duduś 03.06.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Czy robiąc oprysk róż p mszycom mogę resztę preparatu zużyć profilaktycznie na inne rośliny , tylko czy wszystkie rośliny atakują mszyce ?- ja opryskałam , bzy,klonik , gruszę dziką i kalinę , dalie i lilie - myślę że im nie zaszkodziłam? Edytowane 3 Czerwca 2012 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 03.06.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 przyłącze sie do pytania- czy mogę popryskać bób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 jeśli to preparat o działaniu kontaktowym, nie ma sensu lać go na rośliny, na których mszyc nie ma. Taki preparat działa tylko w momencie, gdy dotknie ciała owada. Jeśli to preparat o działaniu zapobiegawczym, to wówczas można opryskać nim przede wszystkim młode pędy roślin z rodzaju różowatych (np. jabłonie, wiśnie). U mnie mszyce sa często na piwoniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.06.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Czy to jaki preparat doczytam na ulotce ?( chodzi mi o tą nazwę - kontaktowy i ten drugi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 tak, to musi być opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasik1982 06.06.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Owszem. Nie powinno im to zaszkodzić... ale polecam naturalne sposoby jak np... tzw. gnojówka z pokrzyw z szarym mydłem i łyżeczką sody oczyszczonej. Zapach może jest nie za przyjemny dla nosa ale szybko się ulatnia i skutecznie unicestwia... Przyrządzenie tego oto preparatu jest następujące.- Zrywamy pokrzywy, następnie umieszczamy je w jakimś pojemniku byle szczelnym i zalewamy je wodą przykrywamy tak by miły mała lukę i "kisimy" mniej więcej około tydzień mieszając raz dziennie. kiedy zniknie piana odlewamy około 1/3 płynu dodajemy rozmoczone szare mydło i łyżeczkę sody, dobrze mieszamy i wlewamy do spryskiwacza i pryskamy rośliny wczesnym rankiem i późnym wieczorem. jest to nie szkodliwe dla roślin a skuteczne. Można tym zasilać kwiaty warzywa i wszelkiego rodzaju drzewka. Miłego pichcenia Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 11.06.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 tak, naturalne metody są fajne. I stosunkowo skuteczne. Zapobiegawczo na pewno warto te stosować. Pokrzywy- kiszonka z nich są świetne też jako nawóz do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 11.06.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 a ja czytałam że wywar/napar z liści mlecza też jest dobry na mszyce? to prawda? i jak go przygotować prawidłowo (czywiście przepisu nie podali.. )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 11.06.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 bo pokrzywy to ciężko znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts