Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pompy ciepła

gaw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Dostałem rozliczenie za prąd. No to od razu przeliczenie kosztów. Średnia cena brutto za 1kWh 0,47 PLN (taryfa G12). Średnioroczny COP 2,93. To by dało 0,16 PLN/kWh.

Policzyłem też średnie ceny w dzień i w nocy z uwzględnieniem opłat stałych - 0,72/0,35 PLN brutto. W listopadzie PCi pracowała ponad 90% czasu w taryfie nocnej z COP-em 3,27. Po przeliczeniu daje to 0,12 PLN/kWh energii cieplnej.

Mnie się podoba :D.

• 1 month później...

Po przekopaniu całego wątku nadal mam wątpliwości:

Mając dom 160m2 przy założeniu ok 40kWh/m2/rok, muszę podjąć decyzję o wyborze źródła ogrzewania, dom będzie ogrzewany podłogówką.

Bardzo proszę o pomoc w przeliczeniu inwestycji w PC vs. ogrzewanie gazowe (gaz mam w ulicy).

1. Czy przy tak ciepłym domu inwestycja w PC zwróci się w rozsądnym czasie?

2. Rezygnując z przyłącza gazowego jestem zmuszony do instalacji kuchni (płyta, piekarnik) również elektrycznej (tego nikt do tej pory nie brał pod uwagę),

Proszę pomóżcie podjąć decyzję...

Po przekopaniu całego wątku nadal mam wątpliwości:

Mając dom 160m2 przy założeniu ok 40kWh/m2/rok, muszę podjąć decyzję o wyborze źródła ogrzewania, dom będzie ogrzewany podłogówką.

Bardzo proszę o pomoc w przeliczeniu inwestycji w PC vs. ogrzewanie gazowe (gaz mam w ulicy).

1. Czy przy tak ciepłym domu inwestycja w PC zwróci się w rozsądnym czasie?

2. Rezygnując z przyłącza gazowego jestem zmuszony do instalacji kuchni (płyta, piekarnik) również elektrycznej (tego nikt do tej pory nie brał pod uwagę),

Ociepl dobrze dom, zrób wszędzie podłogówkę, podłącz gaz i kondensat i ciesz się niską inewstycją i rachunkami.

Albo pójdź na całość i załóż PC

Gość Arturo72

Planowane zużycie na ogrzewanie 160*40=6400kWh

1.Grzanie prądem,instalacja 3,5tys.zł Rachunki za ogrzewanie=2680zł

2.Grzanie gazem,instalacja 16-18tys.zł.Rachunki za ogrzewanie=1728zł

3.Grzanie powietrzną pompą ciepła,instalacja 22tys.zł.Rachunki za ogrzewanie=1152zł

4.Grzanie gruntową pompą ciepła,instalacja przy własnoręcznie wykonanym DZ 27tys.zł.Rachunki za ogrzewanie=832zł

Decyduj :)

Tą decyzję niestety musisz podjąć sam. Znasz mniej więcej koszty mediów, instalacji, swój budżet, możliwości zrobienia czegoś samemu. Pc da nieco niższe rachunki niż gaz, ale nie będzie to 3x mniej. Ociepl dobrze i dokładnie dom.