Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kora raczej tylko spływa, jeżeli jest na stromym zboczu, dla wiatru trochę za ciężka, szczególnie, gdy jest wilgotna. jeżeli jesteś w stanie poświęcić trochę czasu na plewienie przez pierwsze dwa-trzy lata, to nie dawaj geowłókniny pod korę, to nie jest dobre ani dla tuj, ani dla stanu gleby; a i od chwastów wcale nie chroni. o niebo lepsza jest trochę grubsza warstwa kory.

Dzięki za informację - dotychczas traktowałem geowłókninę jak obowiązek, większość tak ma. Mam jednak 2 pytania z tym związane, byłbym wdzięczny za odpowiedź:

1. Geowłóknina powinna być pod korą? Sądziłem, że nad nią, chyba że wszyscy oszczędzają na korze i po prostu kładą geowłókninę zamiast niej.

2. Jak zakładać geowłókninę? Rozumiem, e otwór na drzewko trzeba zrobić, ale jak ją później umieścić na miejscu, nacinać ją prostopadle do każdego drzewka?

Pomyślę o rezygnacji z geowłókniny, obawiam się jednak ile tej kory pójdzie na około 90 m2...

jeżeli to maja być tylko tuje - to moim zdaniem możesz nie dawać nic. one zakryją ziemię, a ten wąski pasek między nimi a trawnikiem to może być po prostu ziemia. jedynie od czasu do czas ziemie oczyścić z chwastów i wygrabić. jeżeli masz trochę pieniędzy, to warto dać na początek wzrostu młodych tuj jakieś 5-10 cm kory, która z czasem rozłoży się i zamieni w próchnicę. ziemia tez będzie wtedy lepiej trzymała wilgoć. geowłóknina na wierzchu? raczej nikt tak nie robi, bo jest brzydka, szczególnie, gdy zaschnie na niej błoto.

jaką masz glebę?

a te tuje to już masz? musza być tuje?

Tuj jeszcze nie mam. W sumie nie brałem od uwagę innych drzewek, lubię rozwiązania powszechne, gdyż wtedy przynajmniej wiem czego mogę się spodziewać. ;)

Mam glinę, niestety...

Z tą geowłókniną mnie zaskoczyłaś, ponieważ widzę ją praktycznie zawsze kiedy są tuje. :) Nawet w różnych poradnikach sadzenia zalecają ją przez okres kilku lat w ramach alternatywy dla drogiej kory. :)

Mam glinę, niestety...

Od lobby anty-żywotnikowego jeszcze Ci się dostanie :-)

Na glinę żywotniki jak najbardziej, ale też liściaste: derenie, kaliny, pęcherznice, niektóre tawuły

Lepiej kupić korę zamiast geo- czy agrowłókniny, poprawisz własności gleby. Jeśli masz obawy przed rozwiewaniem kory, to zdecydowanie pomiń włókniny, kora lepiej przylega do "gołej" ziemi

Witam!

Macie jakiś pomysł na tanie oddzielenie tuji stanowiących żywopłot od reszty ogrodu? Będzie tego około 90 metrów po nierównym podłożu. Myślałem o krawężnikach, ale czas montażu tego jest spory, poza tym podłoże nie leci prosto. Mam już w ogrodzie drewniane rollery, ale te z kolei trzeba malować, a jest to bardzo uciążliwe. Przy tujach będzie kora i geowłóknina, poza tym chciałbym to jakoś wizualnie odgrodzić.

Pozdrawiam!

Mam obrzeża betonowe i je teraz zakrywam korą robiąc różne wygibasy z Eko-bordu

29-zoom.jpg

drogi sukin kotek ale bardzo ładnie wygląda.Pomysł zielonego ogrodu dobry ale mało praktyczny .Od nawietrznej nie wiem co byś nie kombinował to, korę wywieje.

to nie mój pomysł, tylko standard od setek lat stosowany, jeszcze zanim plastik wymyślono. wygląda bardzo estetycznie (czego nie można powiedzieć o plastiku), jest za darmo, bardzo dobrze się kosi trawę przy tym, łatwo wprowadzić zmiany. mam u siebie mnóstwo kory i nigdy mi jej nie wywiało. na gołej włókninie bez roślin może i by wywiało. kora bardzo dobrze wpływa na iglaki, dużo szybciej rosną, dużo mniej się podlewa. z czasem jej ubywa, ale nie z powodu wywiewania, tylko po prostu rozkładu na próchnicę, której rośliny potrzebują.

owszem, żywotniki są pospolite i często bardzo psuja krajobraz. ale jeżeli są odpowiednio gęsto posadzone i cięte na prosto od góry to szybko zmieniają się w piękny zielony mur, tak samo jak cisy czy inne żywopłotowe. na glinie bardzo dobrze będą rosły szmaragdy. nie polecam brabantów, bo są brzydkie, trzeba ja bardzo gęsto sadzić i często ciąć.

Nie będę wklejał fotek gdzie mi korę wywiewało bo nie ma to sensu.

.. tylko standard od setek lat stosowany........

Może i odsetek ale jak dla mnie zastosowanie tegoż pomysłu tylko za nazwę to przeszkodą-zaporą roślinną.W innym wypadku zanim kora ulegnie rozpadowi na próchnicę to się z lekka będzie przemieszczać.:yes:. Mówię jako praktyk.Tak samo jak nie potrzebne obrzeża wzdłuż alei tujowej ,które kosztowały mnie trochę .teraz zakrywam warstwą kory i komponuje kształty z Eko-bordu.

Zapytam kolegę co za kamyczki zastosował ?

widzęze dosc duza ilosc tak na oko parenascie ton

niedyskretne bedzie jak zapytam ile za tonę ? i jaki to kamien ?

Kamyczki są różne. Głównie gruby żwir (otoczaki), 1500 zł za ok 20 ton, grys granitowy 150 zł za tonę i jeszcze taki szary grys stosowany na podbudowę dróg, chyba ok 5 ton po 60-70 zł za tonę

Dziekuje za ifo.

jeszcze jeden temat - ta folia dachowa ktora tam zapodałes czy w tej chwili tez tak dobrze wygląda ?

dlaczego pytam ?

dalismy czarną matę i jednak chwasciory przechodza na przez nią.

zdjecie z dzisiaj przed psikaniem rundapem.

http://images41.fotosik.pl/2042/30dc23ba03051b5bmed.jpg

http://images34.fotosik.pl/659/3e99346d9ffa6144med.jpg

Dziekuje za ifo.

jeszcze jeden temat - ta folia dachowa ktora tam zapodałes czy w tej chwili tez tak dobrze wygląda ?

dlaczego pytam ?

dalismy czarną matę i jednak chwasciory przechodza na przez nią.

zdjecie z dzisiaj przed psikaniem rundapem.

Nie lepiej po prostu raz na 2 tygodnie przelecieć tam z podkaszarką, albo kosiarką?

Może szkoda lać to świństwo?

Nie lepiej po prostu raz na 2 tygodnie przelecieć tam z podkaszarką, albo kosiarką?

Może szkoda lać to świństwo?

Pewnie masz i rację jednak jestem jeszcze na etapie budowy i troszke mało czasu na zajowanie sie ogrodem

notabene dzis po pracy kosiłem i z 1500 m2 tylko połowe udało mi sie przeleciec.

dodam ze spaliłem 2 podkaszarki fakt faktem ze były po 400 zł wiec nic dobrego ale....

chodzi mi o cos na rok potem dam radę

moim zdaniem położenie samej włókniny nic nie da - trzeba na początku jednak mocno popracować i ziemię pod nią przekopać i oczyścić ręcznie z chwastów - ich korzeni czy rozłogów

ja sam tak zaczynałem :

IMG_2707.jpg

jak widzisz jestem zwolennikiem sadzenia roślin jeszcze przed zakończeniem budowy

włóknina była zasypana grubą warstwą kory - piszę była bo po jakimś czasie ją usuwam i zostaje sama kora

jednak włóknina powoduje że rośliny bardzo płytko się korzenią i przy zdejmowaniu niektóre z nich są dosłownie na wierzchu

ale jako ochronę przed chwastami jak najbardziej polecam

teraz to wygląda tak :

109.jpg

f.5 używaj podkaszarek jedynie tam, gdzie nie dojedzie zwykła czterokołówka. Kup sobie taką kosiarkę czterokołową, spalinową samojezdną. Przyciskasz i sama Ci jedzie.Najlepiej jeśli będzie z dwa lata na gwarancji, niech się troche dotrze.

Ja mam dwa rodzaje kosiarek. Podkaszarkę i taką czterokołówkę. Niestety kosić trzeba regularnie, jeśli sam nie możesz to daj dzieciakowi 15 złotych wykosi Ci elegancko całość i jeszcze pograbi.

Posiadam elektryczną czterokołówkę jakiejś nieznanej marki, to samo jeśli chodzi o podkaszarkę i trzymają się już dobrych parę lat, a nie był to duży wydatek.

Podkaszarka jak dla mnie jest dość nieporęczna do używania przy dużych powierzchniach, szybko mi się męczą ręce jak ją trzymam przy koszeniu, dlatego koszę czterokołówką. Jedyny mankament, musisz mieć podłoże, mniej więcej wyrównane i usuniete wszelkiego rodzaju korzenie, większe kamienie, druty etc.

. Mam elektryczną szterokołówkę, więc trzeba uważać na kabel, z drugiej strony jak będziesz miał spalinówkę, to będzie śmierdzieć i trzeba będzie kupować paliwo.. no cóż ale coś za coś..

Jest jeszcze coś takiego w podkaszarce, że jak mocno przyciskasz to ona pracuje na całych obrotach, ja staram się mniej więcej przycisk trzymac tak średnio, cały czas reguluję pracę i prawie w ogóle nie puszczam jej na pełne obroty, myślę, ze tu może leżeć przyczyna spalenia podkaszarek, skoro mój noname wytrzymuje już tyle lat...

Pozdrawiam

Od lobby anty-żywotnikowego jeszcze Ci się dostanie :-)

Widząc tytuł wątku, w pierwszej chwili, pomyślałem o płocie drewnianym i to dosyć wysokim, ale widzę że nie o to chodzi.

Dawniej jak nie było plastikowych bordów to wkopywano deskę aby oddzielić trawnik od reszty. W Angli widziałem wkopany stalowy płaskownik mający grubości z 6mm.

Mam elektryczną szterokołówkę, więc trzeba uważać na kabel, z drugiej strony jak będziesz miał spalinówkę, to będzie śmierdzieć i trzeba będzie kupować paliwo.. no cóż ale coś za coś..

Jest jeszcze coś takiego w podkaszarce, że jak mocno przyciskasz to ona pracuje na całych obrotach, ja staram się mniej więcej przycisk trzymac tak średnio, cały czas reguluję pracę i prawie w ogóle nie puszczam jej na pełne obroty, myślę, ze tu może leżeć przyczyna spalenia podkaszarek, skoro mój noname wytrzymuje już tyle lat...

Pozdrawiam

Ja mam elektryczny wertykulator, klnę jak szewc przy "tańcu z kablami". Większość kosiarek spalinowych wymaga właściwej pozycji silnika. - sprawdźcie dokładnie w instrukcjach, jakie są dopuszczalne odchylania od płaszczyzny. Podkaszarkę spalinową najłatwiej uszkodzić nie miksując benzyny z olejem (jak każą w instrukcji). Na dłuższą metę - wyłącznie urządzenia spalinowe, są przede wszystkim "bezprzewodowe" a po drugie zazwyczaj mają większą moc

1. Poziom rabat musi być o kilka cm niższy od poziomu trawnika i nawierzchni brukowych, wówczas kora się tak łatwo nie wysypuje.

2. Pod krzewami i drzewami kora jest rozwiązaniem doraźnym, chroniącym przed nadmiernym parowaniem wody z gleby i ubijaniem ziemi przez krople deszczu. Docelowo każdy centymetr ziemi powinen być zajęty przez rośliny ozdobne - np. okrywowe.

Dzięki za informację. Będę sadził jednak tuje i dostałem taka wycenę, myślę że jest ok:

- 120 sztuk thuji z donic 90 cm 1200zł

- 160zł torf kwaśny

- 200zł transport

- 180zł mata ściółkująca

- 600zł kora

- 90zł linia kroplująca z przyłączem

- 540zł robocizna z gwarancją

Razem 2970 zł

Powinienem coś wiedzieć wg Was, zwrócić na coś uwagę?