mistalova 06.06.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Zanim zadam nurtujące mnie pytanie, opiszę swoją sytuację. W chwili obecnej mam zwykłą WG, dziłającą nawet dosyć sprawnie (tzn. nie widać w domu efektów wilgoci:), jednakże chciałbym ją nieco usprawnić. Domek parter z użytkowym poddaszem, kanały po jednym w kuchni i łazience na parterze, oraz w WC na poddaszu.Czy sensownym rozwiązaniem byłoby dołożenie dodatkowych kanałów nawiewnych (po jednym na każdy pokój) oraz wentylatora stale wtłaczającego odpowiednią ilość świeżego powietrza (czerpanego z zewnątrz)? Zużyte powietrze byłoby "wypychane" podciśnieniem prze obecne kanały WG.Nie ukrywam, że w dalszych planach mam WM z rekuperacją, jednakże chwilowo finanse mi nie pozwalają, a tak miałbym już przygotowaną instalację pod nią.Reasumując - teraz wentylator by pompował świeże powietrze nowymi kanałami nawiewnymi, usuwało zaś samo pionami WG, natomiast w przyszłości wykorzystałbym je (kanały/piony) do założenia rekuperatora - czyli ruraż byłby już gotowy, a kiedyś pozostało by tylko założyć centralę. Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.06.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jako tania namiastka WM -- tak. Ale w domu nieszczelnym (a prawie każdy niestety wychodzi nieszczelny) wentylacja nawiewna powoduje nadciśnienie, czyli przepływ powietrza przez nieszczelności, gdzie potem się będzie para skraplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 06.06.2012 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 hmmm, a jakby wentylator (wyciągający powietrze) założyć na piony WG, a nowe kanały nawiewne pozostawić "wolne" tzn. bez wentylatora? Wtedy zużyte powietrze zostanie mechanicznie wyciągnięte na zewnątrz przez stare kanały, to spowoduje poddciśnienie w domu, co z kolei wywoła zaciągnięcie do domu świeżego powietrza z zewnątrz poprzez kanały nowe - dzięki temu problem zawilgoceń domu na nieszczelnościach mam z głowy... Zadziała to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.06.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 tak zadziała bo powietrze pchające się nieszczelnościami do środka będzie coraz bardziej suche w miarę podgrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts