Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zywotniki wymagają gleby zyznej, lekko kwaśnej.

Torf jest jałowy.

Torf kwaśny służy jedynie do zakwaszania gleby.

Substrat torfowy (odkwaszony torf kwaśny) służy do rozluźniania gleb gliniastych (jeśli rośliny nie tolerują glin) lub do tymczasowego zwiększania retencji wody na glebach piaszczystych (ale średnio się do tego nadaje, są lepsze rozwiązania).

Zwykle kwaśnego torfu pod wszystko, jak leci walą firmy początkujące, które nie mają w zespole ogrodników, tylko ludzi, którzy naczytali się amatorskich forum ogrodniczych.

Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Przeczytałam cały wątek...

Interesują mnie obrzeża z kostki brukowej/betonowej

Jak najlepiej je układać...w wątku jest tyle opcji, proszę o info osoby, które sprawdziły konkretne rozwiązania.

Ile za taką robotę bierze firma, mam 100 metrów, więc sama nie dam rady...

Czy ktoś przeliczała koszty takiej kostki w stosunku do ekobordów?

aniaitomek - mamy obrzeża pomiędzy trawką a rabatami właśnie z kostki. Robiliśmy je z bratem sami - nie jest to trudne i nie aż znowu takie pracochłonne. Wykopaliśmy rowek trochę szerszy i głębszy niż kostka, w ten rowek wsypywaliśmy pomieszany piach z cementem, w tę mieszankę zagłębialiśmy kostkę, potem z dwóch stron podsypaliśmy ziemią, polaliśmy wodą, żeby się beton, piach i kostka związały i gotowe. Przydatny gumowy młotek i poziomica :)

Pewnie nie tak to robią fachowcy, ale u nas się trzyma i spełnia swoje zadanie - po pierwsze odgradza trawę od nietrawy, a po drugie jest łatwiej przy koszeniu - jedziesz jednym kółkiem kosiarki po kostce i problem nieskoszonych obrzeży trawnika załatwiony.

Pozdrawiam

aniaitomek - mamy obrzeża pomiędzy trawką a rabatami właśnie z kostki. Robiliśmy je z bratem sami - nie jest to trudne i nie aż znowu takie pracochłonne. Wykopaliśmy rowek trochę szerszy i głębszy niż kostka, w ten rowek wsypywaliśmy pomieszany piach z cementem, w tę mieszankę zagłębialiśmy kostkę, potem z dwóch stron podsypaliśmy ziemią, polaliśmy wodą, żeby się beton, piach i kostka związały i gotowe. Przydatny gumowy młotek i poziomica :)

Pewnie nie tak to robią fachowcy, ale u nas się trzyma i spełnia swoje zadanie - po pierwsze odgradza trawę od nietrawy, a po drugie jest łatwiej przy koszeniu - jedziesz jednym kółkiem kosiarki po kostce i problem nieskoszonych obrzeży trawnika załatwiony.

Pozdrawiam

agagrusz! dzięki za konkretną informację, czy pamiętasz ile kostki potrzebowaliście na metr bieżący? piach z cementem w jakich proporcjach mniej więcej?

agagrusz! dzięki za konkretną informację, czy pamiętasz ile kostki potrzebowaliście na metr bieżący? piach z cementem w jakich proporcjach mniej więcej?

Też mam takie obrzeże i ma ono dwie wady:

1. Cena

2. nie tak łatwo je potem przesunąć, gdy się okaże, że rabatę trzeba nieco przerobić - szkoda kasy i roboty.

To ile kostki na metr bieżący sobie sam wyliczysz. Ja mam z dwóch pasków piccoli, ale z jednym też wygląda fajnie.

aniaitomek - tego piachu z cementem to jak się wsypie ;) Ale tak mniej więcej pół na pół. No i nie sypać tego nadmiernie dużo w ten rowek, tyle, żeby się to z kostką złapało, można potem jak się już ułoży i przysypie ziemią z obu stron, wsypać jeszcze troszkę pomiędzy kostki - tak jakby w fugi - to też umacnia całą "konstrukcję"

co do ilości kostki - nie wiem, trzeba sobie mniej więcej wyliczyć, weź też pod uwagę czy będziesz mieć proste linie czy jakieś zaokrąglenia. My mamy jeden pasek takiej zwykłej kostki - w zupełności wystarcza na jechanie po tym kosiarką.

Grzegorz - kasę musisz wydać na wszystko, a jeszcze jest kwestia późniejszego użytkownia. Mnie zależało na tym, żeby po skoszeniu trawy nie ślęczeć godzinę z nożycami i nie ścinać trawy przy obrzeżu. Żeby przesunąć obrzeże robota i tak jest, obojętnie z czego ono będzie.

Elfir - no wlasnie robiliśmy zgodnie z projektem ;)

Pozdrawiam

My mamy z takiej zwykłej jeden rządek - taka jak tutaj: http://www.kostbet.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=2 Link akurat z kostbetu, ale pewnie wszystkie firmy mają taka kostkę w różnych kolorach.

No i to co mówi Elfir - dobrze jest mieć projekt, żeby zrobić raz a dobrze. Potem niby da się to przerobić, ale jest to dość pracochłonne no i niszczy się trochę ogródka przy okazji niestety

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

witam ponieważ zajmowałam się gruntownie tematem "szatkowania " ogrodu na części to mam jako takie pojęcie o odgradzaniu trawników od rabat. No więc jedno wyjście to użycie obrzeży z tworzywa sztucznego - metrowe kątowniki które mocuje się za pomocą gwoździ-kotew stalowych lub tworzywowych. Albo można użyć obrzeża w rolce. Jak się użyje takiego o wys np 20 cm to korzenie trawy nie przerastają - z tego rozwiązania jestem szczególnie zadowolona. Te dwa typy mam w swoim ogrodzie. Wiem że są też obrzeża aluminiowe - ale nie na moją kieszeń

pozdrowienia