Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KTO NIE MA REKUPERATORA I MU SI? ?YJE DOBRZE?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomieszczenie łazienki można w skrócie określić jako mini komin.Normalnie w łazience mam ok.22oC.Jak biorę prysznic to temp.rośnie do prawie 30oC.Wzór na ciąg kominowy to różnica gęstości powietrza w łazience i na strychu (w zależności od temp.) x przyspieszenie ziemskie x wysokość tej łazienki.Podstaw dane jak jest kąpiel i jak jej nie ma.Wynik jest w paskalach.Oceń,czy podcięte drzwi dla tych różnic jest istotny ,czy nie.Kwestią jest jedynie optymalizacja wielkości podcięcia aby nie stwarzało niepotrzebnego oporu.

Liczył nie będę, bo przy mokrych ręcznikach nowe dane musiałbyś podać. Wymyśliłeś najwyraźniej jakiś cudowny patent na szybkie osuszanie łazienki. Jeśli moja wysycha dosyć długo( jak na posiadanie WM, bo przy WG wentyl był zawsze potrzebny) to wysychanie Twojej zasługuje co najmniej na nagrodę Muratora. Nie obraź się, ale mi to nie pasuje.

Ja to bym zaproponował zwolennikom zmniejszania nawiewów przy tradycyjnej WM zbadanie tego powietrza.

Miloszenko . Nie odważył bym się zmniejszać nawiewów do 50m3/h.Skoro tak robisz o tej porze roku ,to co będzie przy min.10? Swoją drogą ciekawe jaką masz wilgotność w domu? Zauważ mamy podobnej wielkości domy. Ty wywalasz 50m3/h mieszając to dokładnie.Ja 30m3/h powietrza ułożonego warstwowo.Jak myślisz która wentylacja jest efektywniejsza?

Wilgotnosc mam ok. 35-38%, tak juz od ponad pol roku sie utrzymuje. CHyba, ze zapalne w kominku to wtedy leci w dol :p

Nigdy nie mialem zamiaru swoja wentylacja nikomu niczego udowadniac, za to dziala ona zawsze efektywnie w kazdym pomieszczeniu tak intensywnie jak tego potrzebuje.

Nadal nie widze jakiegos dokladnego opisu tego, co jest u Ciebie wiec ciezko sie dokladnie odniesc do tego co masz.

pozdrawiam

założenie nydara jest takie że usuwa/wymienia tylko to powietrze które musi a nie całość stąd takie małe ilości, walnie bąka to ten ma temp 36 stopni i poleci do góry tyle że mam znajomego który potrafi udowodnić że to prawo nie działa bo jego bąki są bardzo czymś nażarte i wcale nie lecą do góry ba, nawet wm ma kłopoty by sobie poradzić :D

Jeśli mieszkają tam dwie osoby, przebywające w domu po pół doby i nie ma drzwi to system może działać. Też nie mam wszystkich drzwi, ale gdy jesteśmy w czwórkę na pokładzie plus czasami pies w wiatrołapie, to ładnie widać jak wilgotność wzrasta o te 2-4 procenty. Gdy jesteśmy z żoną we dwójkę to faktycznie można WM wyłączyć, przez kanały coś tam i tak przepłynie. Ale na pewno pranie czy ręczniki po kąpieli nie wyschną szybko. Już pisałem o mojej próbie zakończonej powodzeniem gdy na dwa dni WM wyłączyłem i ładnie wzrosła wilgotność do zalecanych 50%, ale bez jakiegoś większego dyskomfortu. Jedynie sypialnia po nocy wymagała uchylenia okna na krótko.

Compi .Tak naprawdę to jesteś pierwszym,który potwierdził ,że to może działać bez uduszenia się,czy Bóg wie co jeszcze.Skoro przez dwa dni ,nie zauważyłeś różnicy ,pomijając że coś tam przez nieszczelności się przemknęło,to moje wentylowanie 650m3/dobę-720m3/dobę to istny huragan świeżego powietrza.A tak naprawdę to jesteś pierwszym który miał odwagę się przyznać ,że ma WM i tak ją wyłącza jak za sucho.Inni też to robią,tylko,że się nie przyznają

Podałem jednak warunki do spełnienia i ciesze się, że mogę mieć wpływ na wilgotność w domu( poniżej 40-45% wilgotności zaczyna się elektryzowanie ubrań i strzelanie po łapkach). Nie było wtedy większego prania, sprzątania, gotowania ani, co się zdarza kobitkom, pociskania na steperze przez godzinkę. Mogę dzisiaj śmiało powiedzieć, że impreza bez WM włączonej na full, już nigdy nie będzie taka sama, zwłaszcza gdy walczy przy stole kilku gości plus domownicy. Żeby jednak być w zgodzie z tytułem wątku dodam, że centrali reku jeszcze nie mam, system działa, a zaczynam się zastawiać jak go ulepszyć, aby pracował w zależności od wspomnianej wcześniej wilgotności. Musiałby chyba pracować w układzie sterownik taktujący wentyle proporcjonalnie do zadanej wilgotności. Są centrale z takimi bajerami?

sterowany higrometrem i detektorem CO2

dobry pomysł - higrometr! nawet taki zwykły powieszony gdzieś na ścianie jest naprawdę bardzo przydatny. można sterować centralą ręcznie na podstawie wskazań higro.

Podłączenie czujnika higro [takiego naściennego] do centrali to też w sumie prosta sprawa,

z tym, że trzeba się dobrze zastanowić gdzie ma być umiejscowiony ten czujnik.

Jeżeli będzie w miejscu np. nasłonecznionym to wskazania nie będą poprawne.

Nie jestem zwolennikiem pomiaru wilgotności w centrali czy blisko centrali na kanałach.

taki pomiar jest mocno uśredniony i nie uwzględnia realnego poziomu wilgotności

np. w sypialni czy salonie.

Czujnik CO2 to moim zdaniem- w większości przypadków przesada - jak masz więcej osób w domu to jednocześnie wzrasta i poziom CO2 i wilgotności

więc centrala może zareagować poprawnie tylko na podstawie higro.

Edytowane przez michal_l

Hmmm... trzeba to wypróbować.

Założenie jest takie, że albo czujnik higro stwierdza, że jest OK i centrala idzie na min, albo czujnik stwierdza, że jest zbyt wilgotno i centrala startuje na wyższe obroty.

Zrobię tak: brak sygnału z higro i wentyle (mam niestety AC) idą przez trafo obniżające napięcie, sygnał się pojawia i wentyle dostają full voltage:)

Idę do piwnicy pokombinować.:rolleyes: