Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność pompy ciepła

gaw

Recommended Posts

Styczeń - Kwiecień ogrzewanie + CWU, Maj - Wrzesień CWU, Październik - Grudzień ogrzewanie + CWU. Fakt w tym ostatnim okresie opłaty mogą być już w G11. Ostatecznie i tak liczy się końcowy rachunek do zapłacenia. Dla mnie rozliczenie roczne z prognozowanym zużyciem płatnym co 2 miesiące.

Prosty przykład z PC

Dom zużywa 7000kWh rocznie, z tego 4000kWh na CO i CWU

Dla jednej taryfy jest to około 4200zł (zależy od dostawcy)

Od tego odejmiemy 3000kWh i pomnożymy je przez 12gr, co da nam kwotę 2760zł (twój przypadek z jedną taryfą)

Dla dwóch, mocno uśredniając około 3000zł

Od tego odejmujemy 3000kWh i mnożymy przez 12gr, co daje nam kwotę 2120zł (twój przypadek z dwiema taryfami)

Z gazem

Zużywasz 3000kWh na cele poza grzewcze i płacisz 360zł w jednej taryfie

Jeżeli odniesiemy to do pierwszego przypadku z PC to pozostaje ci 2400zł, a do drugiego 1760zł.

W pierwszym przypadku jest to około 1100m3 gazu, w drugim około 800.

To wszystko jest liczone raczej dla dość standardowego domu i wynika z tego, że rachunki z PC będą na pewno niższe, a czy się opłaca to tylko będzie zależeć od różnicy w inwestycji.

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze jedna uwaga.

Ciężko tak naprawdę powiedzieć ile będziecie zużywać prądu na cele poza grzewcze. Im więcej uda się urwać z tych trzech tysięcy, tym bardziej opłacać się będzie PC.

Dokładnie! Dlatego szukam PC, kotłowni i DZ za kwotę zbliżoną do kosztów kotła gazowego, solarów, przyłącza i komina. Wtedy inwestycja w PC będzie dla mnie opłacalna. Odnośnie cen gazu w przyszłości:

http://www.cire.pl/item,68508,1,0,0,0,0,0,duda-nie-wiadomo-czy-gaz-lupkowy-bedzie-konkurencyjny-wobec-konwencjonalnego.html

Tanio jednak już nie będzie...

a ile kW trzeba dolozyc by miec komfort uzywania tylko taniej taryfy?

Jesli mozesz to podaj ile cie wyniosla pompa i instalacja.

Pisalem juz.

Pompa 17 tys, zbiornik CWU 2 tys zl, DZ 7tys zl,

Ceny GZ nie znam bo robili to hydraulicy razem z reszta instalacji. Ciezko to bedzie tak rozbic.

Do mocy ktora proponowali sprzedawcy pomp na moj dom doliczylem okolo 4kW. Teraz od 2 miesiecy po ustawieniu pracy pompy mam 98% zuzycia w tanim pradzie. Te 2% w drogiej to komfort CWU. ;-)

Pisalem juz.

Pompa 17 tys, zbiornik CWU 2 tys zl, DZ 7tys zl,

Ceny GZ nie znam bo robili to hydraulicy razem z reszta instalacji. Ciezko to bedzie tak rozbic.

Do mocy ktora proponowali sprzedawcy pomp na moj dom doliczylem okolo 4kW. Teraz od 2 miesiecy po ustawieniu pracy pompy mam 98% zuzycia w tanim pradzie. Te 2% w drogiej to komfort CWU. ;-)

Sądzisz że dało by się zrobić PC, kotłownię i DZ w kwocie do 30 tys. zł?

Sądzisz że dało by się zrobić PC, kotłownię i DZ w kwocie do 30 tys. zł?

Mysle, ze u mnie nie przekroczylem tej granicy (PCi ma w sobie obiegowki i naczynia wzbiorcze) liczac z reszta osprzetu (grupa bezpieczenstwa,cyrkulacja, weze elastyczne, hydrofor, zawory, rurki miedziane, grzalka do walki z legionella i inne pieroly ktorych przy hydraulice jest MASA).

pytanie, tylko czy warto inwestować w te 4kw większej mocy, żeby mieć 90% w taniej taryfie zamiast np 70%

Pytanie dobre. Policzmy. ;-)

Nie mam faktycznego zuzycia. Za krotko mieszkam. Podaj moze swoje z ostatniego roku i procent zuzycia przez PCI w taniej taryfie.

Moj pompiarz chcial 2000 zl wiecej za 12-ke niz za 8-mke. Sam jestem ciekaw, czy slusznie zdecydowalem.

No ja sie z 300l na 3 osoby nastawilem na tania, ale OK. Niech bedzie z 70 na 90%

Roznica w pradzie miedzy taryfami u mnie 37gr. Zakladana 20% roznica miedzy taryfami to 1k kWh co daje 370 zl rocznie, wiec mial bys "zwrot" inwestycji przy rzeczonych 2 tys roznicy w cenie pompy to ca 5,4 roku. To i duzo i malo. :-)

Ja pewnie bede mial zuzycie na poziomie 6-7 tys kWh i mysle ze 95% w taniej, wiec to moze byc cos blisko 3 lat na zwrot.

Zobacze jak bedzie w zimie. Poki co wahania temp w domu w granicach 0,6-0,7*C nie robia na mnie wiekszego wrazenia.

Na pewno wiele zależy od subiektywnych odczuć. My przed założeniem PC mieliśmy regulator temperatury z histerezą 0,1 stopnia. Teraz temperatura w domu w dzień to 22-22,5 (taka histereza) stopnia i przyznam, że jak spada w nocy poniżej 22 to czuję się niekomfortowo :( Może to być związane z wysoką wilgotnością powietrza bo mieszkam nad rzeką (dom oddalony może 15m od niej). Higrometr pokazuje od wielu dni 80% na zewnątrz i pomiędzy 45 a 60% wewnątrz. A jak jest u was z wilgotnością?

chcialbym: Teraz wilgotnosc troszke wzrosla bo eksperymentuje z nawietrzakami i nieco zmniejszylem intensywnosc wentylacji. Przedtem mialem nawet w granicach 35%. Teraz mam tak srednio 45-48%.

adiqq: Wilkosc DZ zalezy od zapotrzebowania domu na energiie a nie od mocy PCi. :-) Czy mij dom wezmie mniej ciepla z gruntu, gdy bede grzal tylko w jednej taryfie?

aha, i do tych kosztów istotne jest że tania to 32gr a droga 58gr (nie pamiętam dokładnie, musiałbym sprawdzić), co też ma istotne znaczenie na okres zwrotu :p

Tania masz ta droga ;)

Ja juztro ide podpisac zmiane taryfy na weekendowa, wiec u mnie roznica jeszcze wzrosnie, ale tez przybedzie godzin taniej taryfy.

A jeszcze wracajac do poprzedniego posta, to zuzycie Ci wchodzilo na droga taryfe w sezonie grzewczym, ale jak rozumiem masz pompe dobrana bez zwiekszania mocy w kierunku taniej taryfy? Moze jak bys mial 10kW to udalo by sie te proporcje zmniec na 90/10 ma korzysc taniej taryfy?

za tę 10kw zapłaciłbym brutto 3tys więcej i masz rację, pewnie miałbym te 90% - tylko dalej uważam że nie warto - wybacz, ale nie bedę tego dokładnie liczyć - bo i po co?

Ja sie zgadzam. To bardziej sprawa "filozofi" jaka sobie ktos zalozy. Male rachunki za ogrzewanie mnie ciesza, a o tych 2 tys wydanych juz dawno zapomnialem. trudno wycenic dobre samopoczucie po wizycie listonosza ;)

Aaa, no i moja PCi nie ma grzalek (fuj!). Zapas mocy wiec tez sie moze przydac w naprawde mrozne dni.

Jak to jest z tym drozszym abonamentem? Sa jakies cenniki?

Ja mam prad z Taurona i nic takiego mi sie w oczka nie rzucilo.

róznica jest w dystrybucji - mam G12e zamiast G12

różnice masz tutaj:

http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/GZE_KI_V_taryfa_dystrybucyjna_2012.pdf

pozostałośc po Vattenfallu, bo z tego co widziałem, to gdzie indziej chyba nie było takich taryf..za to były inne - np. weekendowe

Ja mam w Enerdze G12r.

Tomek-B:

Na dobrych podzespołach będzie trudno za 30 tys, ale czy na pewno się zmieścisz w 30 tys. za to co pisałeś? - "za kwotę zbliżoną do kosztów kotła gazowego, solarów, przyłącza i komina".

Jakieś niewysokich lotów chyba materiały i sprzęty porównujesz więc i niespecjalną pompę dasz radę zrobić, ale czy warto?

Edytowane przez Instaltechnic

Nie ma szans by grzanie tylko w taniej taryfie nie odbiło się na komforcie. Więc dom dla nas czy my dla domu?

Da się żeby się nie odbijało - większy zasobnik CWU. Ja tak mam i nawet obniżyłem temp CWU do temp. 44 stopnie, bo wystarczy. Wcześniej było np. 46 st. i tylko COP pompy było niższe i więcej strat na ten naddatek temperatury.

Tylko wtedy większe koszty i trochę straty. To trzeba przeliczyć, czy watro inwestować w zasobnik np. 2000zł więcej, czy z drugiej strony kiedy zapłacimy te 2000 zł w różnicy między taryfami... Kwestia wyboru i dopasowania. Coś za coś.

Właśnie to wszystko o czym tu mówicie, trzeba brać pod uwagę przy wycenie dla klienta, a nie tylko zaoferować: małą pompę, bufor, grzałki itd. i jeszcze rurki od podłogowego rzadko położą i dziwią się potem że rachunki duże za prąd, a miało być tanio...

Wielu tego niestety nie rozumie i patrzy tylko na cenę za całość, a potem trzeba poprawiać....

Edytowane przez Instaltechnic

Tomek-B:

Na dobrych podzespołach będzie trudno za 30 tys, ale czy na pewno się zmieścisz w 30 tys. za to co pisałeś? - "za kwotę zbliżoną do kosztów kotła gazowego, solarów, przyłącza i komina".

Jakieś niewysokich lotów chyba materiały i sprzęty porównujesz więc i niespecjalną pompę dasz radę zrobić, ale czy warto?

Ja kupilem w necie rury wavina (gratis mialem wypozyczone "kamienie" do zaciskarki. Rozdzielacze Ferro z tego co pomne z rotametrami. W kotlowni orurowanie w miedzi. Obiegowka byla Wilo jakas. Co jaj mialem wydziwiac z "jakoscia". Wiadomo, ze chinskich rurek w Casto nie bralem. Tylko tyle.