Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mszyce na rózach i .....

Recommended Posts

Czy robiąc oprysk róż p mszycom mogę resztę preparatu zużyć profilaktycznie na inne rośliny , tylko czy wszystkie rośliny atakują mszyce ?- ja opryskałam , bzy,klonik , gruszę dziką i kalinę , dalie i lilie - myślę że im nie zaszkodziłam? Edytowane przez duduś

jeśli to preparat o działaniu kontaktowym, nie ma sensu lać go na rośliny, na których mszyc nie ma.

Taki preparat działa tylko w momencie, gdy dotknie ciała owada.

Jeśli to preparat o działaniu zapobiegawczym, to wówczas można opryskać nim przede wszystkim młode pędy roślin z rodzaju różowatych (np. jabłonie, wiśnie). U mnie mszyce sa często na piwoniach.

Owszem. Nie powinno im to zaszkodzić... ale polecam naturalne sposoby jak np... tzw. gnojówka z pokrzyw z szarym mydłem i łyżeczką sody oczyszczonej. Zapach może jest nie za przyjemny dla nosa ale szybko się ulatnia i skutecznie unicestwia... Przyrządzenie tego oto preparatu jest następujące.

- Zrywamy pokrzywy, następnie umieszczamy je w jakimś pojemniku byle szczelnym i zalewamy je wodą przykrywamy tak by miły mała lukę i "kisimy" mniej więcej około tydzień mieszając raz dziennie. kiedy zniknie piana odlewamy około 1/3 płynu dodajemy rozmoczone szare mydło i łyżeczkę sody, dobrze mieszamy i wlewamy do spryskiwacza i pryskamy rośliny wczesnym rankiem i późnym wieczorem. jest to nie szkodliwe dla roślin a skuteczne. Można tym zasilać kwiaty warzywa i wszelkiego rodzaju drzewka.

Miłego pichcenia Pozdrawiam:)