Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pompy ciepła

gaw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Różnica w inwestycji między gazem a gruntową PC z odwiertami, wyszła w moim przypadku około 5tyś. (gdybym miał gaz w granicy działki, a miałem do niego coś koło 100m).

Za cały prąd w ciągu roku wydałem 3200zł (średnia wyszła 0,4zł). Średnia za ogrzewanie wyszła coś koło 0,32zł. Przyjmując nawet nędzny COP na poziomie 3, jedna kWh to w moim przypadku niecałe 11gr.

przy obecnych tempearturach zew. dla pomp PW przy 4 osobowej rodzinie i przy śr. zuzyciu wody 80l/ 1 osoba / doba CWU nie powinno przekroczyc dziennie ok. 1,6 pln czyli ok. 48 pln miesięcznie

Exotherm

Kolega Exotherm zamilkł po pytaniu o ilość kWh :( Szkoda trochę... Ale pobawmy się w zadanie z fizyki...

4 osoby po 80l / dobę wody o temperaturze 50 stopni... Czyli 320l. Woda z wodociągu ma pewnie latem jakieś 10 stopni więc musimy podgrzewać o 40 stopni.

No to liczymy...

320l * 40K * 4200J = 53760000J = 53,76MJ

1MJ = 0.277778kWh

Czyli potrzebujemy 14,93kWh bez uwzględnienia strat na zasobniku. By je pokryć potrzeba dodatkowo 3kWh. Mamy więc 18kWh...

Rzeczywista sprawność PC przy podgrzewaniu CWU (wysoka temperatura pracy) będzie w okolicy 3 więc mamy 6kWh prądu.

Przy mojej taryfie całodobowej, gdzie prąd kosztuje 0,56PLN to 3,36PLN... Jakby trochę więcej niż podał Exotherm :(

Jego wynik wychodzi dla ceny za kWh na poziomie 0,267PLN czyli prąd ma być tańszy niż w moim rejonie w taryfie nocnej...

Woda wodociągowa larem ma 12-14 stopni. Grzeję dwa razy na dobę do 45* a przez pozostałą część dnia do 40. Gdy nie używam cyrkulacji, latem na trzy osoby idą mi 2kWh na dobę, czyli około 60kWh miesięcznie, niemal wyłącznie w drugiej taryfie, co daje kwotę około 20zł na miesiąc. Całej wody zużywamy około 10m3 miesięcznie.

Gdy nie używam cyrkulacji, latem na trzy osoby idą mi 2kWh na dobę

No to musisz mieć super zaizolowany zbiornik CWU i stosunkowo niewielkie zużycie wody. U mnie średnio dziennie (za ten miesiąc) wychodzi zużycie 5,33kWh. Muszę założyć dodatkowy czujnik temperatury na zasilaniu zasobnika zimną wodą wodociągową i licznik wody w tym samym miejscu. Wtedy będę mógł z automatu wyliczać rzeczywisty COP dla CWU po uwzględnieniu strat na zasobniku i wężownicy.

No to musisz mieć super zaizolowany zbiornik CWU i stosunkowo niewielkie zużycie wody. U mnie średnio dziennie (za ten miesiąc) wychodzi zużycie 5,33kWh. Muszę założyć dodatkowy czujnik temperatury na zasilaniu zasobnika zimną wodą wodociągową i licznik wody w tym samym miejscu. Wtedy będę mógł z automatu wyliczać rzeczywisty COP dla CWU po uwzględnieniu strat na zasobniku i wężownicy.

Straty własne zbiornika 5,33 kWh /dobę -fatalny zasobnik .

Teraz standardem jest około 1 kWh/dobę

No to musisz mieć super zaizolowany zbiornik CWU i stosunkowo niewielkie zużycie wody.

Nie wiem jakie jest zużycie CWU, ale całej wody zużywamy około 10m3 miesięcznie. Mam dwa zbiorniki Biawaru 120l http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/wymienniki-.24s/menu-id-112.html , dodatkowo ociepliłem je wełną.

Ile czasu?

Ja napisalem jeden wpis aby pokazac ze problem istnieje a Liwko odpisal ze jego system ten problem uwzglednia w swojej automatyce.

Co do tych statystyk zachorowalnosci to bardzo sie ciesze te liczby sa takie male ale wydaje mi sie jest to skutkiem przestrzegania norm przez producentow systemow grzania CWU.

W starych systemach (paliwo stałe) problem w zasadzie nie istnieje, bo instalacja regularnie jest przegrzewana, włącznie z "niesterowalnym" zasobnikiem CWU, gdzie woda nawet codziennie osiąga niewiele mniej niż 90 stopni, a czasem nawet się zagotuje :) Gorzej w nowoczesnych systemach, gdzie często zasobnik nie przekracza 45 stopni (przykładowo u mnie w sezonie grzewczym - do 42 stopni). Wtedy trzeba pilnować, żeby nic się nie rozwinęło i grzać go co jakiś czas "ręcznie" do 60-65 i to w całej objętości albo zrzucić to na sterownik (jak w większości nowych rozwiązań).

Swoją drogą czytałem kiedyś o problemie poważnych, nawet śmiertelnych, infekcji wywołanych legionellą ze ..... zbiorniczków płynu do spryskiwaczy w samochodzie. Okazało się, że jak ktoś z lenistwa lub oszczędności dolewał czystej wody do zbiorniczka (w lato), to kończyło się nawet zajściem delikwenta w niesprzyjających okolicznościach, np. zakażenie skaleczenia taką wodą po spryskaniu nią szyby. Pod maską w lato, w takiej nieodkażonej wodzie panują całkiem niezłe warunki do rozwinięcia się legionelli.

Jak widzę ceny za 1kWh ("prądu") poniżej 0,5zł to się zastanawiam jak ktoś to policzył, czy zapomniał o opłacie przesyłowej czy w vacie, a może o jednym i drugim.

U mnie wychodzi średnia cena kWh 0,52 zł z VATem i abonamentem, czyli końcowa kwota z faktury podzielona przez zużycie. Pompy ciepła NIE MAM. Gdybym miał, zapewne średniorocznie cena kWh spadłaby do około 0,45 zł ze względu na większe wykorzystanie taryfy nocnej. Prąc dla samej PC kosztowałby wtedy w granicach 0,42 zł, podzielić przez COP np. 3,5 dla gruntówki = 0,12 zł/kWh :)

Edytowane przez rydzadam

Swoją drogą czytałem kiedyś o problemie poważnych, nawet śmiertelnych, infekcji wywołanych legionellą ze ..... zbiorniczków płynu do spryskiwaczy w samochodzie. Okazało się, że jak ktoś z lenistwa lub oszczędności dolewał czystej wody do zbiorniczka (w lato), to kończyło się nawet zajściem delikwenta w niesprzyjających okolicznościach, np. zakażenie skaleczenia taką wodą po spryskaniu nią szyby. Pod maską w lato, w takiej nieodkażonej wodzie panują całkiem niezłe warunki do rozwinięcia się legionelli.

Hm, jeśli takie przypadki są w w/w tabeli to można założyć, że legionella z kranu nie istnieje.

• 3 months później...