Regut1 17.09.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Nie mam reku. Nie stać mnie na płacenie za komfort. Dom będzie ogrzewany piecem na paliwa stałe. Posiadane pieniądze zainwestowałem w większe i wyższe pomieszczenia, co w mojej ocenie lepiej poprawi komfort zamieszkiwania. Z moich subiektywnych doświadczeń wynika iż brak wentylacji jest szczególnie dotkliwy i zauważalny w małych pokoikach. W dużych wysokich pomieszczeniach śpi się o wiele lepiej. Jest to jedynie subiektywne odczucie i wynika z porównania warunków zamieszkiwania w tym samym domu przez osiemnaście lat w 10m2 (2,6m wysokości) klitce w stosunku do spania w 25 m2 pokoju (2,8 m wysokim), W nowobudowanym domu dużo otwartych przestrzeni, przestronne i wysokie sypialnie z miejscem na garderoby. Po wybudowaniu domu chcę jeszcze troszkę pożyć i nie zamierzam spłacać nowinek do emerytury z nadzieją, że się kiedyś zwrócą. Z nowinek zamierzam kupić – dobrą POŚ. W pozostałe rzeczy zainwestuje w sytuacji gdy zaczną być ekonomicznie uzasadnione lub państwo (gmina) cześć pieniędzy z podatków „ekologicznych” przeznaczy na dofinansowanie zakupu takich rozwiązań. Zgadzam się z przedmówcami - przy aktualnych cenach, reku TAK ale tam gdzie jest to refundowane lub uzasadnione np. w domach pasywnych oraz w domach położonych przy ulicach o dużym natężeniu ruchu . Z pompami ciepła, reku, solarami i innymi nowinkami jest podobnie jak z ubraniami - każdy musi dobrać strój do okazji, rozmiaru, najlepiej to w czym będzie się dobrze czuł i to na co go stać. Grunt to "zdrowy rozsądek" i dobranie rozwiązania do własnych potrzeb i MOŻLIWOŚCI. To co myślę nie przeszkadza mi szanować tych, którzy zainwestowali w nowe technologie. Mam nadzieje że dzięki temu kiedyś staną się one tańsze. Doceniam i szanuje wiedze i cierpliwość Adama mk, jareko i innych fachowców. Czytam, porównuje argumenty, podejmuje decyzje, a na koniec sam ponoszę lub będę ponosił konsekwencje dokonanego wyboru. Pozdrawiam Tych z reku i tych bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 17.09.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 ... Logicznym wydaje mi sie po prostu że przewody wentylacyjne kiedyć ulegną zanieczyszczeniu i ze trzeba jakoś to "serwisować". I że może się to okazać kłopotliwe. ... A mnie się wydaje nielogicznym serwisowanie rur do wentylacji. Powietrze które jest wtłaczane do domu jest czyste i na dodatek filtrowane więc co chcesz czyścić. Powietrze które wydmuchujesz na zewnątrz nie jest w ażne przez jak czyste rury przepływa. Jak często i jakim sposobem czyścisz kominy wentylacyjne wentylacji grawitacyjnej. Tymi kominami płynie powietrze zarówno czyste do jak i brudne na zewnątrz (zależnie od pogody czy funkcji danego komina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.09.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 ... Logicznym wydaje mi sie po prostu że przewody wentylacyjne kiedyć ulegną zanieczyszczeniu i ze trzeba jakoś to "serwisować". I że może się to okazać kłopotliwe. ... A mnie się wydaje nielogicznym serwisowanie rur do wentylacji. Powietrze które jest wtłaczane do domu jest czyste i na dodatek filtrowane więc co chcesz czyścić. Powietrze które wydmuchujesz na zewnątrz nie jest w ażne przez jak czyste rury przepływa. Jak często i jakim sposobem czyścisz kominy wentylacyjne wentylacji grawitacyjnej. Tymi kominami płynie powietrze zarówno czyste do jak i brudne na zewnątrz (zależnie od pogody czy funkcji danego komina) Nie mam pojecia skad bierze sie kurz i inne zanieczyszczenia w miejscach gdzie nie powinny istniec , ale wzmozona cyrkulacja powietrza na