Zbigniew Rudnicki 22.04.2004 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Niechęć do Reku i tym podobnych nowinek instalacyjnych (Centr.Odkurz, GWC, DGP) bierze się z niemożności ich realizacji przez inwestorów nie przygotowanych do samodzielnego działania w tym zakresie.Może gdyby były dostępne typowe projekty domków, w standardzie LUX z tymi instalacjami, wielu dotychczasowych abnegatów przeszło by na stronę nowoczesności.Myślę, że niedługo to nastąpi, gdy budownictwo indywidualne przysiądzie i pracownie architektoniczne będą bardziej walczyły o klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 22.04.2004 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 jesteś sławny, prawie jak Michał Wiśniewski Jeny! czy Murator prosił Cię o zgodę i czy dostałeś tzw. "wierszówkę"? Nie pogniewam się jeśli napiszesz ile ? . W regulaminie forum jest zapis, że mogą opublikować kogo zechcą, kiedy zechcą i nikomu nic do tego. Nie pytają o zgodę, ani nie odpalają wierszówki. Osobie zacytowanej wystarcza sława Wiśniewskiego. (mnie osobiście jak najbardziej). Tak że, uważajta ludziska co tu pisujeta, bo nie wiadomo kiedy to cała polska w gazecie przeczyta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 22.04.2004 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 sa tacy co w ogóle nic nie mają, noo raz na jakis czas butelke taniego wina. I jak sie napija to tez im dobrze. Bez reku, oczywista. Jeden reku = 7000 zeta = 200 butelek przywzoitego Bordeaux (po 35 zl). O rzesz ty! Dobrze zrobiłem, oj dobrze łoj dana łoj łoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 22.04.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Ja krotko jako praktyk reku, gwc ...W sezonie grzewczym (przecietnym, statystycznym) korzystajac ze strumienia 150 m3/h uzyskuje odzysk ciepla ok. 4200 kWhJednoczesnie wentylatory zuzywaja ok. 1100 kWh energii elektrycznej.(sezon grzewczy 243 dni, 3500 stopniodni, sr temp po odzysku 12 st)Pomijajac szczegoly ekologiczne etc.:Zakladajac ogrzewanie gazem sieciowym 1 kWh = 0,12 PLN, en elektr = 0,36 PLN4200 x 0,12 = 504 PLN, 1100 x 0,36 = 396 PLN stad oszczednosc 108 PLNNatomiast przy ogrzewaniu elektrycznym jest inaczej1512 -396= 1116 PLN i jest o co zawalczyc.Wnioski 1. Rekuperator jest produktem rozwiazujacym konkretne problemy i nie w kazdej sytuacji bedzie uzasadniony. 2. Ktos powie halas a inny no ale filtracja (choc nie za darmo, ale wazne ze jest mozliwa co bywa na wage zycia)3. Jeden powie: robale w kanalach, a drugi: ale nie ciagnie po nogach zima4. Pewnie kazdemu rekupreator kojazy sie z tym czy tamtym,a to jest odpowiedz na konkretne problemy ekspoatacji budynkow Zycze wszystkim by mieli dostep do taniej energii i by mogli wentylowac domy przez caly rok z pomoca sil natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 23.04.2004 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Zapomniałeś uwzględnić że przy ogrzewaniu elektrycznym korzysta się z II taryfy nieco tańszej poza tym filtry i czyszczenie kanałów też nie jest za darmo. Do tego jeszcze jak ktoś nie ma GWC (to również dodatkowy wydatek) to musi jeszcze doliczyć prąd do nagrzewnicy elektrycznej. Ale z grubsza obliczenia się zgadzają (w sezonie w moich okolicach jest ok. 4400 stopniodni). Nie chcę cię urazić ale swietnie udało ci się ostatnie zdanie "... by mogli wentylowac domy przez caly rok z pomoca sil natury" Napisałeś prawie jak minister Pol "Najlepszy gaz to gaz własny" Pozdrawiam i życzę dobrego chumoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 23.04.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Honorata oto link do strony o tania klima http://www.taniaklima.pl/wszystko jest tam opisane. jak za mala kase zrobic cos na wzor repu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 23.04.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 dziękuje, barzdo się przyda, tym bardziej, że są tam linki do innych pokrewnych stron. mieczu gratulacje, taka popularność! chociaż ja też raz już byłam w M (jak miłość) a co! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 23.04.