shinta 06.06.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam, Szukam i szukam, ale tematy z PC z 2010 uważam za grubo nieaktualne (chociaż oczywiście mogę się mylić). Chciałbym wybudować domek parterowy o powierzchni ogrzewania około 120m2, dobrze ocieplony, z rekuperacją. Ponieważ nie mam dostępu do gazu (choć nie wiem czy dostępność też by mnie przekonała), chciałbym jako źródło ogrzewania jak i wytwarzania c.w.u wykorzystać pompę ciepła. I teraz pytanie. Na dzień dzisiejszy co polecacie? Rozmawiałem z przedstawicielem firmy sofath, który przygotował mi taką ofertę: Wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego ~ 33k brutto Pompa ciepła (Natea lub Caliane) z zasobnikiem wody ~ 44k brutto Dwa odwierty pionowe po 30 metrów ~ 27k brutto Razem jak widzicie cena powalająca 104k brutto licząc, że uda się wytargować jakiś rabat to i tak to będzie z 80-90k brutto. Cena wydaje się astronomiczna (a to tylko 120m2 w parterze) przynajmniej z tego co przeglądam fora. Z wdzięcznością przyjmę wszelkie uwagi i spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Sezon na strzyżenie owiec trwa, cena tak samo zawyżona jak przetargi na budowę autostrad.Przy bardzo dobrze ocieplonym domu o pow. 120 m2 to zadna pompa nie jest potrzebna tylko kable lub podłogówka wodna (na wszelki wypadek - mozliwość podłaczenia pompy pw lub kotła elektr.). Przy kablach koszt ponizej 12 000 zł, podłogowka wodna nieco powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 06.06.2012 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam, Razem jak widzicie cena powalająca 104k brutto licząc, że uda się wytargować jakiś rabat to i tak to będzie z 80-90k brutto. Cena wydaje się astronomiczna (a to tylko 120m2 w parterze) przynajmniej z tego co przeglądam fora. Z wdzięcznością przyjmę wszelkie uwagi i spostrzeżenia Jestem pod sporym wrażeniem, bo myślałem, że powszechny dostęp do internetu nieco ostudzi pazerność rodaków. Poczytaj dziennik i dywagacje Arturo72, pasuje jak ulał. Potrzeba Ci kilometr rury w podłogówce i dobrej pompy powietrznej - w 30 KPLN powinieneś się zmieścić. I daleko tu od ekstremów - gdyby wszystko strzelić na chińszczyźnie, to w dużej mierze samemu to i za 15 KPLN da się coś takiego poskładać, ale nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.06.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Z wdzięcznością przyjmę wszelkie uwagi i spostrzeżenia Po pierwsze polecam dział o PC na forum. Po drugie zastanawiam się jaki masz cel w obrzydzaniu PC innym takimi wyssanymi z palca cenami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shinta 07.06.2012 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Po pierwsze polecam dział o PC na forum. Po drugie zastanawiam się jaki masz cel w obrzydzaniu PC innym takimi wyssanymi z palca cenami? Człowieku przebrnąłeś w szkole przez dział czytanie ze zrozumieniem? Podałem ceny jakie wystawił mi koncesjoner i proszę o porady (chyba od tego jest forum), a Ty wyskakujesz z jakimś tekstem o obrzydzaniu... Skoro byłem u przedstawiciela to chyba mi zależy na założeniu PC w domu i raczej należę do zwolenników tej technologii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.06.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Człowieku przebrnąłeś w szkole przez dział czytanie ze zrozumieniem? Odpowiem w twoim tonie: a ty znasz podstawy matematyki i ewentualnie ekonomii? No i urwałeś się z choinki czy potrafisz czytać ze zrozumieniem cokolwiek na forum i nie tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 07.06.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Witam. Do takiego domku z systemem wentylacji ja bym zakładał powietrzną pompę ciepła i grzał nawiewem + np mały kominek, grzanie CWU dodatkowa pompa ciepła tylko do wody, łazienki maty elektryczne w podłodze. Sam od niedawna założyłem klimę z funkcją grzania ( jest to pompa ciepła Sinclair ) i teraz w okresie kwiecień czerwiec sprawdza się bdb. Zapłaciłem 7 koła pompa ciepła + pompa glikolu + sterownik + robocizna, wymiennik kanałowy do systemu wentylacji już miałem a za niego trzeba dać około 2 koła. Oszczędzamy na kominach, całym systemie CO, przyłączu gazu, przeglądach piecy, stałych opłatach dystrybucyjnych. Sam się odezwę do jakich temperatur moja pompa radzi sobie z grzaniem. A może jest wątek ludzi grzejących w podobny sposób ? Ja mam do tego kocioł gazowy. Grzanie mi wynikło przypadkiem przy montażu klimy. Drugi dom na stare lata zrobiłbym jak napisałem o powierzchni jaką Ty masz. Pozdrowienia. Jeszcze ważne lepiej tak grzać we Wrocławiu niż w Suwałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 07.06.