Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żagiel przeciwsłoneczny na taras - sprawdza się?

Recommended Posts

Witam !

Planuję jakąś ochronę przed słońcem i pomyślałem nad zakupem 2 żagli i wykonanie do nich ramy ...

Okna mam 3,3m x 2,3 , więc zapewne potrzebne były by żagle 4x3m (2 sztuki).

Najpierw miała być "rama" na te żagle z drewna ale musiało by to być masywne i nie wiem czy ma to sens , tym bardziej że rama tylko będzie dla żagli ...

Pomyślałem więc czy nie zrobić z profili stalowych 40x40 /2mm , tylko czy nie będą one zbyt delikatne ?

rama będzie przykrecona do domu a z drugiej strony będzie na 3 słupach stała.

No chyba że "olać" ramę. Zabetonować 3 słupy drewniane 90x90mm i do tego zamocować żagiel a resztę mocować bezpośrednio do domu ?

Jak duże siły działają na takie żagle ? Czy musi być to jakaś pancerna konstrukcja ?

Pytam bo widziałem w sprzedaży takie składane tyczki do mocowania żagli i szczerze mówiąc wyglądają baaaaaardzo kiesko (bardzo mała średnica i cieńka blacha) więc zastanawiam się jak to jest . Bo może wcale nie trzeba jakiś pancernicy super grubych słupów / szkieletu budować?

Cały front domu mam na południe. Czy do okien 3,3 m długości jakiej wielkości i szerokości trzeba użyć żagli ?

dom.jpg

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

planujemy nad tarasem rozwiesić żagle, nie obędzie się bez słupków/masztów w trawie.

Pytanie do użytkowników, którzy przeszli ta drogę :) Porady? Wskazówki?

Czy Wasze słupki można odmontować na zimę? Myśleliśmy o zabotenowowaniu elementu do którego na sezon może wkręcić słupek, czy ktoś stosował takie rozwiązanie?

Dziękuje, pozdrawiam!

Hej Nakedii, tak jak piszesz. U mnie również mam zabetonowaną rurkę nierdzewną około 0,8metra (takie mam przemarzanie. Od spodu trochę żwiru, pamiętaj że dna tej rurki nie możesz zabetonować bo woda nie będzie miała jak odpłynąć i może coś popękać jak zamarznie. Najgorsze jest zabetonowanie, kopanie dziury:) W tą zabetonowaną rurkę mam wsadzony maszt do żagla. Maszt jest tylko włożony, nie ma potrzeby przykręcać tego bo nie ma szans aby samo wypadło jak jest prawidłowo napięty żagiel (u mnie jest kąt 10 stopni), na zimę maszt wyciągasz,na zabetonowaną rurkę nakładasz korek(zaślepkę) i nie ma śladu po żaglu. Aha zabetonowałem tak, że beton kończy się około 20cm od góry, na wierzch rozsypałem ziemię równo z tą rurą zabetonowaną,, także zimą nic nie wystaje z ziemi..

Witam :-)

Też myślę o żaglach .Mam już drewniane kantówki 10x10 wys.240cm i chciałam je przykręcić do wkopanych na ok 70 cm kotwach. Taras mam długi, bo na ok 8m, więc muszę mieć 2 żagle i 3 kantówki. Żagle chciałam przymocować do balkonu i tych kantówek .Proszę doradźcie, czy to ma sens z tymi kantówkami i czy mi ich nie powygina jak napnę żagle. Może ma ktoś już takie doświadczenia.Pozdrawiam

Mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie, co polecicie do takiej konstrukcji ? Pergola o wymiarach 3,8m x 4,7m, podobają mi się rolety poziome, ale ich cena już nie.

Polecicie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę / producenta żagli ?

Czy lepszy będzie jeden dla tych wymiarów czy np. 2 mniejsze ?

9d6e653eae4add52med.jpg

Edytowane przez PaRa

• 2 weeks później...
W końcu przyszedł czas na rozwieszenie żagla. Kilka tygodni myślenia, wycinania, mierzenia, sprawdzania i szycia. Słupy również w części własna robota.

[ATTACH=CONFIG]392184[/ATTACH]

Wisi od tygodnia, od wczoraj przechodzi testy w bardzo wietrznej i deszczowej pogodzie. Jak na razie wszystko w porządku i tego oczekuję do końca lata. Mimo wiatru około 70km/h zero zniszczeń.

Przymierzam się drugi rok do identycznej konstrukcji. Rozważam słupy z rur okrągłych aluminiowych. Jakie są średnice i grubość ścianki Twoich rur z nierdzewki?

Jeśli zbiera się woda, to albo zbyt mały spadek albo złe naciągnięcie - szczególnie przed najniższą krawędzią. Ewentualnie, jeśli masz trójkąt, to spróbuj ustawić spadek szpicem w dół. Jak nic nie pomoże, to możesz zamienić żagiel przeciwdeszczowy na zacieniający (ma drobne otworki które zapobiegają zbieraniu się wody - przy dużych opadach pod żaglem jest efekt "mglenia").

Tkanina to temat rzeka. Żagiel musi być bardzo dobrze napięty i posiadać spadek 20 procent na jednym narożniku w przypadku trójkąta. Tkanina najlepiej akrylowa barwiona w masie!!! Maszty i mocowania muszą być bardzo dobrze osadzone i zamocowane. Tylko takie rozwiązanie będzie dobre w połączeniu z bardzo dobrą tkaniną.