Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 240 m2 pow uzytk. - ile zapłacę grzejąc LPG ??

qlesh

Recommended Posts

Jak w temacie - wiem, że to sprawa indywidualna, ale chociaż orientacyjnie. Czy ma ktoś podobną sytuację ??

Do ogrzania - dom parterowy z użytkowym poddaszem, 240 m2 pow. użytkowej w tym 40 m2 garaż w bryle domu, na ścianach 15 cm styropianu, na dachu wełna 30 cm, okna trzyszybowe, 100 % podłogówka. Musi być ciepło cały czas (21 - 22 stopnie) bo jest 3 malutkich dzieci.

Mam do wyboru LPG (rozważam własny zbiornik i zakup gazu na wolnym rynku) albo pompę powietrzną i właśnie nie wiem ile by mnie kosztowało w przybliżeniu ogrzewanie LPG.

Z góry dziękuję za pomoc.

będzie potrzeba ok 3300l LPG

koszt będzie zależał od tego po ile go kupisz i czy będziesz posiadał własny zbiornik, czy dzierżawa

Nie wiem ile liczysz kWh z1 litra gazu, ale te 3300l jest do ogrzewania przeszacowane, ten dom nie powinien zuzyc więcej jak 16000-18000 kWh na sezon grzewczy. Licząc tylko po 9 kWh z litra to mamy 2000 l, chyba ze te pozostałe 1300 l liczysz na cwu i gotowanie to i tak powinna byc nadwyzka

Sam 7 lat grzałem propanem a teraz mam PC. Ostanie pełne 12 miesięcy na propanie (CO, CWU, gotowanie) to koszt ok. 7000zł. Latem miesięcznie 250-300zł. Teraz na PC ogrzewanie CWU to 100zł/miesiąc. Nie ładuj się w propan!!!

EDIT:

Dom 100m2 parter + poddasze użytkowe (kubatura 470m3).

Edytowane przez chcialbympompe

Nie wiem ile liczysz kWh z1 litra gazu, ale te 3300l jest do ogrzewania przeszacowane, ten dom nie powinien zuzyc więcej jak 16000-18000 kWh na sezon grzewczy. Licząc tylko po 9 kWh z litra to mamy 2000 l, chyba ze te pozostałe 1300 l liczysz na cwu i gotowanie to i tak powinna byc nadwyzka

ok 17000 kWh na ogrzewanie

ok 4000 kWh na CWU

parę l na gotowanie

liczę 6,6 kWh z jednego litra LPG 95% sprawności

Jak wybudujesz to się mocno rozczarujesz.

Po pierwsze jak się mają parametry izolacji poszczególnych materiałów do rzeczywistości, jak się ma jakość i dokładność budowlańców.

Po trzecie gaz jest o połowę tańszy niż prąd.

Po kolejne do grzania domu prądem liczysz większy rachunek co miesiąc za większą moc przyłączeniową, koszty instalacji elektrycznej dedykowanej pod grzanie prądem?

I poza tym jak chcesz dom ogrzewać - podłogówką zasilaną wodą z bojlera czy matami elektrycznymi i co w drugim przypadku jak się przegrzeją/przepalą (ot taka przypadłość grzałek)?

Uważasz, że 20cm styro spowoduje iż dom praktycznie nie będzie potrzebował energii na dogrzewanie?

Mam już przyłącze 17kW za które zapłaciłem 2tys.zł i był to błąd,mogłem wziąść 14,5kW i też by było zabezpieczenie 25A

Wielokrotnie wspominałem, że trzeba przed podpisaniem umowy zapoznać się z "widełkami" mocy u dostawców energii, nawet wklejałem odpowiednie linki.