chcialbympompe 08.06.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Pokazał mi potem że nie wszystko mi jest potrzebne. Co takiego było niepotrzebne co stanowiło "kilkadziesiąt procent" oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
val2000 08.06.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 przykład: 1.chciałem sterowanie elektroniczne w każdym pomieszczeniem z centralką nadrzędną z której mógłbym zmieniać temp. w dowolnym pomieszczeniu, zbierającą informację z pomieszczeń i przekazującą wszystko do automatyki pompy ciepła. Nie chodzi tu nawet oto że jest niepotrzebne ale oto że da się bez tego żyć, albo że w pierwszym etapie można tego nie montować i zrobić to później. Nie ukrywam, że to sterowanie mi się bardzo podobało i mam nadzieję, że kiedyś je zamontuję. 2. chciałem mieć wpięty kominek z płaszczem wodnym - wyprostował że to dla mnie jest bez sensuitd....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 18.06.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Moja przykładowa wycena : Pompownia ciepła z kompaktową pompą ciepła Fighter 1245 firmy NIBE typu glikol - woda o mocy 6,4 kW + automatyka pogodowa + wewnętrzny 180 litrowy podgrzewacz ciepłej wody użytkowej o wydajności 240 l c.w.u./h + zawór trójdrogowy (sterowanie ciepłą wodą) + filtry zanieczyszczeń + czujniki temperatur + naczynie wzbiorcze instalacji dolnego źródła ciepła z zaworem bezpieczeństwa + szczytowe źródło ciepła (3x3kW) + materiały pomocnicze pompowni (naczynia wzbiorcze, rury, kształtki, izolacje, zawór mieszający c.w.u.+ pompa cyrkulacyjna c.w.u.) 32.900 zł brutto - dolne źródło ciepła sondy gruntowe materiał 2 sond gruntowych + kolektor zbiorczy + płyn niskozamarzający + 2 owiertyu po 70 mb każdy + umieszczenie sond + zagęszczenie otworów + doprowadzenie kolektora do pompowni w budynku + próba szczelności instalacji dolnego źródła ciepła, studnia rozdzielacza + uporządkowanie terenu+ projekt budowlany instalacji dolnego źródła ciepła niezbędny do uzyskania pozwolenia na budowę dolnego źródła + projekt prac geologicznych - 15600 zł brutto - Wykonanie grzejnika podłogowego wraz z próbą szczelności – 5.200 zł brutto Razem wyszło 65000 brutto z podłogówką. Cena przed negocjacjami - dom parterowy 140 mkw + garaż 33 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 - Wykonanie grzejnika podłogowego wraz z próbą szczelności – 5.200 zł brutto Ta część wyceny w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 18.06.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 masakra No fakt - masakra ale nikt nie powiedział, że będzie tanio miło i przyjemnie Komforcik niestety kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 18.06.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Lepszy komfort oparty na COP1 to koszt ok.10% powyższej wyceny a komfort oparty na pompie ciepła,jak człowiek skuma to poniżej 50% powyższej wyceny :)Dlatego masakra A możesz zdradzić szczegóły bo szczerze powiedziawszy nie za bardzo zrozumiałem powyższy wywód -ale to pewnie z wrodzonej leniwości umysłu Ja w domu 118m2 z niskim zapotrzebowaniem na ciepło i systemem grzewczym opartym na powietrznej pompie ciepła za całość,łacznie z podłogówką i zasobnikiem 300l płacę lekko powyżej 20tys.zł brutto,także różnica jest zauważalna Ty mieszkasz w najcieplejszej strefie także spokojnie po taniości możesz robić. A jaka to pompa i czy to jedyne źródło ogrzewania i c.w.u - bo przyznam że cena jest wielce atrakcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 18.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Co do ceny to trzeba wiedzieć z kim gadać No chyba tak bo cena katalogowa tej pompy to 23 700 brutto więc jak z całością osiągnąłeś cenę niewiele ponad 20 tyś. to wielki szacun za zdolności negocjacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 11.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 ja jak szukałem pc to wysłalem zapytanie do kilkunastu a nawet więcej firm z całej Polski. Wybrałem trzy z którymi negocjowałem bezpośreni. Wiem, że to co napiszą a to co mówią sam na sam to różnica kilku do klkunastu tys pln. Moja pc została wybrana ze względu na bliskość serwisu i negocjacje cenowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 11.02.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Jeśli nie zapłacisz więcej niż 23tys.zł za całość to ok,jeśli powyżej to czuj się naciągniętym Arturo ja bym też nie przesadzał, co z tego, że można kupić taniej jak potem są same problemy, sam widzisz jak Ty na tym wychodzisz... Jako inwestor szczerze wolę zapłacić trochę większą sumę, ale mieć pewność gwarancji i że firma, która mi zamontuje PC nie zniknie z dnia na dzień lub nie będzie co chwilę zmieniała nazwy spółki, zarządu itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 19.02.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czytam na forum zużycie prądu przy pc. Arturo72 Jeśli dobrze przeczytałem to właśnie uruchomiłeś swoją powietrzną pc. Ciekaw jestem ile zje ci kilowatów do wiosny, bo ja w zeszłym roku przez zimę wykańczając dom zużyłem prądu za 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 19.02.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ja za swoją pc dałem 30 Tpln i jestem ciekawkto handluje takimi tanimi bo jak szukałem to nikt tak taniej oferty nie przedstawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 20.02.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 A co powiesz na 4tys.zł zamiast 20 czy 40tys.zł ? Ja nie zapłacę więcej niz 16tys.zł za PCi p-w i tyle mogę poświeciś swoich nerwów ale ja będę miał zużycie cwu większe niż c.o czyli ok.5000kWh gdzie zwykły użytkownik będzie miał ok.2500kWh. Dla domu 120m2 inwestycja w źródło ciepła powyżej 20tys.zł jest kompletnie nie opłacalna i mija się z celem ekonomicznym,nie zależnie czy to będzie PCi p-w czy g-w i jaka firma nam to będzie montowała. Nawet na allegro są droższe. Te tańsze są do basenu a nie do grzania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 21.02.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Patrząc na twoje zdjęcie Dacią Logan też nie jezdzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts