Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła do domku parterowego o powierzchnia ogrzewania ~ 120m2

shinta

Recommended Posts

przykład:

1.chciałem sterowanie elektroniczne w każdym pomieszczeniem z centralką nadrzędną z której mógłbym zmieniać temp. w dowolnym pomieszczeniu, zbierającą informację z pomieszczeń i przekazującą wszystko do automatyki pompy ciepła. Nie chodzi tu nawet oto że jest niepotrzebne ale oto że da się bez tego żyć, albo że w pierwszym etapie można tego nie montować i zrobić to później. Nie ukrywam, że to sterowanie mi się bardzo podobało i mam nadzieję, że kiedyś je zamontuję.

2. chciałem mieć wpięty kominek z płaszczem wodnym - wyprostował że to dla mnie jest bez sensu

itd.......

• 2 weeks później...

Moja przykładowa wycena :

Pompownia ciepła z kompaktową pompą ciepła Fighter 1245 firmy NIBE typu glikol - woda o mocy 6,4 kW + automatyka pogodowa + wewnętrzny 180 litrowy podgrzewacz ciepłej wody użytkowej o wydajności 240 l c.w.u./h + zawór trójdrogowy (sterowanie ciepłą wodą) + filtry zanieczyszczeń + czujniki temperatur + naczynie wzbiorcze instalacji dolnego źródła ciepła z zaworem bezpieczeństwa + szczytowe źródło ciepła (3x3kW) + materiały pomocnicze pompowni (naczynia wzbiorcze, rury, kształtki, izolacje, zawór mieszający c.w.u.+ pompa cyrkulacyjna c.w.u.) 32.900 zł brutto

- dolne źródło ciepła sondy gruntowe materiał 2 sond gruntowych + kolektor zbiorczy + płyn niskozamarzający + 2 owiertyu po 70 mb każdy + umieszczenie sond + zagęszczenie otworów + doprowadzenie kolektora do pompowni w budynku + próba szczelności instalacji dolnego źródła ciepła, studnia rozdzielacza + uporządkowanie terenu+ projekt budowlany instalacji dolnego źródła ciepła niezbędny do uzyskania pozwolenia na budowę dolnego źródła + projekt prac geologicznych - 15600 zł brutto

- Wykonanie grzejnika podłogowego wraz z próbą szczelności – 5.200 zł brutto

Razem wyszło 65000 brutto z podłogówką. Cena przed negocjacjami :D - dom parterowy 140 mkw + garaż 33 m kw.

Lepszy komfort oparty na COP1 to koszt ok.10% powyższej wyceny a komfort oparty na pompie ciepła,jak człowiek skuma to poniżej 50% powyższej wyceny :)Dlatego masakra ;)

A możesz zdradzić szczegóły bo szczerze powiedziawszy nie za bardzo zrozumiałem powyższy wywód -ale to pewnie z wrodzonej leniwości umysłu ;)

Ja w domu 118m2 z niskim zapotrzebowaniem na ciepło i systemem grzewczym opartym na powietrznej pompie ciepła za całość,łacznie z podłogówką i zasobnikiem 300l płacę lekko powyżej 20tys.zł brutto,także różnica jest zauważalna ;) :)

Ty mieszkasz w najcieplejszej strefie także spokojnie po taniości możesz robić.

A jaka to pompa i czy to jedyne źródło ogrzewania i c.w.u - bo przyznam że cena jest wielce atrakcyjna :yes:

• 7 months później...
ja jak szukałem pc to wysłalem zapytanie do kilkunastu a nawet więcej firm z całej Polski. Wybrałem trzy z którymi negocjowałem bezpośreni. Wiem, że to co napiszą a to co mówią sam na sam to różnica kilku do klkunastu tys pln. Moja pc została wybrana ze względu na bliskość serwisu i negocjacje cenowe

Jeśli nie zapłacisz więcej niż 23tys.zł za całość to ok,jeśli powyżej to czuj się naciągniętym ;)

Arturo ja bym też nie przesadzał, co z tego, że można kupić taniej jak potem są same problemy, sam widzisz jak Ty na tym wychodzisz...

Jako inwestor szczerze wolę zapłacić trochę większą sumę, ale mieć pewność gwarancji i że firma, która mi zamontuje PC nie zniknie z dnia na dzień lub nie będzie co chwilę zmieniała nazwy spółki, zarządu itd...

A co powiesz na 4tys.zł zamiast 20 czy 40tys.zł ?

Ja nie zapłacę więcej niz 16tys.zł za PCi p-w i tyle mogę poświeciś swoich nerwów ale ja będę miał zużycie cwu większe niż c.o czyli ok.5000kWh gdzie zwykły użytkownik będzie miał ok.2500kWh.

Dla domu 120m2 inwestycja w źródło ciepła powyżej 20tys.zł jest kompletnie nie opłacalna i mija się z celem ekonomicznym,nie zależnie czy to będzie PCi p-w czy g-w i jaka firma nam to będzie montowała.

Nawet na allegro są droższe. Te tańsze są do basenu a nie do grzania domu.