xmsg 21.06.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Ostatnio kupowałem wodomierz zimnej wody z impulsatorem: GSD5-R 3/4 cala.Zapłaciłem 190 zł brutto z przesyłką. Tanio, drogo ? Na priwa mogę dać linka. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.06.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Różnica w inwestycji między gazem a gruntową PC z odwiertami, wyszła w moim przypadku około 5tyś. (gdybym miał gaz w granicy działki, a miałem do niego coś koło 100m).Za cały prąd w ciągu roku wydałem 3200zł (średnia wyszła 0,4zł). Średnia za ogrzewanie wyszła coś koło 0,32zł. Przyjmując nawet nędzny COP na poziomie 3, jedna kWh to w moim przypadku niecałe 11gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.06.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 przy obecnych tempearturach zew. dla pomp PW przy 4 osobowej rodzinie i przy śr. zuzyciu wody 80l/ 1 osoba / doba CWU nie powinno przekroczyc dziennie ok. 1,6 pln czyli ok. 48 pln miesięcznie Exotherm Kolega Exotherm zamilkł po pytaniu o ilość kWh Szkoda trochę... Ale pobawmy się w zadanie z fizyki... 4 osoby po 80l / dobę wody o temperaturze 50 stopni... Czyli 320l. Woda z wodociągu ma pewnie latem jakieś 10 stopni więc musimy podgrzewać o 40 stopni. No to liczymy... 320l * 40K * 4200J = 53760000J = 53,76MJ 1MJ = 0.277778kWh Czyli potrzebujemy 14,93kWh bez uwzględnienia strat na zasobniku. By je pokryć potrzeba dodatkowo 3kWh. Mamy więc 18kWh... Rzeczywista sprawność PC przy podgrzewaniu CWU (wysoka temperatura pracy) będzie w okolicy 3 więc mamy 6kWh prądu. Przy mojej taryfie całodobowej, gdzie prąd kosztuje 0,56PLN to 3,36PLN... Jakby trochę więcej niż podał Exotherm Jego wynik wychodzi dla ceny za kWh na poziomie 0,267PLN czyli prąd ma być tańszy niż w moim rejonie w taryfie nocnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.06.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Woda wodociągowa larem ma 12-14 stopni. Grzeję dwa razy na dobę do 45* a przez pozostałą część dnia do 40. Gdy nie używam cyrkulacji, latem na trzy osoby idą mi 2kWh na dobę, czyli około 60kWh miesięcznie, niemal wyłącznie w drugiej taryfie, co daje kwotę około 20zł na miesiąc. Całej wody zużywamy około 10m3 miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.06.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Raz w tygodniu w nocy, grzałka przegrzewa mi wodę w celu wyeliminowania problemu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.06.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 W takim razie musisz ten fakt uwzglednic w swoim bilansie energetycznym. Oczywiście, podlicznik to również zlicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.06.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Gdy nie używam cyrkulacji, latem na trzy osoby idą mi 2kWh na dobę No to musisz mieć super zaizolowany zbiornik CWU i stosunkowo niewielkie zużycie wody. U mnie średnio dziennie (za ten miesiąc) wychodzi zużycie 5,33kWh. Muszę założyć dodatkowy czujnik temperatury na zasilaniu zasobnika zimną wodą wodociągową i licznik wody w tym samym miejscu. Wtedy będę mógł z automatu wyliczać rzeczywisty COP dla CWU po uwzględnieniu strat na zasobniku i wężownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.06.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ponizej cytat z jakiegos opracowania na temat bakteri legionnella. Zauwaz ze twoje temperaury CWU sa w zakresie idealnego rozwoju tej bakterii. Czy ten problem jest nagminny? Jaka jest statystyka chorób związanych z tą bakterią w Polsce? Jeśli znikomy to w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.06.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 No to musisz mieć super zaizolowany zbiornik CWU i stosunkowo niewielkie zużycie wody. U mnie średnio dziennie (za ten miesiąc) wychodzi zużycie 5,33kWh. Muszę założyć dodatkowy czujnik temperatury na zasilaniu zasobnika zimną wodą wodociągową i licznik wody w tym samym miejscu. Wtedy będę mógł z automatu wyliczać rzeczywisty COP dla CWU po uwzględnieniu strat na zasobniku i wężownicy. Straty własne zbiornika 5,33 kWh /dobę -fatalny zasobnik . Teraz standardem jest około 1 kWh/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.06.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Straty własne zbiornika 5,33 kWh /dobę -fatalny zasobnik . Teraz standardem jest około 1 kWh/dobę Pewnie mecz oglądałeś i niewyspany jesteś. 5,33 to nie straty własne ale zużycie prądu przez PC na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.06.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 No to musisz mieć super zaizolowany zbiornik CWU i stosunkowo niewielkie zużycie wody. Nie wiem jakie jest zużycie CWU, ale całej wody zużywamy około 10m3 miesięcznie. Mam dwa zbiorniki Biawaru 120l http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/wymienniki-.24s/menu-id-112.html , dodatkowo ociepliłem je wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.06.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Nie wiem jakie jest zużycie CWU, ale całej wody zużywamy około 10m3 miesięcznie. Mam dwa zbiorniki Biawaru 120l http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/wymienniki-.24s/menu-id-112.html , dodatkowo ociepliłem je wełną. Ale grzejesz je gruntową PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.06.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Ale grzejesz je gruntową PC Więc powinno być o tej porze roku gorzej niż powietrzną, a jak widać nie jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.06.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Czy Ty stosujesz statystyke kiedy zapewniasz bezpieczenstwo swojej rodziny? Dużo, mało, czy warto poświęcać temu problemowi tyle czasu na FM? Wg mnie to bicie piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.06.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Ile czasu? Ja napisalem jeden wpis aby pokazac ze problem istnieje a Liwko odpisal ze jego system ten problem uwzglednia w swojej automatyce. Co do tych statystyk zachorowalnosci to bardzo sie ciesze te liczby sa takie male ale wydaje mi sie jest to skutkiem przestrzegania norm przez producentow systemow grzania CWU. W starych systemach (paliwo stałe) problem w zasadzie nie istnieje, bo instalacja regularnie jest przegrzewana, włącznie z "niesterowalnym" zasobnikiem CWU, gdzie woda nawet codziennie osiąga niewiele mniej niż 90 stopni, a czasem nawet się zagotuje Gorzej w nowoczesnych systemach, gdzie często zasobnik nie przekracza 45 stopni (przykładowo u mnie w sezonie grzewczym - do 42 stopni). Wtedy trzeba pilnować, żeby nic się nie rozwinęło i grzać go co jakiś czas "ręcznie" do 60-65 i to w całej objętości albo zrzucić to na sterownik (jak w większości nowych rozwiązań). Swoją drogą czytałem kiedyś o problemie poważnych, nawet śmiertelnych, infekcji wywołanych legionellą ze ..... zbiorniczków płynu do spryskiwaczy w samochodzie. Okazało się, że jak ktoś z lenistwa lub oszczędności dolewał czystej wody do zbiorniczka (w lato), to kończyło się nawet zajściem delikwenta w niesprzyjających okolicznościach, np. zakażenie skaleczenia taką wodą po spryskaniu nią szyby. Pod maską w lato, w takiej nieodkażonej wodzie panują całkiem niezłe warunki do rozwinięcia się legionelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.06.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Jak widzę ceny za 1kWh ("prądu") poniżej 0,5zł to się zastanawiam jak ktoś to policzył, czy zapomniał o opłacie przesyłowej czy w vacie, a może o jednym i drugim. U mnie wychodzi średnia cena kWh 0,52 zł z VATem i abonamentem, czyli końcowa kwota z faktury podzielona przez zużycie. Pompy ciepła NIE MAM. Gdybym miał, zapewne średniorocznie cena kWh spadłaby do około 0,45 zł ze względu na większe wykorzystanie taryfy nocnej. Prąc dla samej PC kosztowałby wtedy w granicach 0,42 zł, podzielić przez COP np. 3,5 dla gruntówki = 0,12 zł/kWh Edytowane 27 Czerwca 2012 przez rydzadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.06.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Swoją drogą czytałem kiedyś o problemie poważnych, nawet śmiertelnych, infekcji wywołanych legionellą ze ..... zbiorniczków płynu do spryskiwaczy w samochodzie. Okazało się, że jak ktoś z lenistwa lub oszczędności dolewał czystej wody do zbiorniczka (w lato), to kończyło się nawet zajściem delikwenta w niesprzyjających okolicznościach, np. zakażenie skaleczenia taką wodą po spryskaniu nią szyby. Pod maską w lato, w takiej nieodkażonej wodzie panują całkiem niezłe warunki do rozwinięcia się legionelli. Hm, jeśli takie przypadki są w w/w tabeli to można założyć, że legionella z kranu nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-s81 24.10.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Pompę można mieć za 25000 zl z robocizną a kocioł z robocizna za 7000 to jakieś dziadostwo(komin,kociol , zasobnik robocizna ,materiały montazowe) ?????? za 25.000 a co wchodzi w tą cenę? Bo ja sama pompe to tak, ale z całą resztąto chyba drugie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 za 25.000 a co wchodzi w tą cenę? Bo ja sama pompe to tak, ale z całą resztąto chyba drugie tyle. http://ppcpompy.eu/page13.php zjedź na dół na PC z serii A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.10.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 za 25.000 a co wchodzi w tą cenę? . Jak dobrze pomyślisz, to całość, a więc pc+dz. Instalację ogrzewania w budynku, czyli tzw. gz i tak musisz mieć nawet przy śmieciuchu, więc to nie jest wliczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts