tomekkepa 02.09.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Witam. Czym oprócz drewnianych rollborderów można oddzielić trawnik? Sąsiadka ma coś gumopodobnego wkopanego w trawnik. Proszę o porady, linki mile widziane,z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.09.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 ja mam kostkę granitową, a gdzieniegdzie tylko oddzieloną trawke od rabat....jest oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.09.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 A u nas jest..ziemia i 2 x do roku odcinana trawa Trawnik jest niżej niż grządki kwiatowe, więc wygodnie się kosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 02.09.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 proponowałbym obsadzić po obrzeżach trawą kostrzewą owcząFestuca ovina L lub podobną. Stworzy ładne obramowanie trawnika i jest miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 03.09.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 można wkopać takie brązowe (są też zielone ale paskudne, bo z daleka widoczne) plastikowe taśmy, wyglądają jak pobejcowane rolbordery a są tańsze, można, również obramowanie trawnika wyłożyć drewnianym brukiem, równo z pozimem ziemi - ja tak mam i bez problemu się kosi, bo przy obrzeżach niestety zostają kępy trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizka 11.09.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 u mnie jest rowniez kostka a w jednym miejscu pociete stemple o dl. ok 15-20 cm. oba pomysly na zdjeciach: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=52682&q=ogrodek&k=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 11.09.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Czy kostka granitowa jest na jakiej podsypce cementowo-piaskowej czy tak po prostu wkopana?w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizka 11.09.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 U mnie jest podsypka tylko z piasku, bez cementu. Rowek wykopalam dosc gleboki, wiec niezle to sie trzyma. Z cementem, podejrzewam, bedzie to jednak "stabilniejsze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.09.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Ja mam rollbordery z drewnianych półpalików. Wygląda super. Jedyny kłopot to koszenie. Paliki sa wkopane tworząc łukowate zakończenia trawnika i do wewnętrznych łuków trudno podjechać z kosiarką. Generalnie co trzy koszenia wspomagam się podkaszarką elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 13.09.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Przedogródek mam wydzielony plaskimi kamykami. Wygląda ładnie i daje się kosić. Tylko co jakis czas muszę wyciągnąć trawkę która stara się wyrosnąć pomiędzy kamieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 13.09.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 U mnie jest podsypka tylko z piasku, bez cementu. Rowek wykopalam dosc gleboki, wiec niezle to sie trzyma. Z cementem, podejrzewam, bedzie to jednak "stabilniejsze". elizka, ladne obrzeze napisz prosze, ile lat je juz masz, jak sie zachowuje po zimie (czy kostki sie jakos przemieszczaja) , czy zabezpieczasz je jakos? pozdrowka marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 13.09.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Ja u siebie mam kostkę granitową. Zrobioną na podsypce cementowej. Ale widziałem fajny ogród gdzie taka opaska była zrobiona z kamienia. super to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizka 13.09.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 U mnie jest podsypka tylko z piasku, bez cementu. Rowek wykopalam dosc gleboki, wiec niezle to sie trzyma. Z cementem, podejrzewam, bedzie to jednak "stabilniejsze". elizka, ladne obrzeze napisz prosze, ile lat je juz masz, jak sie zachowuje po zimie (czy kostki sie jakos przemieszczaja) , czy zabezpieczasz je jakos? pozdrowka marek wiekszosc zrobilam dopiero w tym roku... ale jeden kawalek (ok 1,5 metra) zrobiony byl 2 lata temu. Musze przyznac, ze z czasem kostki sie obnizaja i w nastepnym roku czeka mnie ich poprawka... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 15.09.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Ja widziałam na targach "Dom i ogród" specjalną włókninę zapobiegającą przerastaniu korzeni do stosowania w rabatach, żeby się rośliny nie mieszały i na obrzeżach trawnika. Wkopuje się pas w ziemię i nie widać tego po zarośnięciu, a nie przerasta dalej niż trzeba. Nie sprawdziłam praktycznie, planuję zkładanie ogrodu dopiero w przyszłym roku. Teraz szadzę żywopłot i odchwaszczam (a dom buduję od wiosny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość octobeer 18.09.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Witam. Czym oprócz drewnianych rollborderów można oddzielić trawnik? Sąsiadka ma coś gumopodobnego wkopanego w trawnik. Proszę o porady, linki mile widziane,z góry dzięki. Znalazłem na sieci taki produkt: http://www.wikry.poznan.pl/krawezniki.php co o tym sądzicie? może ktoś już używał czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 18.09.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 W taki sposób układa się też kostkę - jeden pas równo z trawnikiem - na koło kosiarki, a drugi wyżej. Nie widziałam tego produktu, czytam, że to tworzywo, a plastiki w ogrodzie nie wyglądają zbyt fajnie - ze zdjęcia ciężko się zorientować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.09.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Zajrzyj tu, to może cię zaineresować.http://www.allegro.pl/item128944206_alubord_do_indywidualnego_kreowania_zieleni.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 21.09.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 W taki sposób układa się też kostkę - jeden pas równo z trawnikiem - na koło kosiarki, a drugi wyżej. Nie widziałam tego produktu, czytam, że to tworzywo, a plastiki w ogrodzie nie wyglądają zbyt fajnie - ze zdjęcia ciężko się zorientować. Masz rację. Plastiki wyglądają koszmarnie, zwłaszcza po paru latach gdy promienie UV zrobią swoje i odbarwią kolorki. Najlepszy jest granit lub cegła klinkierowa, albo cegła pełna poniemiecka ( ta z fioletowymi przebarwieniami). A wszystko układa się podobnie jak chodniki, ale nie trzeba pod border robić tak głębokiego wykopu - wystarczy 5-10 cm piasku, by "ubić" i wypoziomować krawęznik z drewna, kostki granitowej , betonowej, cegły. I instrukcja obrazkowa tu : http://www.zpbkaczmarek.pl/www/technologia.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmarena 17.04.2009 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Mam pytanie do doświadczonych właścicieli ogrodów. Jaki rodzaj obrzeża do trawników polecilibyście?Chodzi mi o to,żeby trawa nie przełaziła na części z nasadzeniami. Swoją drogą, jak to jest, że trawa tam gdzie powinna rosnąć to nie chce, a tam gdzie nie, bujnie wyrasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagoniona 17.04.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 ja mam najtansze- brazowe plastikowe obrzeza, ktore po zarosnieciu trawy prawie nie widac a efekt jest- łatwo się plewi i zakończenie trawnika równe (to były moje cele) Rozwiązań jest masa: drewniane płotki,kamienie, obzeża betonowe. Poszukaj w staszych postach- cała masa opinii użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts