Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można posadzić duże drzewo blisko szamba?

Recommended Posts

Chciałabym posadzić klon Crimson Sentry. Według katalogu roślin osiąga 8-10m wys i 3-4 szer, więc podejrzewam, że ma duże korzenie. Czy mogę je posadzić tuż obok szamba , czy też istnieje zagrożenie, że jego korzenie uszkodzą zbiornik?

Dodam, że szambo jest zrobione przez profesjonalną firmę, a drzewo by było wsadzone w odległości ok. 1 m.

• 7 months później...

witam

Odświeżam temat, gdyż mam podobny problem. Rok temu zdecydowałem się na budowę szamba ekologicznego, niestety ze względu na gęstą zabudowę wokół domu zbiornik mam praktycznie pod oknem. Nie muszę dodawać, że to nie jest zbyt ciekawy widok, w dodatku całe podwórko zostało przekopane.

Mam pytanie, jaka roślina lub kilka roślin mogłby skutecznie zasłonić pokrywę zbiornika, który wykonany jest z jakiegoś tworzywa... Drzewa na pewno odpadają, ze względu na korzenie, które uszkodzą zbiornik. Może tuja ? albo jakieś rośliny w doniczce. Może jakaś roślina która zajmuje dużą powierzchnie :) Liczę na pomoc i podpowiedzi.

Pozdrawiam.

niespecjalnie. Większośc roślin z głębokimi korzeniami ma korzenie głęboko, bo szuka wody, czyli rośnie w naturze na słabych piaszczystych glebach: sosna, jałowiec.

Natomiast roślina wymagająca dużej ilości wody w naturze rośnie na terenach wilgotnych, więc nie ma po co wytwarzać głebokiego systemu korzeniowego.

Z drzew wilgociolubny jest jesion wyniosły, skrzydłoorzech i olcza czarna. Z iglaków cyprysnik i metasekwoja.