Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrzna czy z kolektorem ??? Proszę o poradę

klos1010

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pewnie by wystarczyła :)

Ale warto byłoby policzyć dokładnie OZC i zapotrzebowanie no i do tego trochę przypatrzeć się gruntowi ;)

Kolektor poziomy do tego jakaś przyzwoita pompka NIBE np. F1226.

Warto pomyśleć o przewymiarowaniu kolektora DZ.

Jak chcesz to prześlij mi rzuty i przekrój wraz z planem sytuacyjnym działki a ja coś Tobie dobiorę :)

mam dzialke (około)20x30m i jakbym zrobil kolektor poziomy wzdłóż granic 30m+20+30m to juz mam 80m potem zrobic jakis metr przerwy i z powrotem - w sumie wyjdzie jakeis 150m - jaka minimalna odleglosc od sasiada mozna polozyc kolektor ... ?? i czy ta przerwa metr pomiedzy rurkami nie bedzie mała .. ?? na dzialce mam piach i raczej to jest teren podmokły bo jak kopia kanalize to odwodnienie robia ...

Pozdro.

Nikt nie odniesie się do kosztów zakupu gruntu pod dolne źródło?

Bądźmy poważni. Nie grunt pod ogrzewanie tylko ogrzewanie dopasujmy sobie do warunków gruntowych, ok?

Pisałem wcześniej - jest to jeden z czynników przy decyzji.

Ja mam akurat ponad 3000m kw i mam w nosie te 500 na kolektor. Czysty przypadek.

Gdybym miał 600 - oczywiście że dałbym powietrzną. Pionowego nie zrobię z powodu możliwych szkód górniczych.

Dajcie już spokój Panowie. Myślę, że jeśli ktoś będzie chciał zdecydować to ma już w tym wątku wystarczającą ilość argumentów.

Dopasuje sobie swój przypadek i wybierze (oby mądrze).

Pozdrawiam wszystkich

(....) bo mi nijak nie wychodzi,ze gruntowa jest bardziej opłacalna mimo wyższego COP

(ja przyjąłem COP średnioroczny dla powietrznej na 2,5 a gruntowej 3,5)

U mnie różnica w rachunkach to ok.300zł rocznie przy różnicy cenowej między pompami 7tys.zł.

Odpowiedź jest chyba jasna i czytelna.

Odpowiedź wcale nie jest ani jasna, ani oczywista. Chyba że w drugą stronę.

Nikt nie podjął mojej sugestii aby rozpatrzyć sprawę w odniesieniu do okresu "planowanego korzystania" z instalacji.

Bo jeżeli zakładamy że pożyjemy tylko 15 lat i dodatkowo nie obchodzą nas sprawy naszych dzieci (spadkobierców domu z całym zapleczem), to prawdopodobnie powietrzna PC okaże się tańsza (czy lepsza bo tańsza).

Co innego jeśli planujemy spędzić w domku więcej czasu i dbamy o losy naszych dzieci, czyli zakładamy okres "do porównania" powiedzmy >=30 lat, to idę o zakład że moja najprostsza pompa gruntowa wyjdzie o wiele taniej od powietrznej. Pompa powietrzna około połowy tego okresu będzie zwyczajnie do wymiany a nie do naprawy, więc należałoby wziąć to pod uwagę.

Ale tak prawdę mówiąc to za 30 lat technologia będzie na całkowicie innym poziomie.

Jeżeli sobie ułożymy co przez ostatnie 10 lat zmieniło w urządzeniach grzewczych to zadajmy sobie pytanie co będzie za następne 30 lat??

Dodatkowo musimy Pamiętać że za 30 lat COP na poziomie 3 -5 to będzie raczej nic rewelacyjnego. Myślę że za te dziesiąt lat będzie ono dużo dużo wyższe...

Tłumaczenie klientowi że jakaś pompa ciepła, kocioł czy inne urządzenie grzewcze będzie działać 30 lat to można by nazwać "bajkopisarstwem".

Więc lepiej patrzeć na to bardziej realnie i nie obiecywać ludziom gruszek na wierzbie ;)

Tłumaczenie klientowi że jakaś pompa ciepła, kocioł czy inne urządzenie grzewcze będzie działać 30 lat to można by nazwać "bajkopisarstwem".

Więc lepiej patrzeć na to bardziej realnie i nie obiecywać ludziom gruszek na wierzbie ;)

Nie napisałem że PC będzie działać 30 lat bez awarii. Chodzi o koszty łączne energii wraz z wymianą lub naprawami tego co ew. padnie - tutaj podtrzymuję to co napisałem że gruntowa wychodzi tutaj według mnie taniej.

(....)musimy Pamiętać że za 30 lat COP na poziomie 3 -5 to będzie raczej nic rewelacyjnego. Myślę że za te dziesiąt lat będzie ono dużo dużo wyższe...

Ja Cię przepraszam, ale takiej bredni to się nie spodziewałem.

Chyba, że urodzi się ktoś kto udowodni że Pan Carnot się mylił :D

FIZYKA się kłania, Panie!

Tak czy inaczej, idę o zakład. Jeśli kto chętny i uda się takie porównanie zorganizować i zaplanować to podejmuję wyzwanie. Jest tylko jedna mała ewentualność że nie doczekam wyniku zakładu ;)

Żadne brednie.

Skąd wiesz w którą stronę idzie rozwój technologii???

To co 10 lat temu było niemożliwe dzisiaj jest standardem to dlaczego nie możemy mówić tak że to co dzisiaj jest niemożliwe za 30 lat będzie standardem???

Nie wiemy na jakiej zasadzie będą działać pompy ciepła za 30 lat ;)

Edytowane przez miki121

Rozwój technologii idzie w tę stronę, że poprawili tragiczne wyniki pomp powietrznych on/off dokładając falowniki, sprawniejsze silniki wentylatorów (zamiast asynchronicznych klatkowych) i elektroniczne zawory rozprężne.

Jeszcze więcej elektroniki pod chmurką w zmiennych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych. Coś za coś.

Gruntowe również, ale niewiele dzięki elektronicznym pompom obiegowym. I to by było na tyle.

Ten wątek powinien słuzyć ludziom, którzy mają dokonać wyboru - powietrzna czy gruntowa.

Więc chciałbym jeszcze dodać jedno kryterium takiego wyboru:

Lokalizacja.

Polska północna - wybrzeże - temp. powietrza raczej wyższa - brałbym powietrzną.

południe, góry - ostry klimat+miejsce na działce - tylko gruntowa!

Ciekawostka: znajomy z okolic Suwałk chciał gruntówkę, ale u siebie nie ma takiej opcji - wieczna zmarzlina, vel suwalska anomalia geotermiczna. Przytaczam wyłącznie dlatego, że to interesujące.

No nie do końca..

Zmieniają się czynnik chłodnicze, konstrukcje sprężarek :)

Materiały itp.

Ani ja ani kolega nie ma pojęcia co będzie za 30 lat :(

Możemy sobie tylko gdybać ;)

Tak jak Kolega zauważył - nie wiem i nikt nie wie co będzie za 30lat.

Ale jestem przekonany że moja gruntowa wyjdzie taniej ogólnie po 30 latach.

Chętnie podejmę wyzwanie i przyjmę proponowany zakład. Nie wiem tylko czy dożyję jeszcze 30 lat, ale co tam, cuda się zdarzają.

Kto chętny na długoterminowy eksperyment -zapraszam. Dostanie moją PC gruntową z instalacją totalnie po kosztach. Dla porównania oczywiście przyjmiemy "normalną" cenę takiej instalacji.

Warunek - bliska lokalizacja!

Pompa powietrzna po stronie Kolegi - lub innego chętnego.

Ciekawostka: znajomy z okolic Suwałk chciał gruntówkę, ale u siebie nie ma takiej opcji - wieczna zmarzlina, vel suwalska anomalia geotermiczna. Przytaczam wyłącznie dlatego, że to interesujące.

Jeśli wieczna zmarzlina w gruncie to też ma zimne powietrze - wychodzi na to samo.

Generalnie jednak energia zawarta w glikolu o temp 0stC jest co najmniej taka sama (jeśli nie większa) jak w powietrzu o temp. plus 7stC.

Pamiętajmy o tym!

Jeśli wieczna zmarzlina w gruncie to też ma zimne powietrze - wychodzi na to samo.

Generalnie jednak energia zawarta w glikolu o temp 0stC jest co najmniej taka sama (jeśli nie większa) jak w powietrzu o temp. plus 7stC.

Pamiętajmy o tym!

Dlatego też zastrzegałem, że to ciekawostka przyrodnicza, a nie głos w dyskusji. Przypuszczam że wszystkie pompy kiepsko się sprzedają w Suwałkach. A mógłbyś rozwinąć myśl o energii zawartej? Bo to, że ciecz ma większą entalpię, to wiadomo, ale porównywanie jednostek objętości glikolu i powietrza ma chyba niewiele sensu.

JOczywiście do porównania nie tylko długowieczność ale także koszty instalacji i eksploatacji :)

Dom z planowanym zapotrzebowaniem 4500kWh na c.o i 4000kWh na cwu.

Jak porównanie to bardzo zbliżonych zbliżonych domów, nie muszą być przecież identyczne. Twoje zapotrzebowanie na c.o. jakoś niskie się wydaje.