Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

można wkopać takie brązowe (są też zielone ale paskudne, bo z daleka widoczne) plastikowe taśmy, wyglądają jak pobejcowane rolbordery a są tańsze,

można, również obramowanie trawnika wyłożyć drewnianym brukiem, równo z pozimem ziemi - ja tak mam i bez problemu się kosi, bo przy obrzeżach niestety zostają kępy trawy

U mnie jest podsypka tylko z piasku, bez cementu. Rowek wykopalam dosc gleboki, wiec niezle to sie trzyma. Z cementem, podejrzewam, bedzie to jednak "stabilniejsze".

elizka,

ladne obrzeze :)

napisz prosze, ile lat je juz masz, jak sie zachowuje po zimie (czy kostki sie jakos przemieszczaja) , czy zabezpieczasz je jakos?

pozdrowka

marek

U mnie jest podsypka tylko z piasku, bez cementu. Rowek wykopalam dosc gleboki, wiec niezle to sie trzyma. Z cementem, podejrzewam, bedzie to jednak "stabilniejsze".

elizka,

ladne obrzeze :)

napisz prosze, ile lat je juz masz, jak sie zachowuje po zimie (czy kostki sie jakos przemieszczaja) , czy zabezpieczasz je jakos?

pozdrowka

marek

wiekszosc zrobilam dopiero w tym roku... ale jeden kawalek (ok 1,5 metra) zrobiony byl 2 lata temu. Musze przyznac, ze z czasem kostki sie obnizaja i w nastepnym roku czeka mnie ich poprawka...

pozdr.

Ja widziałam na targach "Dom i ogród" specjalną włókninę zapobiegającą przerastaniu korzeni do stosowania w rabatach, żeby się rośliny nie mieszały i na obrzeżach trawnika. Wkopuje się pas w ziemię i nie widać tego po zarośnięciu, a nie przerasta dalej niż trzeba. Nie sprawdziłam praktycznie, planuję zkładanie ogrodu dopiero w przyszłym roku. Teraz szadzę żywopłot i odchwaszczam (a dom buduję od wiosny). :D

Gość octobeer
Witam. Czym oprócz drewnianych rollborderów można oddzielić trawnik? Sąsiadka ma coś gumopodobnego wkopanego w trawnik. Proszę o porady, linki mile widziane,z góry dzięki.

Znalazłem na sieci taki produkt:

http://www.wikry.poznan.pl/krawezniki.php

co o tym sądzicie? może ktoś już używał czegoś takiego?

W taki sposób układa się też kostkę - jeden pas równo z trawnikiem - na koło kosiarki, a drugi wyżej. Nie widziałam tego produktu, czytam, że to tworzywo, a plastiki w ogrodzie nie wyglądają zbyt fajnie - ze zdjęcia ciężko się zorientować.

Masz rację. Plastiki wyglądają koszmarnie, zwłaszcza po paru latach gdy promienie UV zrobią swoje i odbarwią kolorki. Najlepszy jest granit lub cegła klinkierowa, albo cegła pełna poniemiecka ( ta z fioletowymi przebarwieniami).

A wszystko układa się podobnie jak chodniki, ale nie trzeba pod border robić tak głębokiego wykopu - wystarczy 5-10 cm piasku, by "ubić" i wypoziomować krawęznik z drewna, kostki granitowej , betonowej, cegły.

I instrukcja obrazkowa tu : :D

http://www.zpbkaczmarek.pl/www/technologia.php

• 2 years później...

ja mam najtansze- brazowe plastikowe obrzeza, ktore po zarosnieciu trawy prawie nie widac a efekt jest- łatwo się plewi i zakończenie trawnika równe (to były moje cele)

Rozwiązań jest masa: drewniane płotki,kamienie, obzeża betonowe. Poszukaj w staszych postach- cała masa opinii użytkowników :)