Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy takie ogrodzenie się przyjmie ...?

Recommended Posts

Jaki znowu awangardowy? :o

Na budowę mojego domu wybrałam osiedle,które jest maksymalnie ponure i minimalistyczne,oszczędne w formie i monotonne w kolorze,wręcz kanciaste.Nie wyobrażam sobie żeby ktokolwiek przełamywał ten styl tego typu architekturą jaką proponujesz.

... a ja wolę radosne i kolorowe otoczenie... Każdy ma jakieś fobie.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie czynię z tego zarzutu.Odniosłam się do Twojego nieprecyzyjnego pytania.

Każdy produkt ma swojego odbiorcę i każdy produkt znajdzie miejsce do którego pasuje.Ale nie każdy produkt wszędzie pasuje.

Nie odebrałem tego jako zarzut. Natomiast pytanie było bardzo precyzyjne... oczywiście można było je rozwinąć o kolorystykę, przeznaczenie, lokalizację i inne aspekty. Tutaj chodziło wyłącznie o wzornictwo. To tak jak z pytaniem do wychodzącego z kina... - Podobał się film? Odpowiedź jest prosta - tak albo nie. Potem można odpowiedź rozwinąć jeśli ktoś taka potrzebę odczuwa. W tym przypadku chodzi mi o opinie ludzi, którzy z branżą są w jakiś tam sposób związani - zawodowo, przez pasje, hobby... czyli takich, którzy mają więcej do powiedzenia niż Kowalski z XII piętra... (nic przeciwko Kowalskiemu). Jeśli pojawia się taki wątek, to dla zebrania ciekawych uwag i sugestii a nie jak sugeruje Elfir dla reklamy... Czasami traci się dystans do tego co się robi i spojrzenie kogoś z zewnątrz może bardzo pomóc... ot co.

Może rozwinę:

kubeł na śmieci, stojak na rowery i te słupki z łańcuchami - całkiem fajne.

Ławki i stoły mi się nie podobają - przez zastosowanie siatki, przez to że są z segmentów - krzesełka są jakieś takie jak na stadionie.

Przęsła też mnie odstraszają siatką oraz obłymi kształtami - za dużo tych krągłości jak na mój gust.

W innym wątku guruguru pokazał te ławki w ogrodzie botanicznym,bardzo ok.W prywatnym ogrodzie też je widzę,ale to dla bardzo dużego ogrodu.Większość inwestorów ma mniejsze działki gdzie liczy się funkcjonalność mebla,a na drugim planie jest jego wygląd(złożyć,schować,przestawić,nakryć itd).

Ogrodzenie też mi się nie podoba,być może gdybym zobaczyła je wkomponowane w realną przestrzeń byłoby lepiej,bo na razie kojarzy mi się troszkę z ogródkami piwnymi w moim mieście.Bardzo podobnie się"ogradzają".

Przestępczość spada także na zamkniętych osiedlach. Czy tak widzisz naszą przestrzeń publiczną? Zamkniętą, tylko dla wybranych? Pod obstrzałem kamer, ochroniarzy, płotów? To koszmar pisarzy sci-fi.

Tworzenie gett.

Przestępczość spada także na zamkniętych osiedlach.... czy Ty czytasz to co piszesz? Na zamkniętych osiedlach przestępczość nie spada bo nie ma z czego. Jej tam praktycznie nie ma. Porównaj zamknięte płotem, czyste i bezpieczne osiedle z kamerami i ochroniarzami nawet, z blokowiskiem podkrakowskiej Nowej Huty. Idź się przejść wieczorem w te miejsca... i zgadnij skąd wrócisz w jednym kawałku...?

Czy tak widzę przestrzeń publiczną? Osiedla mieszkaniowe to nie przestrzeń publiczna. Przestrzeń publiczna to park i rynek starego miasta, to rzeka w mieście i ścieżki rowerowe, to place zabaw i restauracje. Co mnie obchodzi czyjaś sypialnia jaką jest osiedle mieszkaniowe. Mogą sobie ogrodzić i okamerować i skoro to robią to znaczy że tak czują się bezpieczniej. Za dużo filmów SF oglądasz, a pewnie I-fona też masz i nie wiesz jak bardzo jesteś inwigilowana...

Getta były są i będą. Tak jak była bieda i bogactwo, zdrowie i choroba, mądrość i głupota.... amen.

Mam wrażenie, że jesteś z tych co uważają iż mordercom i gwałcicielom należy dać szansę na rehabilitację...

Przestępczość spada także na zamkniętych osiedlach.... czy Ty czytasz to co piszesz? Na zamkniętych osiedlach przestępczość nie spada bo nie ma z czego. Jej tam praktycznie nie ma. Porównaj zamknięte płotem, czyste i bezpieczne osiedle z kamerami i ochroniarzami nawet, z blokowiskiem podkrakowskiej Nowej Huty. Idź się przejść wieczorem w te miejsca... i zgadnij skąd wrócisz w jednym kawałku...?

Czy tak widzę przestrzeń publiczną? Osiedla mieszkaniowe to nie przestrzeń publiczna. Przestrzeń publiczna to park i rynek starego miasta, to rzeka w mieście i ścieżki rowerowe, to place zabaw i restauracje. Co mnie obchodzi czyjaś sypialnia jaką jest osiedle mieszkaniowe. Mogą sobie ogrodzić i okamerować i skoro to robią to znaczy że tak czują się bezpieczniej. Za dużo filmów SF oglądasz, a pewnie I-fona też masz i nie wiesz jak bardzo jesteś inwigilowana...

Getta były są i będą. Tak jak była bieda i bogactwo, zdrowie i choroba, mądrość i głupota.... amen.

Mam wrażenie, że jesteś z tych co uważają iż mordercom i gwałcicielom należy dać szansę na rehabilitację...

Hahaha - nie ma przestępczości na osiedlach zamkniętych - bardzo dobry żart :):)

Rozmawiasz z nieodpowiednim targetem. Zapytaj tych,ktorzy podejmują decyzję o przestrzeni publicznej a nie prywatnych inwestorów. Nie, nie zapłacę 80k za ogrodzenie, żeby zrealizować pomysł Mistrza.

Twoim targetem są gminy i samorządy. Architekci miejscy. Ludzie zajmujący się przestrzenią publiczną. Nie właściciele 30 metrów płotu i dwóch alejek w ogródku. Gdyby takie ogrodzenie pojawiło się w przestrzeni mojej ulicy wyglądałoby kuriozalnie. Po prostu kuriozalnie. A ponieważ nie jest mi obce poczucie piękna i harmonii, więc nie zafundowałam sąsiadom szoku. Ja wiem, że tak fajnie być ekscentrycznym. Ale dlaczego niszczyć widok moim sąsiadom ? W imię mojego ekscentryzmu. Dzięki.

Hahaha - nie ma przestępczości na osiedlach zamkniętych - bardzo dobry żart :):)

Rozmawiasz z nieodpowiednim targetem. Zapytaj tych,ktorzy podejmują decyzję o przestrzeni publicznej a nie prywatnych inwestorów. Nie, nie zapłacę 80k za ogrodzenie, żeby zrealizować pomysł Mistrza.

Twoim targetem są gminy i samorządy. Architekci miejscy. Ludzie zajmujący się przestrzenią publiczną. Nie właściciele 30 metrów płotu i dwóch alejek w ogródku. Gdyby takie ogrodzenie pojawiło się w przestrzeni mojej ulicy wyglądałoby kuriozalnie. Po prostu kuriozalnie. A ponieważ nie jest mi obce poczucie piękna i harmonii, więc nie zafundowałam sąsiadom szoku. Ja wiem, że tak fajnie być ekscentrycznym. Ale dlaczego niszczyć widok moim sąsiadom ? W imię mojego ekscentryzmu. Dzięki.

Strach się odezwać żeby nie zostać zaszczekanym... Skąd w was tyle agresji ...? Początkowe pytanie było proste a mam wrażenie, że awanturujesz się jak bym Ci wkopywał już fundamenty pod to okropne ogrodzenie na Twojej ulicy. Przegrana polskiej ekipy was tak nastraja, czy jakiś inna niedogodność...?

Guruguru,sam nadałeś tej dyskusji ton zadartego nosa,bo z Twoich wypowiedzi wynika,że w naszym otoczeniu nie ma nic wartościowego,a Twój wyrób jest lekarstwem na całe zło architektoniczne tego świata.

Produkt jak produkt,dla jednych ładny dla innych brzydki,możemy wklejać tutaj setki innych produktów,dla każdego zakładać nowy temat i dyskutować o nich,tylko po co i czy ludzie mają na to czas?

Jeżeli chcesz to rozreklamować,daj po prostu ogłoszenie.

Guruguru,sam nadałeś tej dyskusji ton zadartego nosa,

Czy takie ogrodzenie się przyjmie ...?

Za opinię z góry dziękuję.

Czy tak wygląda zadarty nos...? Z pewnością zajmę się właściwym reklamowaniem produktu jeśli przyjdzie pora. Tymczasem interesują mnie opinie ludzi związanych z branżą, ot co. Na forum hodowców pieczarek mam o takie rzeczy pytać?

Nie "czy takie ogrodzenie się przyjmie",następne wypowiedzi,ale nie będę już punktować i cytować bo mnie ta dyskusja znużyła.

Nie wiem ile osób tutaj związanych z branżą znajdziesz,raczej niewielu.pewnie z 90% uczestników tego forum to umęczeni inwestorzy,którzy po wyczerpaniu psychicznym i fizycznym techniczną częścią budowy średnio interesują się jakie ławki w parku obok będą stały.

Cóż, ja mogę na moim nieogrodzonym, niestrzeżonym i niemonitorowanym kawałku miasta chodzić po nocy bez większych obaw. Ale mieszkam w kulturalnym Poznaniu.

I-phone'a nie mam. Twoja wypowiedź jest po prostu żenująca. A atak na Nefer kompletnie bez sensu.

Ja mam poważne zastrzeżenia co do funkcyjności metalowych siedzisk latem, ponadto i jest dla mnie "zimne", "industrialne" w odbiorze - wymaga specyficznej przestrzeni. Gdyby to było jeszcze coś na skalę H. R. Gigera. To rzetelne rzemiosło, ale nie sztuka.

Nie chodzi o to, że mi się nie podoba. Po prostu nie widzę w tym nic nadzwyczajnego, czym trzeba byłoby się chwalić na różnych forach.

IMHO pasowałoby w poznańskim ZOO - tam nie przysiada się na długo, jest dużo cienia, więc ławki się nie nagrzeją. Stalowa stylistyka pasuje do klatek i fortów.

Powinieneś przemyśleć to ogrodzenie. Lekkie przęsła z siatki wspawanej w ramę nie wyglądają za dobrze z masywnym słupkami z ludzikami.

Chyba, że jedynym zadaniem siatki jest być podporą dla pnączy, ale wówczas minimalna wysokość przęsła musiała by mieć 1,5 m.

Natomiast w monitorowanej, strzeżonej i obstawionej policją części miasta wolałabym podziwiać sztukę użytkową. Skoro wydawać publiczne pieniądze na pilnowanie, to niech będzie pilnowane coś wartościowego.

Polskie projekty wystawiane w Mediolanie:

http://bi.gazeta.pl/im/8/11517/z11517208W,Cityray---projekt-Pauliny-Ostasz--Lawka-przypominajaca.jpg

http://static2.flaker.pl/static/images/flaker/user_submitted/f_1125775_1288982578_0_755.jpeg

W parku widziałabym coś nadającego sie do relaksu:

http://gizmodo.pl/wp-content/uploads/9/6/96b885c5e3866aa21e2c91ac574261f4.jpg

Edytowane przez Elfir

Cóż, ja mogę na moim nieogrodzonym, niestrzeżonym i niemonitorowanym kawałku miasta chodzić po nocy bez większych obaw. Ale mieszkam w kulturalnym Poznaniu.

Zapraszam na Łazarz po 20-tej, a jeszcze lepiej w okolice Kolejowej...

atak na Nefer... jaki atak? w którym miejscu???

a ławki są fajne ... i bardzo praktyczne. Zwłaszcza ta druga w środkowej części.

Nie "czy takie ogrodzenie się przyjmie",następne wypowiedzi,ale nie będę już punktować i cytować bo mnie ta dyskusja znużyła.

Nie wiem ile osób tutaj związanych z branżą znajdziesz,raczej niewielu.pewnie z 90% uczestników tego forum to umęczeni inwestorzy,którzy po wyczerpaniu psychicznym i fizycznym techniczną częścią budowy średnio interesują się jakie ławki w parku obok będą stały.

wyrocznia... więc i ja nie dyskutuję. Nie wolno dyskutować z wyrocznią.