Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pompy ciepła

gaw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przede wszystkim napiszę, że każdy powie iż nie mam racji, jednak nikt tego jakoś nie potrafi udowodnić.

Postanowiłem napisać sobie post, tylko i wyłącznie, aby obnażyć całkowicie te "ekonomiczne" rozwiązanie jakim jest pompa ciepła. Fanatyków i zwolenników odsyłam do krainy obłudy, a tych co chcą się czegoś dowiedzieć, lub nic im nie pomieszało w głowach zapraszam do przeczytania tego co tu wyleję.

Pompa ciepła jest nie opłacalna w żadnym przypadku. Różne wykresy, obliczenia, wyliczenia etc mają za zadanie wprowadzić zamęt i odwieźć jak najdalej od tematu opłacalności, zasłaniając się wzorami, wykresami i tu pękam za każdym razem ze śmiechu gdy to czytam " taryfami nocnymi" . Każde ogrzewanie nawet olejowe, jest tańsze niż PC. Do wyliczeń tego nie potrzeba żadnych wzorów, wystarczy prosta matematyka, która miażdży zwolenników PC. A mówi ona, że:

OGRZEWANIE POMPĄ CIEPŁA W SEZONIE KOSZTUJE 13.500ZŁ!

Zawsze, ale to zawsze osoby posiadające PC podkreślają, aby mieć jak najniższe koszty sezonowego ogrzewania domu jest konieczna dobra izolacja cieplna. Zapominają jednak, że takie samo ocieplenie można wykonać w dowolnym domu. Tak więc postawmy obok siebie dwa identyczne gospodarstwa domowe o pow 110m2 z takim samym ociepleniem, podłogówką itp., Jedno z PC a drugie z eko groszkiem. Policzmy ich budżet, po 15 latach. Który "zaoszczędził" kupując PC, a który zaoszczędził nie robiąc tego. Dowiemy się po przeczytaniu tego co jest poniżej.

Sprzęt:

PC. Urządzenie , montaż, glikol, prace ziemne, serwis rekuperator 80,000 zł (niech nikt nie łudzi się kwotą 50.000 zł)

EG. Piec, kominy, montaż - 10.000zł

Sezon grzewczy

PC. Z dużym zaniżeniem 1500zł/rok

EG. Z dużym zawyżeniem 3000zł/rok

Przy czym trzeba pamiętać, że celowo zawyżyłem ten drugi, ponieważ sezon grzewczy w dwóch identycznych domach, powinien różnić się max 0-20% kosztami.

Podsumowanie opłacalności po 15 latach (żywotności pompy ciepła, ponieważ żywotność tradycyjnych kotłów to ok 30 lat(5-7 lat wg zwolenników PC), wyliczenia te będą znów korzystne dla PC)

PC. 80.000 zł + 1,500*15 = 102.500 zł ( zaniżone koszty dla PC)

102.500 zł / 15 lat ~ 6830 zł/rok!

to nie koniec. 6830 zł/rok to dopiero początek wydatków/strat

EG. 10.000zł + 3.000* 15 = 55.000 zł ( zawyżone koszty dla EG)

55.000/15 lat = 3670 zł/rok

Z tego wynika, że koszt ogrzewania PC w sezonie jest droższy o około 3150 zł. Czy oby na pewno? Nie, to nie koniec.

Pamiętajmy, że mowa jest o dwóch identycznych gospodarstwach, i ich funduszach po 15 sezonach grzewczych.

Tak więc temu co nie zainstalował u siebie PC zostało 70.000 zł w kieszeni. Niech wpłaci to na konto, na byle jaki % dajmy 3 na 15 lat z miesięczną kapitalizacją odsetek.

Zapraszam do wypełnienia tabelki tu:

http://www.finanse.egospodarka.pl/banki/kalkulator-zysku-z-lokaty

Okazuje się, że wpłacając zaoszczędzone pieniądze na różne konta( do 15.000 zł aby uniknąć podatku beli) dostaniemy z tego tytułu Suma odsetek: 37 960,75 zł

Z tego wynika, iż sezon grzewczy na EG będzie realnie kosztować nas:

55.000-37.000= 18.000zł

18.000/15 lat = 1.200 zł ( pamiętajmy, że obliczenia były zawyżane na niekorzyść EG więc realny wynik może być od 0 do 500 zł/sezon)

Oczywiście nadal mamy te 70.000 zł różnicy w kieszeni, której wcześniej nie włożyliśmy w PC.

Teraz policzmy PC.

102.500 zł + 100.000 zł które mogli byśmy mieć, gdyby nie zakładać PC = 202.500zł

202.500 zł/ 15 lat = 13.500 zł SEZON!!

To jest więcej jak 1100zł miesięcznie. Wszystkie wyliczenia były robione na korzyść PC.

Pozostawiam do myślenia.

Pozdrowienia dla tych co nie dali się zajść od tyłu magicznym firmom chwalących swoje PC.

:-) studiuję różne wątki o pompach ciepła na tym forum i to cofam się parę lat wstecz z lekturą, ale takiego giganta jak ty to pierwszy raz "widzę". Kocioł, komin za 10kPLN ! z całą pewnością nic w życiu nie zbudowałeś a jeśli ci się jakaś budowa przytrafi to niezłe dziadostwo odstawisz. Co do ceny PCi to w tej chwili mam 37k brutto z odwiertami a reszty nie chce mi się nawet komentować. śmieję się na głos :-) acha i ta "żywotność" pieca węglowego... zwłaszcza za te pieniądze. Powodzenia

masz racje

Jeszcze jedna sprawa, zamiast się burzyć jakie to oszustwo i naciąganie z tymi pompami, poczytaj i dowiedz się jak dołączyć do grona tych osób, które zainstalowały sobie pompę ciepła w takich kosztach, jakie kwestionujesz. Na prawdę da się to zrobić, ale wymaga to pewnego Twojego zaangażowania.

Sprzęt:

PC. Urządzenie , montaż, glikol, prace ziemne, serwis rekuperator 80,000 zł (niech nikt nie łudzi się kwotą 50.000 zł)

EG. Piec, kominy, montaż - 10.000zł

W cenie pieca, kominów i montażu możesz mieć pompę ciepła z zasobnikiem:

http://www.jula.pl/all-in-one-pompa-ciepa-powietrze-woda-all-in-one-13-7kw-416108

- "dostarczany z 7m zestawem montażowym"

Edytowane przez Barth3z

Mam kumpla hydraulika który na niejednym szkoleniu dla instalatorów pomp ciepła był.Zawsze jest podkreślana jedna kwestia "nie pozwalaj zapytać klientowi czy to się opłaca , to się nie ma opłacać to ma być wygodne" Po tym co przeczytałem szukam opisu jak zainstalować na malej działce firmową pompę poniżej 40000 zł.Może mnie ktoś naprowadzi.

Myślałem o gruntowej markowej bo kupując pompę wybieram też serwis na wiele lat.

przemyśl co chcesz w ogóle nabyć:

- sprawny system oparty na pompie ciepła jakiegoś polskiego producenta - tu powinieneś zmieścić się w 40 tys

- system oparty na markowym najdroższym na rynku produkcie - tu raczej się nie zmieścisz, cudów nie ma

Mam kumpla hydraulika który na niejednym szkoleniu dla instalatorów pomp ciepła był.Zawsze jest podkreślana jedna kwestia "nie pozwalaj zapytać klientowi czy to się opłaca , to się nie ma opłacać to ma być wygodne" Po tym co przeczytałem szukam opisu jak zainstalować na malej działce firmową pompę poniżej 40000 zł.Może mnie ktoś naprowadzi.

Też się szkolę i nic takiego nie słyszałem.

Co do opłacalności PC to powtórzę moją opinię. Jeżeli macie gaz ziemny bez kosmicznych kosztów przyłącza to instalacja PC nie będzie (raczej) opłacalna. W każdym innym przypadku jest to najkorzystniejsze rozwiązanie. Może nie najtańsze w instalacji i kosztach eksploatacji (pewnie "eko"groszek wygra) ale bezobsługowe i prawie najtańsze w użytkowaniu. Ale gaz ziemny nie wszędzie dociera! Sam jestem przykładem - dom w dużym mieście wojewódzkim ale bez dostępu do gazu :( Ewentualny koszt przyłącza przekracza cenę markowej pompy ciepła.

No i wg właśnie zatwierdzonych taryf prąd tanieje a gaz drożeje. Rozwiązania typu ekośmierdziel czy "palant" osobiście skreślam bo lubię np. wyjechać na dłuższe wakacje zimą i nie martwić się czy zasobnik się nie zaciął.

Jak jedno słowo wiele zmienia , kolego cytuj dokładnie "markowej"zjadłeś i zdanie zostało wypaczone.A kupując markowe rzeczy liczę na serwis i renomę producenta.

Tu masz o jednej z markowych:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213963-Pompa-ciep%C5%82a-Danfoss-%E2%80%93-praktyczny-poradnik-kupna-i-instalacji

To sa tylko ludzie.

W kosztach eksploatacji "ekogroch" niestety nie ma szans (gruntowka w tanim pradzie).

Ekogroszek to nie ma szans w eksploatacji i do pompy PW. W analogicznym okresie zużyłbym już 1,5t Pieklorza za kwotę około 1700zł, a pompa zużyła 1500kWh czyli jakieś 750zł. Co do gazu to też bym polemizował na podstawie zeznań moich znajomych ale sam nie miałem wiec się nie wypowiem.

Ekogroszek to nie ma szans w eksploatacji i do pompy PW. W analogicznym okresie zużyłbym już 1,5t Pieklorza za kwotę około 1700zł, a pompa zużyła 1500kWh czyli jakieś 750zł. Co do gazu to też bym polemizował na podstawie zeznań moich znajomych ale sam nie miałem wiec się nie wypowiem.

Gaz wygrywa tylko kosztami inwestycyjnymi i to raczej przy drogiej opcji pompy (odwierty + jakas firmowa pompa). Przy opcji taniej PC szybko przegra. Przy gazie dochodzi tez pozaekonomiczny argument - ja bym gazu w domu nie chcial. Za dlugo sie z nim meczylem.

witam

dziś z klientem liczyłem dla zapotrzebowania = 12.743 kWh na c.o. i c.w.u. na rok

- dla gazu przyjęliśmy sprawność kotła na poziomie 95% - wychodzi: 1.420 m/3 gazu, co daje: ok. 3.300 zł

- dla PC gruntowej przyjęliśmy COP 3,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: Kraków – Bielsko-Biała – Częstochowa – Będzin) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.400 zł

- dla PC powietrze-woda przyjęliśmy COP 2,5 praca taryfa szczytowa 20% i taryfa nocna 80% (TAURON Region: j.w.) - koszt średni 0,38 zł za 1kWh - co daje: ok. 1.900 zł

czy gaz jest tańszy, czy któraś z PC, każdy sobie powinien sam powiedzieć - trzeba wziąć pod uwagę koszty inwestycji

ja uważam, że PC w wielu przypadkach wychodzi taniej

pozdrawiam

Co do opłacalności PC to powtórzę moją opinię. Jeżeli macie gaz ziemny bez kosmicznych kosztów przyłącza to instalacja PC nie będzie (raczej) opłacalna. W każdym innym przypadku jest to najkorzystniejsze rozwiązanie. Może nie najtańsze w instalacji i kosztach eksploatacji (pewnie "eko"groszek wygra) ale bezobsługowe i prawie najtańsze w użytkowaniu. Ale gaz ziemny nie wszędzie dociera! Sam jestem przykładem - dom w dużym mieście wojewódzkim ale bez dostępu do gazu :( Ewentualny koszt przyłącza przekracza cenę markowej pompy ciepła.

No i wg właśnie zatwierdzonych taryf prąd tanieje a gaz drożeje. Rozwiązania typu ekośmierdziel czy "palant" osobiście skreślam bo lubię np. wyjechać na dłuższe wakacje zimą i nie martwić się czy zasobnik się nie zaciął.