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Rozmawiałem z przedstawicielem firmy sofath, który przygotował mi taką ofertę: Wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego ~ 33k brutto Pompa ciepła (Natea lub Caliane) z zasobnikiem wody ~ 44k brutto Dwa odwierty pionowe po 30 metrów ~ 27k brutto Razem jak widzicie cena powalająca 104k brutto licząc, że uda się wytargować jakiś rabat to i tak to będzie z 80-90k brutto. Cena wydaje się astronomiczna (a to tylko 120m2 w parterze) przynajmniej z tego co przeglądam fora. Z wdzięcznością przyjmę wszelkie uwagi i spostrzeżenia astronomiczna! ja place 45 tys za ogrzewanie podlogowe 110m2( wylewki i styropian 20cm na 160m2), pompę ciepła + kolektor poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shinta 07.06.2012 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Odpowiem w twoim tonie: a ty znasz podstawy matematyki i ewentualnie ekonomii? No i urwałeś się z choinki czy potrafisz czytać ze zrozumieniem cokolwiek na forum i nie tylko? Jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to nie wypowiadaj się proszę bo nic to nie wnosi. Na forum do tej pory produkty firmy Sofath były pomijane więc z czym według Ciebie mam niby porównać tą wycenę? Jeżeli rzeczywiście chcesz pomóc to prosiłbym może bardziej o jakieś porady, ewentualnie linki... astronomiczna! ja place 45 tys za ogrzewanie podlogowe 110m2( wylewki i styropian 20cm na 160m2), pompę ciepła + kolektor poziomy 45k za cały taki zestaw? Mogłabyś powiedzieć coś więcej o tym zestawie, jaka to firma i wykonawca, bo w Twoim dzienniku budowy jakoś tego nie znalazłem Jestem pod sporym wrażeniem, bo myślałem, że powszechny dostęp do internetu nieco ostudzi pazerność rodaków. Poczytaj dziennik i dywagacje Arturo72, pasuje jak ulał. A jednak chyba nie studzi, choć nie neguje tej ceny ponieważ tak jak pisałem wcześniej nie bardzo jak mam to porównać, bo nie mogę znaleźć w sieci jakiś wycen instalacji produktów tej firmy. Po południu postaram się zgłębić dziennik, o którym wspomniałeś, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.06.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Na forum do tej pory produkty firmy Sofath były pomijane więc z czym według Ciebie mam niby porównać tą wycenę? Przy takich cenach to nic dziwnego. Jeżeli to na prawdę tyle kosztuje to po prostu nie ma sensu ekonomicznego. Ale sądzą po koszcie jaki masz podany za podłogówkę to albo obejmuje on wylewki i położenie płytek albo ktoś cię próbuje "zrobić w bambuko" Pytanie o podstawy matematyki są jak najbardziej na miejscu bo za różnicę między podanym przez ciebie kosztem instalacji PC a choćby czystym prądem mógłbyś ogrzać dom przez ćwierć wieku (strzelam a nie liczę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komtur II 07.06.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Takie rozwiązanie jakie Ci proponuje koncesjoner Natea znajdziesz w: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177584-Dom-w-daliach-4-OpolskieMoim zdaniem najlepiej ten problem rozwiązał Arturo 72.Ja dołożyłbym jeszcze jakiś mały kominek lub kozę do ogrzania na wypadek dużych mrozów lub braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albercik39 07.06.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Pracowałem w USA w latach 80 i stawialiśmy domki z pompami ciepła. Prze kilka lat powstało osiedle gdzie 80% domków było tymże ogrzewane. W tamtym roku byłem u znajomego który ma tam 2 domki i dawno połowa osiedla zlikwidowała takie pompy... mimo taniego prądu zaczęto stosować inne alternatywne i dużo tańsze rozwiązania. Pompa ciepła ładnie brzmi ale czy tak naprawdę jest opłacalna w inwestycji ? Za 60k można mieć solary, wymienniki, wodę użytkową i CO i ze 2 kw prądu... porównując Twoją inwestycję za 100k to jak za damo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.06.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 mimo taniego prądu zaczęto stosować inne alternatywne i dużo tańsze rozwiązania. Tańsze w eksploatacji? Jakie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 07.06.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Tańsze w eksploatacji? Jakie to? W Ameryce to chyba ropę i gaz mają tańsze niż my a pansję to napewno większe niż my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 07.06.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Jestem pod sporym wrażeniem, bo myślałem, że powszechny dostęp do internetu nieco ostudzi pazerność rodaków. Poczytaj dziennik i dywagacje Arturo72, pasuje jak ulał. Potrzeba Ci kilometr rury w podłogówce i dobrej pompy powietrznej - w 30 KPLN powinieneś się zmieścić. I daleko tu od ekstremów - gdyby wszystko strzelić na chińszczyźnie, to w dużej mierze samemu to i za 15 KPLN da się coś takiego poskładać, ale nie o to chodzi. Na chińszczyznie za 15k to poskładasz gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 07.06.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Witam. No i co moja koncepcja nie jest ciekawa ? Czy dalej porównywać pompę ciepła do ogrzewania gazowego ( z sieci ) mam i to i to ? Mogę przedstawić koszty, czy kogoś to interesuje, na jakiej stronie się odezwać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
val2000 07.06.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Kwoty, które podajesz są tylko jakimiś wartościami, które nie wiadomo co zawierają. Sam zastanawiam się nad sposobem ogrzania mojego przyszłego domu. Ponieważ też myślę o pompie ciepła skontaktowałem się z firmą która się tym zajmuje. Jak mi przygotowali ofertę to myślałem że gość, który mi ją przedstawiał nie wie o czym mówi. Kwota była bardzo wysoka. Po godzinie rozmowy okazało się, że rezygnując z niektórych elementów wartość spadła o kilkadziesiąt procent w progi akceptowalne dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.06.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Ponieważ też myślę o pompie ciepła skontaktowałem się z firmą która się tym zajmuje. Jak mi przygotowali ofertę to myślałem że gość, który mi ją przedstawiał nie wie o czym mówi. Kwota była bardzo wysoka. Po godzinie rozmowy okazało się, że rezygnując z niektórych elementów wartość spadła o kilkadziesiąt procent w progi akceptowalne dla mnie. Kilkadziesiąt procent? To omijaj taką firmę z daleka bo dla mnie to zwykli naciągacze szukający frajera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 08.06.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Tańsze w eksploatacji? Jakie to? Kolega zapewne chciał błysnąć stwierdzeniem, że w Ameryce to, panie, takie cuda, że we łbie się nie mieści. Pompy ciepła to takie lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku, teraz są już przestarzałe . USA to duży kraj, w jego skład wchodzą zarówno Floryda jak i Północna Dakota. Nie brakuje tam ludzi, którzy sobie obkładają dach fotowoltaiką bez względu na koszty i zyski, byle zamanifestować sąsiadom chęć zbijania tej strasznej trucizny jaką jest CO2 (w oryg.: pollutant, nie wiem jak dobrze przetłumaczyć). No więc dla kolegów z USA: pomimo zacofania względem genialnej Ameryki, na tym forum i nie tylko także znaleźli się geniusze, którzy rozłożyli na części pierwsze wszelkie koncepcje solarów, fotowoltaiki, wiatraków, itd, itp., dla warunków polskich. Jeśli czyjeś ambicje nie wykraczają poza posiadanie prostego i bezobsługowego systemu ogrzewania, pompa ciepła za kilkanaście, max. 20 pare KPLN jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
val2000 08.06.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 też myślałem na początku że gość mnie naciąga. Ale za nim przygotował mi ofertę na pompę ciepła z ogrzewaniem podłogowym i rekuperacją wypytał mnie o moje oczekiwania. Ja dość dobrze oczytany w temacie -taki mi się wydawało- chciałem wszystko. Stąd wartość. Pokazał mi potem że nie wszystko mi jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts