Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - BETON WYMYTY Z KONSTRUKCJI LUKARNY

Recommended Posts

Witam,

Bardzo prosze o pomoc. Zauważyliśmy właśnie, że niedawno wymurowane konstrukcje do lukarn nie mają ładnie wykończonych, ostrych kantów. Wygląda to jakby beton został wymyty, bądź wyszczerbiony. Nie wiem czy przesadzam, czy wykonawca źle wykonał pracę. Dodam jeszcze, ze znaleźlismy worki cementu bez nazwy, więc zastanawiam się czy to może być powodem takiego stanu konstrukcji lukarn.

photo.jpg

photo[1].jpg

Dziękuję za odpowiedź.

Właśnie tym się martwiłam. Firma co prawda renomowana, i do tego nie tania, ale to już któraś z kolei źle wykonana robota. W związku z tym, że nie znam się zupełnie na budownictwie, mam pytanie: jak Wy rozmawialibyście z wykonawcą? Nie wiem czy dobrze myślę, ale skoro jest to konstrukcja żelbetonowa to nie da się jej rozebrać i zrobić od nowa.

Dziękuję za odpowiedź.

Właśnie tym się martwiłam. Firma co prawda renomowana, i do tego nie tania, ale to już któraś z kolei źle wykonana robota. W związku z tym, że nie znam się zupełnie na budownictwie, mam pytanie: jak Wy rozmawialibyście z wykonawcą? Nie wiem czy dobrze myślę, ale skoro jest to konstrukcja żelbetonowa to nie da się jej rozebrać i zrobić od nowa.

Wszystko da się rozebrać i wykonać od nowa. w tym wypadku powinno wystarczyć użycie zaprawy naprawczej-na rynku tego nie brakuje. Tym razem jednak niech zrobią to zgodnie ze sztuką budowlaną i oczywiście na swój koszt

nie ma takiej potrzeby aby to rozbierać , wszystko to i tak zostanie zakryte , jak nie tynkiem to płytą gk , nie martw się , to jest po prostu drobnostka jakich wiele na każdej budowie , nie bronie majstrów , fakt że źle to wygląda ale tylko wygląda , możesz spać spokojnie , dom się nie zawali od tego Tobie na głowę , więcej optymizmu zyczę:)

A kierownik budowy tego nie oglądał? Jeśli to typowa budowa na papierku to najlepiej gdyby przyjechał i sprawdził to "organoleptycznie" Ten słupek był źle zalewany i wibrowany. Zamiast lać na raty i wibrować to wylali całość a przy zagęszczaniu cała frakcja żwirowa spadła na dno.

A kierownik budowy tego nie oglądał? Jeśli to typowa budowa na papierku to najlepiej gdyby przyjechał i sprawdził to "organoleptycznie" Ten słupek był źle zalewany i wibrowany. Zamiast lać na raty i wibrować to wylali całość a przy zagęszczaniu cała frakcja żwirowa spadła na dno.

No właśnie wczoraj pojechał i podobno cement kruszy się po przeciągnięciu palcem po lukarnie. Kierownik jest zdania, ze cement użyty do tych lukarn był prawdopodobnie stary i nie wiazał i że lukarny są prawdopodobnie do rozkucia.