Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrzna czy z kolektorem ??? Proszę o poradę

klos1010

Recommended Posts

Siła twojej argumentacji jest ogromna :)

Nie chcę mi się już pisać na ten temat. Mogę tylko dodać, że jeśli myślisz o komforcie i oszczędnościach jednocześnie to i tak wydasz, lub już wydałeś tę dodatkową kasę właśnie na GWC - gruntowe w twoim przypadku. Reku dziś to standard a możliwość darmowego schłodzenia powietrza w upalne dni - bezcenne! :)

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Arturo, obserwuję to forum od dawna i między innymi czytam Twoje posty, nie kumam jednego, najpierw byłeś uparty jak osioł na prąd i tłumaczyłeś wszystkim że tylko ty masz rację, teraz uparłeś się na powietrzną pompę i wszystkim będziesz wmawiał jaka to ona dobra jest i nic innego juz lepszego i tańszego nie ma i do tego prawie każdy twój post jest edytowany.

To że tanio kupiłeś PC - chwała Ci,

Ja dałem za Danffosa 8kW 21000 brutto z dowozem pod dom a 200mb (2x100m) odwiercili mi i napełnili za 7000zł - można tanio, więc daj już spokój.

Ja mam podobny dylemat. Póki co skłaniam się ku pompie gruntowej . Wyceny, które do tej pory otrzymałem(pełna instalacja z DZ poziomym, kotłownia , cwu)

mieszczą się w granicach 33 tys do 48 tys brutto. Natomiast oferty na pompy PW od 28 tys do 45 tys brutto. Różnica jest więc naprawdę niewielka, a jednak koszty późniejszej eksploatacji przemawiają na korzyść gruntowych.

Dom zamierzam dogrzewać kominkiem z DGP ,więc początkowo nastawiałem się na powietrzne, tylko ich koszt instalacji kalkulowałem na nieco niższym poziomie:)

Średni COP powietrznej w sezonie grzewczym to 2,5 a gruntowej 3,5. (...)

Czy rzeczywiście na takie średnie COP w okresie grzewczym (6 miesięcy raczej) można liczyć przy gruntówce i powietrznej. Taka jest rzeczywistość czy tylko wartości podawane w dokumentacji urządzeń ???

Czy ono z jakiegoś względu może się znacznie różnić???

przypatrując sie rozmowie coś dodam dotyczace zwrotu inwestycji. Tego typu pytania są całkowicie nielogiczne.

Tak rzeczywiście jeszcze żadnemu inwestorowi budowa prywatnego domu nie zwróciła się, a jeśli ktoś mówi i liczy kiedy zwróci mu sie pompa ciepła czy kocioł czy nawet lodówka lub telewizor to jest tylko jedna odpowiedz , NIGDY. Tylko raz jednemu klientowi inwestycja w budowę domu zwróciła sie w krótkim czasie jak przerobił go na .. agencje towarzyską, wtedy ten dom zaczął się zwracać z punktu ekonomicznego. Co innego budynki komercyjne które przynoszą stały dochód i wymagały zainwestowania, tu można liczyć na zwrot inwestycji . Jeśli ktoś zdecydował się na budowe domu to jakiś system grzewczy musi w nim zamontować, i możemy TYLKO rozważać kiedy zwróci się różnica w wydanych sumach np. miedzy pompą ciepła a kotłem olejowym. Te różnice są niewielkie stąd zwrot jest nawet 1 roczny ,a maks 2 letni. Czy jak ktoś kupuje nowe wygodne i ekonomiczne auto za 150 000zł to ma nadzieje na zwrot tej pseudo inwestycji ? Czasami tak, ale jak wiadomo po roku strata jest nawet 40%, czyli taniej było wynając taksówkę na 365 dni.

przypatrując sie rozmowie coś dodam dotyczace zwrotu inwestycji. Tego typu pytania są całkowicie nielogiczne. (...)

A czy ja pytam o zwrot inwestycji w pompę ciepła ???

Jeśli ktoś zdecydował się na budowe domu to jakiś system grzewczy musi w nim zamontować, i możemy TYLKO rozważać kiedy zwróci się różnica w wydanych sumach np. miedzy pompą ciepła a kotłem olejowym. Te różnice są niewielkie stąd zwrot jest nawet 1 roczny ,a maks 2 letni.

Właśnie o to mi chodzi.

Pompa powietrzna czy gruntowa?

Jestem na samą pompę zdecydowany.

Dlatego też poczyniłem pewne kroki w projekcie, żeby wprowadzić "oszczędności" (brak komina, mała kotłownia etc). Zależy mi przede wszystkim na wygodzie ni i oczywiście nie dużych rachunkach. Zdecydowałem się również na podłogówkę i WM z reku.

Rozważam jedynie to czy jest sens ładować się w pompę gruntową (droższą) czy w powietrzną (tańszą). Porównując oczywiście pompy "podobnej klasy" to różnica jakaś wychodzi i chodzi o to czy warto ją dopłacić kosztem np. przyszłych niższych rachunków (wtedy patrze mniej więcej na czas w jakim będzie się ta różnica spłacać).

Dlatego założyłem ten wątek żeby się tego dowiedzieć, stąd moje pytania i wątpliwości.

Chętnie również posłucham zdań sprzedawców ww pomp bo liczę, że dzięki temu powstać może ciekawa dyskusja :) I na to liczę.

klos1010

Różnica w kosztach eksploatacji (powietrze/woda i gruntowa) dla przeciętnego domu, który potrzebuje 10-15 tys kwh na c.o. i 4-5 tys kwh na cwu wynosi ok. 1-1,5 tys zł.

Trochę więcej, trochę mniej. Zależy od pompy i instalacji.

Zauważ też, że w cenie pompy powietrznej masz niejako klimatyzację, a dokładniej źródło chłodu. To taka wartość dodana :), ficzer

Do gruntowej, trzeba dołożyć sporo żeby mieć aktywną klimatyzację.

Czy jest sens, to każdy sobie przeanalizuje sam i policzy w zależności od rozwiązania jakie zastosował.

Tania pompa gruntowa + DZ zrobione własnymi siłami przechyla szalę w stronę gruntowej.

Ale... pompa od średniej wzwyż + odwierty wykonane z pełną dokumentacją przez firmę z uprawnieniami, czy też DZ z wymiennikiem meandryczno-sekcyjnym, studzienka rozdzielaczowa z rotametrami, glikol propylenowy - to wszystko robi cenę i przesuwa szalę w stronę powietrznej.

Pomijając finanse, przy gruntowej masz jeszcze kawał roboty z DZ. Czasem odwiertów się po prostu nie da, a na wymiennik poziomy nie ma miejsca

W zależności od ceny końcowej całej instalacji, dla części klientów gruntowa się nie opłaca.

Inni znowu podchodzą do tego w następujący sposób: stać mnie na to by zapłacić rocznie ten tysiąc więcej i mam z głowy DZ, odwierty kopanie itd.

Ci którzy chcą mieć pompę ciepła, nie chcą płytek tylko parkiet i dywany i dodatkowo chcą klimatyzację, pójdą w stronę powietrznej i instalacji mieszanej.

Ci którzy chcą zminimalizować koszty inwestycji i eksploatacji pójdą w stronę taniej gruntowej, często wspomaganej własnymi siłami, czy też taniej powietrznej.

Tutaj nie ma jednej recepty dla wszystkich.

Częściej jest to sprawa indywidualnego wyboru niż kalkulacji finansowych.

ja też zdecydowałem się na powietrzną mimo większych rachunków rocznych. nie chciałem ryzykować z dolnym źródłem: czy dobry grunt, czy problemy przy odwiertach, i nie daj boże jakby coś nawaliło w DZ to by dopiero było. tak będę tańszą inwestycję, trochę większe rachunki i chyba większy spokój.

pozdrawiam iżyczę trafnych wyborów.:bash::)

Ja tam mam gaz i zdecydowałem się na grzanie bezpośrednio prądem ;)

Czy gaz jest drogi???

Wg faktur za GZ50 w 2010r zużyte 250m3 zapłacone 587,72, w 2011r za 263m3 zapłacone 645,23zł, w tym wszystkie pozycje faktur. Gaz jest dostępny zawsze i może być korzystnym nośnikiem przy wykorzystaniu tańszej taryfy en el. Moim zdaniem jeśli jest w zasięgu to warto go mieć. Podobno są testowane pc zasilane gazem, jeśli się upowszechnią to będzie alternatywa dla pc elektrycznych.

Wracając do tematu wątka:

Jako że pompa powietrzna nie zapewnia mocy potrzebnej do ogrzania domu w najzimniejsze dni - ja wybrałem właśnie gruntową.

Zdecydował także między innymi "wskaźnik awaryjności" sieci tzn. bywa często, że właśnie w najgorszą - najzimniejszą pogodę szlag trafia linie przesyłowe.

Mam zamiar podeprzeć się wtedy generatorem. I w tym momencie powietrzna wywali mi najprawdopodobniej ten generator swoimi grzałkami, bo nie mam zamiaru stawiać jakiegoś olbrzyma tylko niewielki generatorek 3-5kW.

Gruntówka pociągnie bez grzałek - czyli jakieś 1,5 - max 2 kW, więc zostaje mi jeszcze jakiś margines.

Jako że pompa powietrzna nie zapewnia mocy potrzebnej do ogrzania domu w najzimniejsze dni - ja wybrałem właśnie gruntową.

Tyle w tym prawdy co w stwierdzeniu odwrotnym: "pompa gruntowa nie zapewnia mocy potrzebnej do ogrzania domu w najzimniejsze dni".

Mam zamiar podeprzeć się wtedy generatorem. I w tym momencie powietrzna wywali mi najprawdopodobniej ten generator swoimi grzałkami, bo nie mam zamiaru stawiać jakiegoś olbrzyma tylko niewielki generatorek 3-5kW.

Są PC P-W zupełnie bez grzałek... I co wtedy?

Piszesz mnóstwo bzdur o PC P-W - nie wiem czy z niewiedzy czy masz w tym interes?

Tyle w tym prawdy co w stwierdzeniu odwrotnym: "pompa gruntowa nie zapewnia mocy potrzebnej do ogrzania domu w najzimniejsze dni".

Są PC P-W zupełnie bez grzałek... I co wtedy?

Piszesz mnóstwo bzdur o PC P-W - nie wiem czy z niewiedzy czy masz w tym interes?

To jest cytat z biawar.com.pl - podejrzewam, że znają się tam lepiej od ciebie na tym problemie:

"Jeśli nie macie Państwo możliwości wykonania na swojej działce kolektora gruntowego poziomego lub sond pionowych, wtedy powinniście się zdecydować na pompę ciepła zasilaną powietrzem zewnętrznym.

Chociaż żadna pompa ciepła na powietrze zewnętrzne nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na ciepło przez cały rok, to mimo wszystko jej zastosowanie przynosi ekonomiczne korzyści. Gdy temperatura powietrza zewnętrznego spadnie do około -15oC, ładunek energii jaki jest w nim zawarty jest zbyt mały, aby zapewnić pompie ciepła zasilanie o odpowiednio wysokim wydatku mocy i wskaźniku sprawności. Z tego punktu widzenia konieczne jest zastosowanie dodatkowego źródła ciepła (np. kotła olejowego, gazowego, elektrycznego), którego zadaniem będzie pokrycie zapotrzebowania na ciepło w szczytowych momentach".

Owszem - pewnie, jak piszesz są pompy P-W bez grzałek. Wtedy i tak d.. z tyłu bo braknie ci ciepła w domku bez dodatkowego źródła jak przyjdzie minus 20 przez 10 dni, jak ostatniej zimy. :)

Nie mam tu żadnego interesu kolego. Buduję swój domek, kupiłem niedawno pompkę i dyskutujemy sobie tu na forum nad różnymi opcjami.

Każdy ma jakieś za i przeciw - ja przedstawiam tu swoje zdanie.

To jest cytat z biawar.com.pl

W takim razie poczytaj inne źródła i nie powielaj bzdur wypisywanych na tej stronie. Widocznie ich pompy P-W przestają działać w -15 więc oni przedstawiają to jako "prawdę objawioną". Ciekawe, że na tym forum są osoby, u których PC działała przy -25 ostatniej zimy...

Pomijając tą dyskusję są firmy które posiadają w swojej ofercie pompy ciepła PW które mogą pracować jako jedyne źródło ciepła i spokojnie sobie dają rade np. DAIKIN, ATLANTIC, ME.

Są też takie pompy PW które już przy - 15 mają olbrzymie problemy albo wręcz się wyłączają :)

Co do gruntówek to i z nimi nie jest idealnie - one też posiadają nieraz grzałki.

Niezależnie od tego czy to będzie gruntowa czy powietrzna dobrze dobrana spokojnie da sobie radę i ogrzeje każdy dom.

Nawet w Polsce chodzi tych powietrznych tysiące sztuk ( różnych producentów ) pomp PW.

Nie można tego wrzucić do jednego kosza ;)

A to kolejny cytat ze strony biawar.com.pl:

" Pompa ciepła na powietrze zewnętrzne do ustawienia na zewnątrz budynku. Zaprojektowana specjalnie do klimatu Skandynawii. Możliwość pracy nawet do –25°C temperatury zewnętrznej..."

I jakoś dziwnie się zrobiło ;)

Pomijając tą dyskusję są firmy które posiadają w swojej ofercie pompy ciepła PW które mogą pracować jako jedyne źródło ciepła i spokojnie sobie dają rade np. DAIKIN, ATLANTIC, ME.

Są też takie pompy PW które już przy - 15 mają olbrzymie problemy albo wręcz się wyłączają :)

Co do gruntówek to i z nimi nie jest idealnie - one też posiadają nieraz grzałki.

Niezależnie od tego czy to będzie gruntowa czy powietrzna dobrze dobrana spokojnie da sobie radę i ogrzeje każdy dom.

Nawet w Polsce chodzi tych powietrznych tysiące sztuk ( różnych producentów ) pomp PW.

Nie można tego wrzucić do jednego kosza ;)

A to kolejny cytat ze strony biawar.com.pl:

" Pompa ciepła na powietrze zewnętrzne do ustawienia na zewnątrz budynku. Zaprojektowana specjalnie do klimatu Skandynawii. Możliwość pracy nawet do –25°C temperatury zewnętrznej..."

I jakoś dziwnie się zrobiło ;)

Nie dziwnie się zrobiło, tylko Panowie - czytajmy ze zrozumieniem - tym bardziej jesli montujemy takie urządzenia.

Nie napisali w Biawarze, że pompa przestaje działać przy -15stC. tylko, że DRASTYCZNIE spada jej MOC oraz COP.

Tej właśnie mocy może nam braknąć. Jeśli, jak piszesz mamy spory zapas mocy to jest ok. Natomiast pamiętajmy, że pompa ciepła czy to gruntowa czy powietrzna ma przy temp. Dolnego Źródła minus 15stC już niecałą połowę swojej nominalnej mocy oraz COP na poziomie 2,2 - czyli na całego lecimy z grzałkami jeśli pompy nie przewymiarowaliśmy dwukrotnie do naszego domu a takie przewymiarowanie nie ma przecież sensu. COP w powietrznej spadnie nam jeszcze sporo poniżej tej wartości, jesli uwzględnimy straty energii na odszronienie/odlodzenie naszego DZ, które odbywa sie cyklicznie.

Już kiedyś prowadziłem dyskusję że nie każda pompa ciepła przy - 15 ma COP poniżej 2 :)

Dobrze dobrana pompa ciepła PW spokojnie będzie sobie dawała radę.

A tak jeszcze z ciekawości to ile według kolegi tracimy energii na odszranianie???

Bo np. w pompie ciepła PW mamy jedną pompę cyrkulacyjną :)

A już w gruntowej dwie od DZ i GZ i można by polemizować że tyle energii co stracimy na odszranianie to ty stracisz na pompę od DZ :)

A co do straty mocy to wiele razy pisałem na forum że pompa ciepła PW poprawnie dobrana powinna być przewymiarowana około 20%.

Np. pompa ciepła TRI 11 która przy:

+ 7/35 ma moc 11,20kW

-15/35 ma moc 11,20kW

-20/35 ma moc 10,20kW

Więc spadek nie jest taki ogromny :)

Edytowane przez miki121