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Inwestor napisał:Niestety jest to prawda co piszesz o kanadyjczykach i ogrzewaniu nawiewowym. Dodałbym jeszcze do tego że w kanadyjczyku jak ktoś np. na pięterku robi sobie gimnastykę poranną to cała chałupa się trzęsie do tego stopnia że kiwają się obazki na ścianach na parterze. Co prawda nie uważam tak jak ty że za darmo bym nie chciał w tym mieszkać. Jeśli cena odzwierciedlałaby "komfort" mieszkania w takim domku z tektury czyli 1/4...1/2 ceny domu to sporo ludzi zdecydowałoby się na takie budownictwo być może ja również. Inwestor i o to właśnie chodzi !!! Gdyby kanadyjczyk kosztował przyjmijmy 60% ceny murowanego jestem pewna, ze min. 80% forumowiczów budowałaby w tej technologii. Tak jest w USA, Kanadzie, a także w Norwegii, gdzie - mimo tak ostrego klimatu- 80% domów budowanych jest w tej technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 24.04.2004 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 wentylacja nawiewno wywiewna z rekuperatorem zwraca się .... o jak długo zobaczcie wentylację higrosterowaną aerecohttp://www.aereco.com.pl/my to stosujemy i jest niezłedomek parterowy 160 m2 kosztuje z robocizną 5-6 tysczyli do przełknięcia a system gwarantuje zdrowe warunki w pomieszczeniach i optymalizację wymiany powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 25.04.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 wentylacja nawiewno wywiewna z rekuperatorem zwraca się .... o jak długo zobaczcie wentylację higrosterowaną aereco http://www.aereco.com.pl/ my to stosujemy i jest niezłe domek parterowy 160 m2 kosztuje z robocizną 5-6 tys czyli do przełknięcia a system gwarantuje zdrowe warunki w pomieszczeniach i optymalizację wymiany powietrza 5-6tys. za aerco jest do przełknięcia a 10-12tys. za reku już nie? Czy to aby od "przełyku" nie zależy? Zresztą za tak marną wentylację jak z nawiewnikami to przy reku też by 6tys. wystarczyło. Poza tym ile czasu zwraca się 5-6tys. za nawiewniki ??? Jeżeli już ktoś chce oszczędnie mieć "zdrowe warunki w pomieszczeniach i optymalizację wymiany powietrza", to może lepiej wziąć wiertarkę i zrobić trochę dziur w ścianach i oknach? Polecam wątek: Komfort cieplny z nawiewnikami pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 26.04.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Temat rekuperatora był juz wielokrotnie poruszany na długim wątku o rekuperatorze. Z tym wątkiem rowniez jest związany wątek o GWC oraz GWC inaczej. Istota oszczedzania na ogrzewaniu polega na kontrolowanej wentylacji. Wazne, aby dostarczac tyle powietrza ile potrzeba. Do tego potrzebna jest wentylacja mechaniczna, ale niekoniecznie nawiewno-wywiewna z rekuperatorem, gdyz moim zdaniem jest to nieopłacalne. Nie chce się powtarzac, wiec nie będę przedstawiał ponownie wyliczen, które są i tak hipotetyczne. Dom ma znacznie wiekszą kubature niż mieszkanie, czy pokoj biurowy, wiec w domu nie robi się szybko duszno. Z własnych doswiadczen wiem, ze wentylacja grawitacyjna działa u mnie poprawnie, a nawiew z GWC zapewniał mi odpowiednią ilosc swiezego, wstepnie ogrzanego powietrza zimą, a latem, mam nadzieje, że się sprawdzi jako chłodzenie. Nie powtarzajcie wiec mitow, ze rekuperator jest rownoznaczny ze swiezym powietrzem w domu, gdyz to powietrze można sobie zapewnic chocby uchylając okno. W okresach przejsciowych, nie włączam nawiewu, lecz uchylam okno, słysze jak ptaki cwierkają i jest super. Dotychczas rekuperatory stosowano w obiektach handlowych – tam istnieje uzasadnienie ekonomiczne dla ich montazu, w budynkach jednorodzinnych jest to po prostu niecelowe. Te same wnioski wynikają z literatury zachodniej przytoczonej w wątku o GWC. Odzysk ciepła z wentylacji za pomocą rekuperatora i całej jego instalacji jest w wiekszosci przypadkow stratą ekonomiczną. Nie mam rekuperatora, ale mam w moim nowym domu swieze powietrze, które zapewnia mi wentylacja nawiewna z GWC lub otwarte okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 05.07.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Odnoszę wrażanie, że większość przeciwników rekuperatora wiąże go ściśle i nierozerwalnie z faktem istnienia wentylacji mech nawiewno-wywiewnej. Ja na rekuperator nie jestem zdecydowany, na pewno nie zamontuję go od razu w pierwszym sezonie grzewczym. Jednak jestem zdecydowany na wentylację nawiewno -wywiewną mechaniczną. Jest to dla mnie ważne urządzenie. Nie chcę być zmuszony do otwierania okien przy trzaskającym mrozie . Nie jestem pewny czy spanie przy otwartym oknie jest bezpieczne (parter). Chciałbym aby wymiany powietrza w moim domu odbywały się z taką częstotliwością jaka jest potrzebna do uzyskania komfortu, a nie z taką jaka akurat się zdarzy (wiatr, różnice temperatur, pootwierane okna itp). Niestety wentylacja grawitacyjna latem często praktycznie nie działa (w domu jest chłodniej niż na zewnątrz i powietrze chłodniejsze wbrew prawom fizyki się nie uniesie. Owszem koszt działania wentylacji mechanicznej trzeba ponieść, ale płacę za wentylację ,a nie za rekuperator. Porządny rekuperator po zamontowaniu nie zwiększa znacząco oporu i nie potrzebuje dużo większej mocy wentylatorów. W związku z tym ktoś, kto i tak chce mieć wentylację mechaniczną (jak ja) powinien liczyć jako koszt pracy rekuperatora jedynie różnicę pomiędzy mocą wentylatora potrzebnego bez rekuperatora, a tym z rekuperatorem. Będzie to pewnie 10-20W licząc pracę przez 5 miesięcy w roku będzie to 36 kWh czyli 15-30 zł licząc nawet super drogo prąd po 0,4 zł za kWh. I to jest przykładowy koszt pracy rekuperatora dla osoby która i tak decyduje się na went. mechaniczną. Owszem rekuperato może jeszcze wydatkować energię na dogrzewanie powietrza w mroźne dni, ale ten problem można załatwić przy pomocy GWC, które dodatkowo latem pozwoli cieszyć się chłodniejszym powietrzem podczas upałów. Przy dobrze ocieplonym domu (a taki mam zamiar zbudować) koszt ogrzewania świerzego powietrza może stanowić nawet więcej niż 50% kosztów całego ogrzewania (zależnie od kubatury i preferowanej częstości wymian). Przy realnej średniej efektywności na poziomie 65-70% (z GWC) możemy zaoszczędzić ok 35% kosztów ogrzewania. W domu jednorodzinnym, do czasu gdy koszty energii są w miarę rozsądne, a jej ilość nie jest tak duża jak w obiektach użyteczności publicznej rekuperator rzeczywiście może mimo wszystko nie być czymś co da realne oszczędności (zwróci się w rozsądnym czasie). Wydaje mi się znacznie rozsądniejsza budowa systemu automatyki tak by ograniczać wymiany powietrza wtedy gdy jest to niepotrzebne (dom jest pusty - wymiany są minimalne, wracamy z pracy liczba wymian wzmaga się, jest impreza dajemy dużo więcej niż normalnie, idziemy spać minimalizuje się liczba wymian w pokoju dziennym, kuchni, jadalni, łazienkach, holach, etc) Myślę że tym sposobem można osiągnąć efektywność rzędu 50%, a więc nie tak znowu gorzej niż przy użyciu rekuperatora (tylko czy nie wyjdzie to drożej niż reku?). I jeszcze jedno - wentylację mechaniczną można zrobic tak, że będzie praktycznie niesłyszalna. Dla mnie ma ona także tą zaletę, że można powietrze centralnie nawilżyć, zjonizować, oczyścić, schłodzić (przez gwc, lub jeśli to mało tradycyjną klimą) No i na koniec zawsze jeszcze można doadać ten rekuperator (a co!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.09.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Nie mam i nie żałuje. Nie przekonuja mnie argumentu żeby robić w domu "wichure" i jednocześnie żużywać energię w celuoszczędzania energii, tak jakby eksploatacja Reku tylko do tego sie sprowadzała. Poza tym wentylacja grawitacyjna działa dobrze gdy jest na dworze zimno i nie działa jak jest ciepło, bo i po co i tak otwierasię okna. Ostatnio doczytałem się że instalację reku trzeba czyścic co kilka lat , no i .... ze rury spiro sie do tego nie nadaja oraz że są one powszechnie stosowane przez instalatorów wentylacji jako łatwe w transporcie i montarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 15.09.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Aha i jeszcze chce miec okna drewniane skrzynkoweeeeeeeee A miałaś kiedyś takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.09.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Aha i jeszcze chce miec okna drewniane skrzynkoweeeeeeeee A miałaś kiedyś takie?Zastanawiałem się także nad oknami skrzynkowymi, ale trochę innej generacji - podwójne skrzydła z szybą zespoloną. Wewnętrzne skrzydła byłyby zakładane tylko na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.09.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Okna "skrzynkowe" czy jak kiedys nazywali "dubeltowe" nie sa zle. Mozna drugie skrzydlo zakladac na zime -fakt, ma tylko drobna niedogodnosc, ze jedno otwiera sie do srodka a drugie na zewnatrz. Gdy jest troszke cieplej (powyzej 0*) zima to chcialo by sie otworzyc okna a tutaj snieg na parapecie , no ale do przezycie. Ja montowal bede "zwykle" jednoskrzydlowe, ale jesli ktos ma ochote na te "dubeltowe" to mysle, ze bedzie zadowolony - tylko pewnie cena wyzsza moze byc? Zauwazylem, ze wentylacje mech. z reku czy bez zakladaja ludzie (min. ja) ktorzy mieszkaja w domach z wentylacja grawitacyjna, ktora w praktyce nie dziala wogole lub dziala bardzo slabiutko. Sa koszty zalozenia went. mech, ale dla mnie to jest cena komfortu zima i latem. Ktos wspominal o otwieraniu okien latem, ale w czym problem zeby otworzyc okna w domu z went. mech? Inaczej juz bedzie w upalne i bezwietrzne dni, wtedy lepiejnie otwierac okien bo mozna sie ugotowac i tutaj przychodzi z pomoca went. mech i WC - mozna klime zamontowac, ale ona obrabia stare powietrze co juz nie jest komfortem ani zdrowe. Czyscic kanalow wentylacyjnych dobrze zrobionych i z filtrami nie trzeba -co za mity, to klime trzeba co jakis czas czyscic i przegladac. Przeciwnikom szkoda kasy i chca za wszelka cene dopisac teorie do swojego wyboru - po co? Jesli ktos nie chce to nie instaluje, ale po co namawiac zeby nie robic mechanicznej albo robic? Wystarczy napisac co podoba sie a co nie Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.09.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Okna "skrzynkowe" czy jak kiedys nazywali "dubeltowe" nie sa zle. Mozna drugie skrzydlo zakladac na zime -fakt, ma tylko drobna niedogodnosc, ze jedno otwiera sie do srodka a drugie na zewnatrz. Okna o których piszesz, to okna ościeżnicowe, zwane także oknami polskimi. Typowe okno skrzynkowe ma skrzydła otwierane do środka. http://pl.wikipedia.org/wiki/Okno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 16.09.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Okna "skrzynkowe" czy jak kiedys nazywali "dubeltowe" nie sa zle. Mozna drugie skrzydlo zakladac na zime -fakt, ma tylko drobna niedogodnosc, ze jedno otwiera sie do srodka a drugie na zewnatrz. Gdy jest troszke cieplej (powyzej 0*) zima to chcialo by sie otworzyc okna a tutaj snieg na parapecie , no ale do przezycie. Pzdr. Oczywiście, że do przeżycia i jeśli ktoś o takich marzy to OK - marzenia są po to żeby je spełniać. Ja mam i otwierane do środka i te, jak to określił HenoK "polskie" i nigdy więcej takich mieć bym nie chciała. Dużo więcej mycia, a jeśli otwierają się na zewnątrz, to trzeba je zdejmować do mycia - cała operacja żagiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.09.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Ostatnio doczytałem się że instalację reku trzeba czyścic co kilka lat , no i .... ze rury spiro sie do tego nie nadaja oraz że są one powszechnie stosowane przez instalatorów wentylacji jako łatwe w transporcie i montarzu. Wiecie, czasem coś czytam i mimo, że mam już parę lat, jakieś tytuły i niby jestem człowiekiem kulturnym i na poziomie, to mam ochotę tak po prostu, po chłopsku powiedzieć: Chłopie! K...! Ale ty pier....! ...niki wcinasz... A tak serio gawle, to zanim coś powiesz, to zastanów się może, poczytaj, znowu zastanów, naucz się odróżniać spiro od flexów itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.09.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Ostatnio doczytałem się że instalację reku trzeba czyścic co kilka lat , no i .... ze rury spiro sie do tego nie nadaja oraz że są one powszechnie stosowane przez instalatorów wentylacji jako łatwe w transporcie i montarzu. Wiecie, czasem coś czytam i mimo, że mam już parę lat, jakieś tytuły i niby jestem człowiekiem kulturnym i na poziomie, to mam ochotę tak po prostu, po chłopsku powiedzieć: Chłopie! K...! Ale ty pier....! ...niki wcinasz... A tak serio gawle, to zanim coś powiesz, to zastanów się może, poczytaj, znowu zastanów, naucz się odróżniać spiro od flexów itp itd. Ani jedne ani drugie rury nie sa dla mnie najwazniejsze i gruntowna znajomość nie stanowi dla mnie kryterium oceny jakielkolwiek osoby. Logicznym wydaje mi sie po prostu że przewody wentylacyjne kiedyć ulegną zanieczyszczeniu i ze trzeba jakoś to "serwisować". I że może się to okazać kłopotliwe. Przytoczyłem przeczytana uwagę na temat stosowania rur do wentylacji dlatego, że uważałem dotyczchas ze rury gietkie typu spiro so odpowiednie i normalne, a zasiegniętej odpowiedzi wynikało że wrecz przeciwnie. Ale żeby od razu sie wytrzasać? PS. Nie mam wentylacji mechanicznej w domu i problem wyboru rur i ich czyszczenia z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts