net_ka 06.06.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Chciałabym prosić osoby znające się na rzeczy o pomoc. Mieszkamy już 3 lata a z przodu domu jeszcze nic nie posadziliśmy. Robiliśmy kostkę, potem dorobiliśmy wiatę i chyba przyszedł najwyższy czas na obsadzenie frontu domu, bo jest najzwyczjaniej na świecie nudno. Największy mój problem jest taki, że się na tym kompletnie nie znam, do tego oboje pracujemy i nie wiem jakie rośliny wybrać, żeby same rosły:)). Szczerze mówiąc jałówców i wszędobylskich tawul mam trochę dość, bo widzę je na każdym rondzie ). Jak widać na mizernie wykonanym przez mnie schemacie mam tuje,no , ale to właśnie wynik mojej niewiedzy a i dowód na to, że czas oddać obsadzenie ogrodu w inne, sprawniejsze, ręce. Mieszkam na Podbeskidziu, gleba raczej gliniasta (choć nawoziliśmy też czarnej), jest wietrznie (choć z przodu domu nie jest jeszcze tak źle), no i śnieżnie. Dodam, że posadziliśmy już dwa razy jodłę (z tyłu) i nie chce rosnąć, tzn. może i by chciała, ale nie może. Na skarpie tarasu dobrze rosną jałowce i tawule , irgi i inne skalniaki. Mam nadzieję, że na rysunku wszystko widać (przepraszam, ale nie umiem zrobić takiego ładnego planu). Chodzi mi o te wykratkowane miejsca. Co możnaby posadzić, żeby było ładnie, elegancko i kolorowo w zimie a na jesień trochę czerwieni ? Aha, dom jest w kolorze jasny beż z miedzianą dachówką, taki modern classic). 1/ od lewej - to niewielki trapez (musieliśmy dorobić trochę kostki i wyszło jak wyszło) od strony sąsiadki, która ma posadzone tuje. Nie mam jakiegoś silnego parcia na to, żeby się z tej strony szczególnie zasłaniać, więc myślałam o jakiejś ladnej kompozycji krzewów? Tylko jest to strona pół-pd (o ile taka strona w ogóle istnieje:)), więc słońce jest tam do ok. 13.00 i po 19.00 (w lecie) 2/ to prostokąt z przodu domu, obejmujący wjazd (może wzdłuż jakieś ładne drzewa, tylko co z odśnieżaniem ?). Zasłaniać się też tutaj nie muszę, bo jest od drogi, ale trochę intymności nie zaszkodzi. W tym miejscu jest widoczny spad w kierunku południa (tuż po powodzi z 2010r. podnosiliśmy wjazd, żeby się woda nam nie dostała do domu). Słońce jest tutaj do godz. 14-16.00 a przy tujach praktycznie do wieczora, bo to już zachód. <a href=http://www.empikfoto.pl/albumy32/348761/645864/previews/50757177_ogr' alt='50757177_ogr'> Będę wdzięczna za jakieś rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) może jakiś skrót do wejścia od furtki?http://images39.fotosik.pl/1569/bc5f99b1ac4a6f55.jpg Tworzysz wówczas trójkątną rabatę przy wejściu, którą można obsadzić czymś wyższym (np. cyprysik nutkajski "Pendula') i niskimi, kwitnącymi krzewami (np. róże) lub trawami ozdobnymi. Aby podkreślić dominującą rolę rabaty, możesz otoczyć ją murkami i podwyższyć np. o 50 cm. Wówczas z murków mogą spływać kaskady roślin. Rabatę w kształcie trapezu pod ogrodzeniem można obsadzić wyższymi drzewami, np. klonami. Pod nimi, w półcieniu hortensje wiechowate lub różaneczniki czy inne znoszące półcień krzewy ozdobne. Białe hortensje ładnie komponują się z czerwonolistnymi, karłowymi krzewuszkami na pierwszym planie i biało-paskowanymi miskantami. Do tego cyprysik groszkowy Filifera Nana albo połacie świerka "Formanek" Przy bramie trzy wysokie świerki serbskie. Edytowane 6 Czerwca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 06.06.2012 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Elfir, wielkie dzięki za pojawienie się. Tak na szybko tylko napiszę, że skrót nie wchodzi w grę. Musi zostać tak jak jest. Prawa strona mi się podoba, przeanalizuję sobie te roślinki przez weekend. Lewa, jednak teraz to widzę, chyba powinna być bardziej obfita w rośliny. Rabaty zaraz przy wejściu nie widzę, bo tam najbardziej widoczny jest spad. Zresztą porobię zdjęcia i wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 10.09.2012 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ku mojemu zaskoczeniu mąż w sobotę pojechał po ziemię a przyjechał z klonem Crimson Sentry. Nie będąc pewną ile drzewek na takiej małej powierzchni posadzić, wsadziliśmy go na środku, nieznacznie przesuwając się ku sąsiadce. I teraz mam zagwostkę, bo nie wiem jak te hortensje lub różaneczniki wsadzić i ile ich powinno być, jeżeli w ogóle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Crimson Sentry jest bardzo wąski, kolumnowy. Mozna posadzić co 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 11.09.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Dzięki, też wczoraj doczytałam, a chciałam taki bardziej kulisty . Tak to posłać chłopa do szkółki, a mówiłam, żeby nic sam nie kupował.... Elfir, zostawię 1 na środku, bo gdybym posadziła 3, to boję się, że będzie przeszkadzał przy wyjeździe samochodem z wiaty. Da się coś jeszcze posadzić koło tego klona, żeby to jakoś wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 musiałabyś pokazać taką rabatę. Twój rysunek byl schematyczny, bez skali, więc skad mam wiedzieć, czy coś ci się tam zmieści czy nie? Na rysunku miescily się aż trzy drzewa, a tu okazało się, że rabata jest tak mała, że ledwie jedno weszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts