Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor ściany do nowych mebli?

piterus87

Recommended Posts

Witam. Zamówiłem ostatnio nowe mebelki do pokoju z fabryki BODZIO w kolorze limba jasna identyczne jak te: http://www.bodzio.pl/-Bodziosystem-limba-ukl.-9-27583,5,pr,lang.html

z tym, że w trochę innym zestawieniu i teraz zastanawiam się jaki dobrać do nich kolor ściany tak, aby ładnie się to komponowało. zastanawiam się albo nad odcieniami szarości ewentualnie jakaś kawa z mlekiem, ale to jak na razie tylko luźne pomysły. Dodam jeszcze, że dwie przeciwległe ściany chcę pomalować na jeden kolor a dwie pozostałe na inny. Jeżeli macie jakieś swoje propozycje na dobór kolorów do moich mebli to chętnie ich wysłucham :)

O trudności aranżacyjnej tych mebli najlepiej świadczy fakt, że nawet producent nie jest w stanie zrobić zachęcającego do ich kupna zdjęcia :(

Jedno jest pewne: masz dwukolorowe meble, więc dwa kolory na ścianach odpadają...

Jaką masz podłogę? Jakie drzwi? Inne meble - zwłaszcza sofa, fotele, stół - do kupienia i to o nie pytasz, czy coś już jest?

wybór padł na te meble, ponieważ cały pokój utrzymany jest w takiej kolorystyce. NA pierwszy rzut oka też nie przypadły mi do gustu jednak za ich wyborem przemówiła prostota wykonania (oraz fakt, że w okolicy mam tylko 2 sklepy meblowe, czyli wybór praktycznie żaden ;|) Kolory są bardziej żywe niż na zdjęciu. ale fakt, producent nie wysilił się za bardzo żeby ładnie zaprezentować ten zestaw......

wybór to chyba głównie cena... Nie wiem co innego mogłoby skłonić do zakupienia takich mebli, które odstają o jakieś 25 lat od współczesnego i niedrogiego wzornictwa meblowego.

Przecież jest allegro, sklepy internetowe...

Do takiego koloru mebli najlepiej pomalować jedną ze ścian na żywy kolor proponuję wrzos lub limonkę a resztę pozostawić w odcieniu kremu.Jak dla mnie meble ok,ważniejsze są dodatki,mogą dużo zdziałać.Zapomnij o szarych ścianach,będą przytłaczały,biały też mi nie pasuje. Edytowane przez kinka

A może do tej limby jasnej zrobić 3 białe ściany, a jedną w tym ciemniejszym kolorze (coś podobnego co limby ciemnej?:) ).

Dodatki symboliczne w kolorze limonki.

Wszystko zależy od pozostałych elementów i barw w pokoju.

Wrzuć sobie hasło limba jasna w grafiki googla, wyskakują co prawda kuchnie, ale pojawiają się właśnie w powyższych zestawach kolorystycznych.