednak trihydrat, poza energią zmiany fazowej ma relatywnie małe ciepło właściwe, ca. czterokrotnie mniejsze od wody, no i jest go o wiele od wody trudniej zmusić do długiej i bezproblemowej współpracy. Tak więc, kombinując pod siebie - wolę wykorzystywać szeroki zakres wody, np. 35* - 90*, niż wąski zakres (50*-65*) octanu - energetycznie wychodzi podobnie. Jakby ktoś chciał poczytać: http://www.motiva.fi/files/929/master-s-thesis-mikko-keinanen.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 30.06.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Czy dobrze rozumiem, że w tym Ich buforze o pojemności 300 l zmagazynuję około 100 kWh ciepła o temperaturze około 55 °C ??? Które to mogę wykorzystać do ogrzania CWU do tej temperatury czyli 55 °C ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 01.07.2012 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Czy dobrze rozumiem, że w tym Ich buforze o pojemności 300 l zmagazynuję około 100 kWh ciepła o temperaturze około 55 °C ??? Które to mogę wykorzystać do ogrzania CWU do tej temperatury czyli 55 °C ??? Nie wiem na bazie czego tak rozumiesz, ale po mojemu: przy dT - 15* magazynujesz ca. 50 kWh na m3, czyli 15 kWh na 300 l. To i tak mnóstwo, jeśli poruszasz się w przedziale np. 52-67. Ale sprecyzuj pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.07.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 o bateriach była mowa - może takie? http://news.discovery.com/tech/zinc-battery-could-boost-renewables-120109.html A co do zbiorników, to może takie ze stacji benzynowej? Od czasu do czasu można takie kupić za podobno nieduże pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.11.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Tak nieśmiało odświeżę wątek i zapytam czy komuś udało się już opanować to nasze słoneczko?Jasiek twoja instalacja dużego kolektora powietrznego doszła do skutku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.11.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Tak nieśmiało odświeżę wątek i zapytam czy komuś udało się już opanować to nasze słoneczko? Jasiek twoja instalacja dużego kolektora powietrznego doszła do skutku? brak czasu i natchnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedlica007 08.10.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Dzień Dobry, Jeśli możecie mi wytłumaczyć jak działa akumulator ciepła na bazie octanu sodu. Sama reakcja jest mi znana wystarczy uwodniony octan sodu " naładować ciepłem" po czym zaburzyć napicie powierzchniowe, następuje reakcja i wydzielanie się ciepła. Tylko jak jest to zastosowane w akumulatorach ciepła ? Znając reakcję wyobrażam sobie to tak: Akumulator z wężownicami do ładowania/ rozładowania stawiam sobie w kotłowni i ładuję, następnie gdy potrzebuję ciepło walę w dekiel taki zasobnik zapoczątkowując reakcję i odbieram ciepło. Chyba, że am złe wyobrażenie i taki akumulator można płynie ładować/ rozładowywać? Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.10.2018 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Dużo by gadać...Było...Na 100 sposobów było.Ale... dawno. Poczytaj. To ponad 60 stron.https://forum.muratordom.pl/showthread.php?46786-akumulator-ciep%C5%82a-ciep%C5%82o-utajone-ciep%C5%82o-na-potem Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.10.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Tak nieśmiało odświeżę wątek i zapytam czy komuś udało się już opanować to nasze słoneczko? Tak, tylko Miśkowi Kopernikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.10.2018 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Mało wiesz...Zbudowano już dom autonomiczny, o ile wiem.Spore przedsięwzięcie podpięte pod jakąś uczelnię.Widziałem plany i zdjęcia z budowy...Znam kilka "prawie" autonomicznych, ale ich twórcy tutaj nie bywają. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedlica007 09.10.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Dzięki Adamie, Czy jest tu ktoś na forum kto zbudował magazyn ciepła na bazie octanu sodu? Ewentualnie użytkuje komercyjny? Szkoda, że temat podupadł bo moim zdaniem jest przyszłościowy. Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.10.2018 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Jest taki.Jest zarejestrowany, ale od lat tu chyba nie bywa.Zbudowaliśmy razem parafinowca.O ile wiem - działa dobrze do dzisiaj.Większego odzewu potem nie było to i temat zamarł... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.10.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Szkoda, że temat podupadł bo moim zdaniem jest przyszłościowy. Karol Temat podupadł bo temat jak na razie jest nie do przejścia, octan sodu okazał się jakąś lipą, ale czekamy wytrwale na znów coś nowego. A jak na razie ogrzewamy się kolektorami bezpośrednio marnując nadwyżki letnie w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.10.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Jest taki. Jest zarejestrowany, ale od lat tu chyba nie bywa. Zbudowaliśmy razem parafinowca. O ile wiem - działa dobrze do dzisiaj. Większego odzewu potem nie było to i temat zamarł... Adam M. To zarzuć jakiegoś linka do parafinowca. OK juz czytam. Edytowane 10 Października 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 11.10.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Temat podupadł bo temat jak na razie jest nie do przejścia, octan sodu okazał się jakąś lipą, ale czekamy wytrwale na znów coś nowego. A jak na razie ogrzewamy się kolektorami bezpośrednio marnując nadwyżki letnie w gruncie. A co z tym octanem sodu jest nie tak? Dlaczego okazał się lipą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2018 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Jest dość "trudny".Nie bardzo da się go "sterować".Wytrwałe czekanie na coś nowego nie ma przyszłości...Jak pojawi się coś nowego to będzie opatentowane, wiec za drogie i wprost nie skorzystasz.Dopiero jak się zestarzeje (tak jak i Ty) to może...?Zostaje wiec korzystanie ze znajomości praw przyrody, Natury.Ona sporo wymyśliła.Fakt. Miała dość czasu...Wystarczy powielić kilka jej "pomysłów". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedlica007 15.10.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Temat podupadł bo temat jak na razie jest nie do przejścia, octan sodu okazał się jakąś lipą, ale czekamy wytrwale na znów coś nowego. A jak na razie ogrzewamy się kolektorami bezpośrednio marnując nadwyżki letnie w gruncie. Magazynujesz energie ze swoich kolektorów? Ja mam 3 płyty głównie do CWU ale nie moglem się powstrzymać od podłączenia do podłogówki, mam 15cm grubą wylewkę więc jest co ładować, jestem zadowolony bo w domu przy obecnym nasłonecznieniu aż za gorąco bo 24 stopnie. Dla tego zacząłem rozglądać się nad sposobami magazynowania i obecnie większość dróg prowadzi do bufora 5000l ( paneli oczywiście dołożę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.10.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Magazynujesz energie ze swoich kolektorów? Takie było założenie gdy zakładałem kolektory Ja mam 3 płyty głównie do CWU ale nie moglem się powstrzymać od podłączenia do podłogówki, I lepiej niech tak zostanie, czyli tylko do c.w.u. Dla tego zacząłem rozglądać się nad sposobami magazynowania i obecnie większość dróg prowadzi do bufora 5000l ( paneli oczywiście dołożę) Nim coś zrobisz to najpierw się długo zastanów i policz. Ile ciepła zmieścisz w tym zbiorniku, i jak to ciepło potem wykorzystasz. Z czego chcesz gromadzić to ciepło jak pogoda w czasie ostatniej zimy była taka, że dni słonecznych było 9 /słownie dziewięć/. A i jeszcze się zastanów jaka jest zimą średnia długość dnia, no i kąt padania promieni słonecznych, policz jaki to ma pływ na uzysk energii. A jak już rozbudujesz nie co instalacje dopasowując się do tych niekorzystnych warunków w sezonie grzewczym to zastanów się co zrobisz z nadwyżką energii z instalacji latem, np. takim jak mieliśmy. Więcej poczytaj na temat dogrzewania tu: http://www.słoneczny.com.pl/dogrzewanie.php Edytowane 16 Października 2018 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts