Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w aranżacji małego pokoju

izus1000

Recommended Posts

Witam jestem tutaj nowa, ale bardzo potrzebuje pomocy kogoś doświadczonego, kto podpowie mi jak zaaranżować moją małą przestrzeń.

Zajmuje mały pokój, niewiele ponad 7 metrów kwadratowych, wklejam mapkę, którą posiadam, nie wiem czy jest wystarczająca, ale aktualnie nie mam innej.

http://images46.fotosik.pl/1600/b744e4f509c6081bgen.jpg

We wnęce (140cm) mam łóżko i małą szafkę nocną. Łóżko zajmuje prawie całą prawą ścianę, pod oknem jedynie stoi małe biurko. Na drugiej ścianie stoi regał i spora szafa.

Nad łóżkiem do samego sufitu mam półki, na których stoją książki i tych półek akurat nie chciałabym ruszać, bo uważam, że dobrze wpasowują się we wnękę.

Chciałabym jakoś zmienić wystrój i układ mebli w pokoju tak, aby było więcej miejsca i żeby był bardziej funkcjonalny.

Spędzam w nim sporo czasu. Przydałoby mi się wygodna rozkładana sofa i koniecznie duże biurko.

Macie jakieś pomysły?

Będę wdzięczna za każdą pomoc!

Pokój jest niewielki i zrobienie w nim większej ilości miejsca przy założeniu, że ma zachować wszystkie dotychczasowe elementy (miejsce do spania, biurko, szafa, miejsce na książki) jest karkołomnym przedsięwzięceim. Można spróbować zmniejszyć po prostu rozmiary obecnych w pokoju mebli, ale trudno będzie się pozbyć uczucia ciasnoty.

Miejsce na większe biurko można wygospodarować decydując się na mniejszą sofę rozkładaną wyciąganą do przodu, np. coś w tym stylu http://img3.sprzedajemy.pl/540x405_sofa-rozkladana-1096068.jpg o szerokości 140 cm (choć nie wiem, czy takie są na rynku) i wstawić ją we wnękę tam gdzie są ksiązki. Wtedy pod oknem można byłoby ustawić dłuższe biurko (przodem do okna). W czasie dnia, gdy sofa jest złożona w pokoju byłoby więcej miejsca. Natomiast pytanie czy na takiej sofie będzie ci wystarczająco wygodnie spać

Można pokombinować z sofą rozkładaną typu Ikea Exarby, która ma wymiary 120cmx185 cm po rozłożeniu dla przeciętnego człowieka wystarcza albo łóżkiem rozkładanym typu Ikea Hemnes (to akurat można zamienić w dwuosobowe)

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/hemnes-rama-lezanki-z--szufladami__0154900_PE312996_S4.JPG

Taką sofę można postawić dłuższym bokiem pod oknem i kombinować z ustawieniem większego biurka (może na tej ścianie na lewo od dzwi a na przeciwnej szafa ubraniowa i książki?)

Wtedy na ścianie 270 cm zmieściłoby się biurko

Bardzo dziękuję za wszystkie cenne rady!

Planuję na początek zmniejszyć szafę, póki co łóżka nie mogę przestawić pod okno bo zasłoni mi cały kaloryfer i w zimę zamarznę, ale chyba zmienię łóżko na rozkładaną sofę. Orientowałam się już i rzeczywiście można kupić taką, aby weszła we wnękę.

Rozważam jeszcze skierowanie biurka w stronę okna, ale póki co zajmę się łóżkiem i szafą, a później zobaczę co dalej:)

Dziękuję!