Mrc-in 17.06.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Na wstępie witam wszystkich Opiszę mój problem w punktach aby było jaśniej. Mam niewielki domek do którego chciałbym "dokleić" garaż. Garaż wielkości 4x7m murowany, ocieplony.. Pytania: -ile metrów od ogrodzenia musi stać, aby nie "przeszkadzał" sąsiadowi? -jakie są koszty uzyskania pozwolenia na budowę? -jaki może być przypuszczalny koszt (materiał + robocizna) postawienia czegoś takiego. -wylana płyta z wykopanym kanałem -mur z czegoś tańszego bo i tak trzeba to ocieplić i potynkować -brama uchylna -drzwi boczne -jakieś jedno okno -dach (myślę jednospadowy) na domu mam ceramikę BRAAS, ale nie koniecznie musi być ceramiczny, może być blacha. Muszę mieć chyba jakiś projekt? ponoć kierownika budowy? Jakie są potrzebne dokumenty do złożenia wniosku o pozwolenie? Ktoś mógłby mi pomóc z projektem czy mogę go narysować sam? W jakiej kwocie mogę się zamknąć?? Z góry dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 - Garaż musi stać zgodnie z prawem budowlanym i miejscowym planem zagospodarowania a nie wg dobrej woli sąsiadów.Obecnie to są 3 m dla ściany bez okien (ale mogą być luksfery) oraz 4 m dla ściany z oknami i drzwiami.- pozwolenie na budowę kosztuje chyba tyle co opłata skarbowa, wygooglasz ją sobie bez problemu. Więcej kosztować cię będzie projekt garażu i jego adaptacja.- średni koszt ok 2 tys. zł/m2 (tak wynika z wyliczeń forumowiczów). Oczywiście duże znaczenia ma materiał budowlany, grubość ocieplenia (chcesz grzać garaż?). - musisz mieć projekt, kierbuda, dziennik budowy. - nie możesz narysować sam projektu, bo nie masz uprawnień budowlanych (no, chyba, ze masz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrc-in 17.06.2012 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Nie mam niestety żadnych uprawnień - zupełnie inna branża Garażu nie chcę grzać. Ale nie chcę mieć latem piekarnika, a zimą mroźni Kierownika budowy może uda mi się załatwić bo mam znajomego, który kierował dużą budową. Co do materiału - to nie wiem, nie znam się na tym... Chciałbym prosić Was o jakieś sugestie. Czyli co by było względnie do przełknięcia" jeśli ściany ma być tam ok. +/- 40m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Najtańszy materiał wybierz - nie ma znaczenia jaki, sprawdź sobie ceny w okolicznych hurtowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_b 18.06.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Witaj co byśmy tu Ci nie doradzili to i tak musisz wynajać budowlańca ktory zrobi Ci projekt tegowtedy pozwolenie na budowe i budowa.Koszt budowy jest bardzo uzalezniony od materiałów ktore wybierzesz.takze orientacje juz masz 2 tys za m^2, a reszta z człowiekiem z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 18.06.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Dolacze sie do tematu, co jesli wybralismy projekt bez garazu, zlozylismy juz go do gminy i dom stoi juz postawiony lecz nie ma odbioru. Teraz chcielibysmy dobudowac do niego garaz, co w takiej sytuacji zrobic? Wydaje mi sie ze najpierw odbior domu, a pozniej zakup projektu garazu i skladanie od nowa... czy moze jest jakies inne wyjscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 A możecie dobudować zgodnie z planem zagospodarowania?Bo może po prostu zrobicie projekt zamienny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 20.06.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 idź w lekką konstrukcję jeśli nie chcesz grzać - bynajmniej nie będziesz płacił podatku od nieruchomości...też myslę o takim ale wolnostojącym np stalowe otynkowane (z zew. nie poznasz że to niemurowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 20.06.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 idź w lekką konstrukcję jeśli nie chcesz grzać - bynajmniej nie będziesz płacił podatku od nieruchomości...też myslę o takim ale wolnostojącym np stalowe otynkowane (z zew. nie poznasz że to niemurowane) Koszt takiego garażu to ponad 20 tys. zł i otrzymujemy za to półprodukt, bo jak nazwać inaczej pomalowanego blaszaka. Przerabiałem już ten temat. Z tymi cenami 2 tys. za m2 to chyba jakiś żart. Jeśli garaż nie ma mieć np. doprowadzonej wody, dach jednospadowy to na spokojnie w 25 tys zł za 7x4 można się zmieścić za całość, a nie 80 tysięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 20.06.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 w moim przypadku - planuje garaż dwustanowiskowy 7mx7 m- koszt w lekkiej konstrukcji to jakieś 25-40..a w murowanej 2X tyle. podatek od nieruchomości rocznie za garaż trwale związany z gruntem to jakieś 350 zł (w moim przypadku)..czy półprodukt? nawet gdyby - to za życia bez większego bałaganu (składa się w 1 dzień) mogę go sobie wymienić na nowy - i tak wyjdzie taniej... stal odpowiednio zabezpieczona myślę iż długo posłuży.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keram25 20.06.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 a co byście powiedzieli na szkielet drewniany? ocieplenie miedzy słupkami z wełny, od zew plyta osb klej i tynk taki jak na domku, lub na osb styropian a przestrzeń miedzy słupkami na regał zagospodarować. nie wiem jak z cena samego szkieletu, ale płyta osb ok15zl/m, ściana murowana raczej poniżej 30zl/m nie zejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 20.06.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 też niezły pomysł...tylko to już będzie budynek trwale z gruntem związany a u mnie oznacza to duży podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrc-in 20.06.2012 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Czytając te wypowiedzi zaczynam się zastanawiać co robić 2tys/ m2 x 28=???????? mieszkanie w małym mieście można kupić za taką kwotę Garaż w szeregowcu np. w Chorzowie 20m2 to koszt 7-8tys. własnościowy na dodatek. Na bieżąco będę zdawać relację jak to wygląda po kolei planuję znaleźć kogoś kto mi zrobi projekt, wykopać na własną rękę dziury pod fundamenty - tylko ktoś będzie musiał mi obszalować i powiedzieć gdzie i jak to wykopać. Całość prawdopodobnie zalejemy betonem z gruszki. Jak już będzie gotowy fundament i wygładzona podłoga wtedy zacznę szukać materiału na ściany, bramę i cały "detaling" Wg mnie "dycha" powinna wystarczyć. Nie wiem, mogę się mylić, ale mam nadzieję że uda mi się zmieścić w tej kwocie. Gdyby ktoś z Was miał inne pomysły - chętnie wysłucham. A może ktoś odpłatnie zrobi projekt? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.06.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Ja sobie buduję z gliny i słomy domek gospodarczy o powierzchni zabudowy 24,75 m na zgłoszenie. Spodziewam się kosztu rzędu 10 000 PLN. No ale w takim domku to legalnie samochodu nie postawię, bo to nie garaż. Mimo, że bramę garażową zamontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 21.06.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 kolego marc przedmówca buduje z gliny i słomy za 10 tys a Ty chcesz murowany w tej samej cenie? myślę że te 30 tys to lekko musisz liczyć..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrc-in 21.06.2012 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 OK Mam tańszy budulec bo zostało mi mnóstwo tektury z przeprowadzki, którą mogę oblepić gliną, pomalować farbkami akwarelowymi i wyjdzie mi jakieś 300zł :DDD Tak jak pisałem wcześniej: nie mam nic wspólnego z budownictwem, nie znam się na tym i sam niewiele potrafię zrobić w tej dziedzinie Zakładając taki temat i rejestrując się na tym forum chciałem dowiedzieć się czy jest możliwość zmieszczenia się w zaproponowanej kwocie... Na allegro znalazłem pewien projekt. Nie jestem nim zainteresowany, ale tak dla przykładu: całe podłoże trzeba zrobić OK za garaż koleś krzyczy sobie prawie 16koła, ile zarobi po opłaceniu swoich ludzi, po kupnie materiału i straconym czasie??? Końcówkę?? 700zł?? Wątpię i jestem pewien, że końcówka to jest do "urwania" i gdybym to ja robił to mój zarobek wahał by się w granicach 5tys zł Mogę się mylić, ale jak już pisałem wyżej - podaję przykład nie poparty żadnymi dowodami... http://allegro.pl/garaz-murowany-uzytkowe-poddasze-wiata-tynkowany-i2437902480.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 22.06.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 garaż zawsze jest na pozwolenie na budowę bez względu na wielkość! kolego marc 16 tys za stan surowy zamknięty a gdzie dalej? drugie 16 dołóż i będzie te 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrc-in 20.06.2013 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Odgrzewam temat Garaż stoi... Wyglądało to tak: wizyta w urzędzie geodezji, dwa papierki, ksero jakiejś mapki, mój szkic - odręczny z zaznaczeniem odległości od domu, od sąsiada i tyle. Pozwolenie oczywiście na pomieszczenie gospodarcze o powierzchni 24m2 Po dwóch tygodniach dostałem zgodę na rozpoczęcie prac. - koszt 0.00zł Wykopanie dziury na ok 70cm - koszt dwie łopaty, kilka piwek, dwie dniówki z teściem (może trzy) Gruz na 50cm - koszt: 0.00 kumplowi zalegało Ubicie gruzu stopą - 0.00zł Piasek do wyrównania jakieś 12ton gotowa siatka zbrojeniowa 8mm 3 arkusze cement 70 worków kilka desek na szalunek garść gwoździ ekipa "trzech muszkieterów" :lol: na trzy dni wszystko razem 2100zł Garaż o wymiarach 4 x 5,96 wys: 2.59 do 2.39 bo ze spadem brama Horman uchylna, drzwi Wiśniowski 80cm, wszystko z zamkami na klucz, okno uchylne 80x50cm, rynny. Konstrukcja jest blaszana, ocynkowana z zewnątrz tynkowana pod kolor domu, wewnątrz pomalowana podkładem akrylowym. możliwość docieplenia od środka styropianem, który można powciskać między panele blaszane. Dach ocynkowany powlekany, wewnątrz powłoka antyskropleniowa. Koszt 9200zł Może jak za blaszak to dużo, ale nie jest to 30tys jak niektórzy wspominali Dla mnie wystarczy. Fotkę wkleję niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 21.06.2013 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Mozesz kolego mi wyslac zdjecia swojego garazu jak to Ci wyszlo?Rowniez zastanawiam sie nad postawieniem garazu jak najtanszym kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrc-in 27.06.2013 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Proszę fotki: Struktura z zewnątrz jest dokładnie taka sama jak garażu murowanego. Kolego KrzysztofLis2 - gdzie Ty kupujesz taką drogą glinę i słomę, że aż 10 koła Cię to wyniesie? Zakładając temat na forum, na którym jak mniemam jest wielu fachowców i ekspertów - miałem nadzieję, że znajdzie się ktoś kto pomoże choćby jedną wypowiedzią, a okazało się, że jest tu więcej szyderców niż fachowców Dziękuję Ogólnie wygląda tak: http://img703.imageshack.us/img703/7315/hhc7.jpg Wnętrze - pomiędzy te profile można wsadzić styropian i wszystko pomalować. Ocieplenie i estetyka wzrastają, ale to jeszcze jakiś czas. http://img854.imageshack.us/img854/6435/n4xi.jpg Tył: z drzwiami, miejsce do zadaszenia i ogólnie do zagospodarowania. http://img837.imageshack.us/img837/1792/ng8i.jpg Tynk: http://img23.imageshack.us/img23/6716/6kg9.jpg http://img194.imageshack.us/img194/5116/j4aj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts