Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrzna czy z kolektorem ??? Proszę o poradę

klos1010

Recommended Posts

Ale jesteś zaślepiony... W internecie można znaleźć dane na potwierdzenie nawet najgłupszej teorii więc nietrudno odszukać teksty potwierdzające nieprzydatność pomp P-W w naszych warunkach. Zwłaszcza na stronach producentów pomp gruntowych...

Poniżej fragment DTR Atlantica TRI11. Jak widać przy zasilaniu podłogówki 35 stopni przy -20 na dworze mamy COP powyżej 2.

http://images39.fotosik.pl/1578/9dae0b9336746113m.jpg

A mocy nadal powyżej 10kW więc na pewno nie zabraknie...

To teraz ja podam argument przeciw pompie gruntowej - zwłaszcza z poziomym kolektorem. Mianowicie nie dość, że jego wykonaniu kosztuje sporo to to tego musimy zakupić grunt pod jego wykonanie... 500m2 po 300zł to 150.000!!! Dziękuję za taki "tani" sposób ogrzewania... Na razie opłat za wykorzystanie powietrza do celów ogrzewania nie ma :)

I co ty na to kolego? PC gruntowa 40tys + 150tys za ziemię daję 190tys! Ile lat będzie można ogrzewać z gorszym COP za różnicę?

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o TRI11 to z wykresu mocy wynika:

przy dyskutowanej przez nas temp. zewn. minus 20stC:

Moc grzewcza dla wody 35stC - 9,5kW, pobór mocy 5,3kW - COP 1,79

Moc grzewcza dla wody 45stC - 8,5kW, pobór mocy 5,5kW - COP 1,54

Moc grzewcza dla wody 60stC - 5,6kW, pobór mocy 5,4kW - COP 1,037

Widzę że Tomku w idei pompy ciepła kolega się bardzo ale to bardzo pogubił..

Po pierwsze proszę co do danych to:

-20 / 35 - 10,2, pobór mocy 4,89kW - COP 2,09

-20 / 45 - 9,1, pobór mocy 4,99kW - COP 1,82..

Więc jakoś te dane Tobie się źle odczytały :)

Dodatkowo ideą pompy ciepła jest niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe które nie jest zasilane temperaturą + 40 czy + 60 tylko parametrem +30 - +35...

No tak, tyle że Hewalex też nie napisał wcale, że jego pompy stają przy -7. Piszą o "korzystnym działaniu". Czyli pewnie takim, żeby inwestycja w pompę dawała przynajmniej COP na poziomie 2 lub lepiej. A takie COP mamy właśnie przy temp. ok -7stC (patrząc ponownie na wykres Atlantica).

Nie porównuj pomp Hewalexa do ME,Panasonica, czy Atlantica.

To różnica generacji jednak....

A COP=2 dla 35C Atlantic osiaga przy -15C, przynajmniej tak pokazują wykresy, a tabela nawet -20C.

Chciałbym, żebyś wreszcie przyswoił sobie dwa fakty:

Da się ogrzać dom w temperaturze -25C bez grzałek - to kwestia odpowiedniego dobrania pompy do zapotrzebowania.

Koszt instalacji i otrzymania wyrównuje sie po kilku, a czasem kilkunastu latach od inwestycji, a wpływ na to mają kosztu pomp, koszt wykonania dolnego źródła, czy też stopień izolacji domu, a wiec jego zapotrzebowanie na ciepło.

W wielu przypadkach okaże się, że symulacja pokaże na tyle małą różnicę w rocznych rachunkach za ogrzewania, że nie warto przepłacać za montaż gruntowej pompy

Edytowane przez fotohobby

...Tym bardziej, że późninej mrozy dość szynko odpuszczają i temperatury robią sie plusowe (tak było w tym roku), a DZ w gruntówkach maję wtedy nadal w okolicach 0 stopnia

Masz rację, z tym że nie możemy bezpośrednio porównywać temperatur. Powietrze o temp. plus 7stC ma MNIEJ energii cieplnej niż woda/glikol przy 0stC.

Przykład:

TRI11 dla +7/35 COP 4,3

NIBE 1245 0/35 COP 5,01

A tak poza tematem widzę że jesteś bardzo dumny że kupiłeś sobie pompę ciepła i usilnie starasz się pochwalić że Twoja NIBE jest najlepsza więc wybrałeś sobie do tego powietrzną pompę :)

Za 35 tysięcy to w takim domu jak twój można mieć tri 11 wraz z 300l zasobnikiem podłogówką i wszystkim pod klucz :)

A działka może mieć nawet 100m2 ;)

Widzę że Tomku w idei pompy ciepła kolega się bardzo ale to bardzo pogubił..

Po pierwsze proszę co do danych to:

-20 / 35 - 10,2, pobór mocy 4,89kW - COP 2,09

-20 / 45 - 9,1, pobór mocy 4,99kW - COP 1,82..

Więc jakoś te dane Tobie się źle odczytały :)

Dodatkowo ideą pompy ciepła jest niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe które nie jest zasilane temperaturą + 40 czy + 60 tylko parametrem +30 - +35...

Zaraz zaraz - sprawdzałem na

http://www.atlantic-polska.pl/upload/karty_katalogowe/EXCELIA_Tri_kk_2012.pdf

Wykres mocy dla TRI11

wykres zaczyna się właśnie od -20stC i nijak nie ma tam mocy powiżej 10kW jak piszesz! Widzę wyraźnie:

9,5kW dla 35stC

8,5kW dla 45stC

Ok o 60stC nie wspominajmy.

Moc pobierana oscyluje w granicach 5,5kW

Jeśli masz inne dane to znaczy, że Atlantic coś kręci i nijak nie dojdziemy prawdy.

NIBE 1245 0/35 COP 5,01

Bardzo chciałbym zobaczyć tabelę wydajności dla różnych temperatur a nie tylko dla wybranego przykładu (który może być sztucznie "napompowany").

Zaraz zaraz - sprawdzałem na

http://www.atlantic-polska.pl/upload...ri_kk_2012.pdf

Wykres mocy dla TRI11

wykres zaczyna się właśnie od -20stC i nijak nie ma tam mocy powiżej 10kW jak piszesz! Widzę wyraźnie:

9,5kW dla 35stC

8,5kW dla 45stC

Wygląda na to, że nowa TRI ma gorsze parametry od starej...

A tak poza tematem widzę że jesteś bardzo dumny że kupiłeś sobie pompę ciepła i usilnie starasz się pochwalić że Twoja NIBE jest najlepsza więc wybrałeś sobie do tego powietrzną pompę :)

Za 35 tysięcy to w takim domu jak twój można mieć tri 11 wraz z 300l zasobnikiem podłogówką i wszystkim pod klucz :)

A działka może mieć nawet 100m2 ;)

Wiem, że sprzedajesz pompy więc nie będziesz obiektywny w tej dyskusji.

Ja nie mam tu ABSOLUTNIE żadnego interesu, żeby się chwalić czy krytykować.

Przechodziłem jako inwestor trudną drogę wyboru rodzaju pompy i przekazuję jedynie moje spostrzeżenia czy uwagi innym potencjalnym chętnym.

Pewnie obawiasz się, że mogę ci tym utrudnić sprzedaż - ale nie jest to moim celem!

Jeśli widzę, że niektórzy producenci ostrzegają przed koniecznością posiadania dodatkowego 'źródła szczytowego' to chyba nie po to, żeby sobie zmniejszać liczbe klientów tylko wynika to z prawdziwej potrzeby.

Jeszcze raz - każdy sobie musi zdecydować jakie są priorytety. Żadna z pomp nie jest lepsza ani gorsza.

A z pompami obiegowymi jaki to COP ?

Przechodziłem jako inwestor trudną drogę wyboru rodzaju pompy i przekazuję jedynie moje spostrzeżenia czy uwagi innym potencjalnym chętnym.

Pewnie obawiasz się, że mogę ci tym utrudnić sprzedaż - ale nie jest to moim celem!

Jeśli widzę, że niektórzy producenci ostrzegają przed koniecznością posiadania dodatkowego 'źródła szczytowego' to chyba nie po to, żeby sobie zmniejszać liczbe klientów tylko wynika to z prawdziwej potrzeby.

To są TWOJE uwagi. Mało zresztą rzetelne, bo brane ze stron producentów, którzy nie posiadają dobrych pomp P-W.

Dobrze napisałeś - "niektórzy producencci ostrzegają przed koniecznością posiadania dodatkowego 'źródła szczytowego' ".

TO może lepiej w ogóle nei brać ich pod uwagę ?

Hewalex nie może przecież polecać P-W do ogrzania zimą domu, bo takich pomp NIE MA. Nie ma technologi, know-how do jej wyprodukowania.

Co do pomp P-W Biawaru nie wiem, ale oni montują gruntówki i pewnie te promują.

Piszesz, że wypowiadasz sie w tym wątku po to aby pomóc inwestorom, a już na początku podajesz niesprawdzone informacje, jakoby nie dało się ogrzać domu bez grzałek.

Dlaczego wprowadzasz w błąd ?

Edytowane przez fotohobby

A z pompami obiegowymi jaki to COP ?

Mówisz o Nibe?

Pewnie z 4,5-4,6 ale Atlantic też zdaje się podaje COP liczone bez pompy GZ

Poza tym im zimniej tym wentylator w powietrznej musi przepompować więcej powietrza przez parownik a to pewnie też z 15-25W.

Niewiele mniej niż pompa DZ w gruntówce.

Mówisz o Nibe?

Pewnie z 4,5-4,6 ale Atlantic też zdaje się podaje COP liczone bez pompy GZ

Poza tym im zimniej tym wentylator w powietrznej musi przepompować więcej powietrza przez parownik a to pewnie też z 15-25W.

Niewiele mniej niż pompa DZ w gruntówce.

Wydaje mi się, że wentylator, jako intergalna częśc pompy jest już wliczony do jej poboru prądu i co ca tym idzie - wliczony w COP.

Poza tym - nikt nie neguje, że średnioroczny COP w przypadku gruntówek jest większy.

Tyle, że w przypadku mojego domu na zwrot pięniędzy dzięki temu wyższemu COP czekałbym kilkanaście lat.

To ja wolę te zaoszczędzone na instalacji środki uruchomić tak, aby tą różnicę w rachunkach skutecznie zniwelowały.

I tu jest clou sprawy.

A dwa, co trzeba powtarzać do znudzenia - da się pompą P-W ogrzać dom bez koieczności użycia grzałek, choć jeśli ktoś rozmyślnie oszczędzi na instalacji pompy P-W jeszcze kilka tyś zł, projektując ją na -15C, to nawet ta grzałka nie będzie psuła mu spokojnego snu.