pewno proces osiadania zanieczyszczen przyspiesza a filtry nawet hepa wszystkiego nie wychwycą i nie o to chodzi. Przewody wentylacji grawitacyjnej to masakra zwłaszcza w blokach . Kiedyś czysciłem taki to daj spokój był tam gruz, kurz i sucha zdechła wrona , nie ma dziwu ze wentylacja nie działala. Z tym ze kanały wentylacyjne kominowe łatwo sie czysci przy pomocy kominiarza gdyz sa one proste i pionowe. Widze ze wszyscy sie mnie czepiają o te zanieczyszczenia w wentylacji mechanicznej, musze gdzies odszukac ten feralny artykół to wkleje link bo inaczej to juz nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 17.09.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Jak często i jakim sposobem czyścisz kominy wentylacyjne wentylacji grawitacyjnej. Tymi kominami płynie powietrze zarówno czyste do jak i brudne na zewnątrz (zależnie od pogody czy funkcji danego komina) No ale rzecz w tym, że kominy w went. grawitacyjnej są co do zasady wywiewne. Podobno dobry komin działa nie tylko w zimie. Teoretycznie możnaby ich nie czyścić przez wiele lat. Nie zakładajmy, że wentylacja grawitacyjna nie będzie działać. Są przecież różne wspomagacze, nasady,... Co innego kanały nawiewne - tym powietrzem oddychasz cały czas. Niektórzy doświadczeni instalatorzy twierdzą że problemu nie ma, inni twierdzą że jest. Sporo ludzi ma wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 17.09.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 ...Tymi kominami płynie powietrze zarówno czyste do jak i brudne na zewnątrz (zależnie od pogody czy funkcji danego komina) Mam zawory zwrotne i płynie tylko we właściwą stronę albo wcale. Wada (?). Słychać lekkie klapnięcie przy otwieraniu drzwi łazienki albo samoistnie przy wietrznej deszczowej pogodzie. Kominiarz nie miał uwag. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.09.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Niechęć do Reku i tym podobnych nowinek instalacyjnych (Centr.Odkurz, GWC, DGP) bierze się z niemożności ich realizacji przez inwestorów nie przygotowanych do samodzielnego działania w tym zakresie. Może gdyby były dostępne typowe projekty domków, w standardzie LUX z tymi instalacjami, wielu dotychczasowych abnegatów przeszło by na stronę nowoczesności. no cóż - obalę Twoją tezę - w moim projekcie domu miałem projekt instalacji reku - a go nie robię. Nie miałem projektu instalacji odkurzacz centralnego a zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 17.09.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 ... Z tym ze kanały wentylacyjne kominowe łatwo sie czysci przy pomocy kominiarza gdyz sa one proste i pionowe. ... Nigdy się z tym nie spotkałem a mieszkałem w budynkach z wentylacją grawitacyjną blisko 50 lat bo ja już taki stary jestem ... No ale rzecz w tym, że kominy w went. grawitacyjnej są co do zasady wywiewne. Podobno dobry komin działa nie tylko w zimie. ... Hmmm ... a widziałeś jak działa wentylacja grawitacyjna w mieszkaniach z piecami kaflowymi - latem wywiewne a w zimie powietrze zapingala nimi do mieszkania aż furczy albo wentylacja grawitacyjna w salonie z kominkiem jak nie ma doprowadzonego osobno powietrza do paleniska ... itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Jestem (jako zawód oficjalnie wykonywany) administratorem budynków mieszkalnych wielolokalowych.ZAWSZE i na KAZDYM budynku pojawia sie problem z wentylacją - a juz mam najwiecej zgłoszeń z budynków ocieplonych, gdzie właściciele wymienili sobie okna. Niezaleznie czy ludzie mają C.O. czy piec czy etazowe ogrzewanie - stale ten sam problem - nawiewanie zimnego powietrza do mieszkania, zapachy z kuchni rozchodzace się po całym budynki i zasyfione przewody wentylacyjne. Owszem, nie są to nowe budynki, czasem mają po 100 lat, ale często sa z lat 70-tych i 80-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.09.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Ja też nie mam tego wynalazku i żyje mi się dobrze. Ale gdybym miała, może żyłoby mi się jescze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.12.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Ja właśnie zakończyłem stan surowy otwarty (z wentyl grawitac w kominach) i na wiosnę będę ,,działał" dalej. Nie planuję wentylacji mechanicznej, ale jak wszedłem wcześniej na jakiś wątek na temat rekuperatora gdzie wszyscy ten ,,cud techniki" tak bardzo wychwalali to zaczynam mieć wątpliwości czy przypadkiem nie popełnię błędu nie instalując tego ,,dziwa". Wszyscy tylko: ,,reku to podstawa" i człowiekowi zaczyna sę we łbie lasować. Mam dach odeskowsany, pokryty papą i dachówka, to dobra wentylacja była by wskazana. Ja prawdopodobnie zrobę tylko lepsze wspomaganie tej wentyl co już mam? pozdrawiam grawitacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 19.12.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Nie zawsze wszystko wychodzi na zdrowie, mój mąż ma wrażliwe naczynka krwionośne w nosie i w lecie gdy czasami działa wentylator powodujący intensywniejszy ruch powietrza, ma co chwile krwotoki z nosa, reku nie będziemy mieć między innymi z tego powodu. Kolega mieszka w nowym domu i od 3 miesięcu ma włączone ogrzewanie podłogowe, i jest mocno wkq.... bo mu cieknie z nosa bez przerwy od 3 miesięcy, na szcząście my nigdy nie mieliśmy na nic alergii i mamy część domu w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.12.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 alergia na podłogówkę tego jeszcze nie słyszałem w związku z tym, że w tym domu z podłogówką mieszka tyle ile z katarem obstawiałbym raczej jakieś materiały wykończeniowe wydzielające coś na co jest uczulony (całkiem możliwe że jakiś lakier na podłodze, farba na ścianie, itp, itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.12.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Moęz jekieś substancje wydzielające się z nowych mebli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2008 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 To chyba brak skutecznej i dobrze sterowalnej wentylacji tak mu daje po nosie? A tak szczerze! Wentylacja jakaś powinna być! Uważam, że najdoskonalszy technicznie sposób jej realizacji - to mechaniczna zrównoważona, nawiewno-wywiewna. Rekuperator czy GWC to już bardziej problem ekonomii i upodobań. Niektórzy wręcz wymrażają sypialnię przed snem "bo to zdrowo". Ja, to chyba bym padł w takich warunkach! - ale, co kto lubi... Wcale nie jestem przeciwnikiem postaw tych osób, które w pełni świadomie decydują się na dowolny inny sposób wentylacji. Wolno im przecież! Udowadnianie jednak, że prawa fizyki "są lepsze" w takich czy innych warunkach uważam jednak za totalne nieporozumienie. Tu i teraz mamy je wspólne. Takie same! Tak się składa, że i umiem, i mogę, i mam jak, i mam gdzie, i mam czym... No to - robię! Teraz, tam gdzie to będzie, wentylacji WCALE nie ma! Tak też kiedyś budowano! Mam więc co porównywać. A DOBRZE zrobiona wentylacja grawitacyjna nie jest zła! Tyle, że są lepsze (w sensie - sprawniej działające). Bardzo sprawne są pompy ciepła a bardzo ekologiczne - panele fotowoltaiczne! I co? Wszyscy je mają? A jest tu ktoś, kto ogłosi, że to nie jest prawda? Generalnie - jestem za DOBRZE wykonaną wentylacją! Każdą, jaką zbudowano! A dla siebie - już wybrałem. (tak, jak każdy budujący na jakimś etapie) Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 20.12.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 A ja też tak mam - czyli nie mam Jestem pewna, że wentylacja grawitacyjna sobie poradzi w małym domku dla trzech osób. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 06.02.2009 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 A ja jestem bardzo ciekawy opini osób, które się wypowiadały negująco o reku a zwlaszcza o wentylacji mechanicznej i zdecydowanych było na grawitacyjną. Sporo postów (praktycznie 2,5 strony) pochodzi z wiosny/lata 2004 r. Wg tego co pisali to dobre kilkanaście osób było zdecydowanych na wentylację grawitacyjną. Minelo blisko 5 lat więc juz zapewne dawno mieszkają i mają sporo doświadczeń z mieszkania w takim domu. Odezwie się ktoś ze "starej gwardii" tego wątku i podzieli sie teraz swoimi refleksjami nt wentylacji? Naprawde jestem baaaardzo ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 06.02.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 A ja jestem bardzo ciekawy opini osób, które się wypowiadały negująco o reku a zwlaszcza o wentylacji mechanicznej i zdecydowanych było na grawitacyjną. Sporo postów (praktycznie 2,5 strony) pochodzi z wiosny/lata 2004 r. Wg tego co pisali to dobre kilkanaście osób było zdecydowanych na wentylację grawitacyjną. Minelo blisko 5 lat więc juz zapewne dawno mieszkają i mają sporo doświadczeń z mieszkania w takim domu. Odezwie się ktoś ze "starej gwardii" tego wątku i podzieli sie teraz swoimi refleksjami nt wentylacji? Naprawde jestem baaaardzo ciekawy. Przecież 99% domów i mieszkań ma wentylacje grawitacyjną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Przecież 99% domów i mieszkań ma wentylacje grawitacyjną!A druga część pytania w temacie ? Ilu użytkowników jest z tego zadowolonych ? Przez prawie 50 lat mieszkałem w domach z wentylacją grawitacyjną. Nie byłem z niej zadowolony (zwłaszcza w budynka wielorodzinnych ze zbiorczymi kanałami wentylacyjnymi). Teraz mieszkam w domu z wentylacją mechaniczną i mam porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 06.02.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Przecież 99% domów i mieszkań ma wentylacje grawitacyjną! Patrząc na ogół wszytskich mieszkań i domów to może i tak ale generalnie w tych 99% nie było mozliwości inaczej jak grawitacyjnie. A ile procent ma grawitacyjna wśród nowo budowanych domków jednorodzinnych, zbudowanych przez ostatnie 3-5 lat? Ponadto te wypowiedzi "nie mam", "też nie mam", "nie mam i nie będe miał" były w duzej mierze pisane przez osoby, które jeszcze nie uzytkowały domu a już były dumne z tego że nie maja went. mech czy tez reku. Jestem ciekaw co sądzą o went graw po kilku latach uzytkowania a nie w momencie budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.02.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Myślę, że za kilka lat (do 5) nastapi gwałtowne zainteresowanie inwestorów wentylacją mechaniczna - zwłaszcza z rekuperacją, a to za sprawą obowiazujacych od tego roku przepisów. Obecne nakładają obowiązek stosowania "nawietrzników" w każdym pomieszczeniu do ktorego przepisy wymagają napływu świeżego powietrza. Konstrukcja tych nawiewników musi być taka, aby nawet "całkowicie" zamknięte zapewniały dopływ powietrza w ilościach od 20 do 30% ich "warości" minimalnej (obliczeniowej). A to spowoduje, że przy niższych temperaturach będzie "pizgało" zimnem - no chyba, ze jak zawsze Polak potrafi i "przerobi nawietrznik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts