makowapanienka 16.06.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Bardzo proszę o pomoc. Lipy (5 sztuk) zostały posadzone pod koniec kwietnia. Na trzech z nich, od dwóch tygodni liście bardzo żółkną i opadają. Na dwóch pozostałych lipach brzegi liści zasychają i strzępią się (ale nie zwijają się). Jak można temu zaradzić? Drzewa rosną w glinie, są ściółkowane korą. Po posadzeniu były obficie podlewane oraz nawożone kilkukrotnie florovitem dolistnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Nie zalałaś ich czasem?Świeżo posadzonych drzew się nie nawozi. Kilkukrotnie!? One są chyba przenawożone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowapanienka 17.06.2012 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Zgadzam się, że najprawdopodobniej za dużo podlewałam. Stosowałam się tylko do wskazówek fachowców, którzy sadzili drzewa Inne rośliny posadzone tego samego dnia i traktowane w ten sam sposób mają się znakomicie. Wydaje mi się, że gniją im korzenie - wykopałam dziś obok drzewka niewielki dołek i dało się wyczuć woń zgnilizny. Bardzo proszę o odpowiedź jak pomóc lipom i czy da się jeszcze coś zrobić, żeby je uratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 jak mają zgniłe korzenie to już nic nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts