Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak byście rozmieścili grzejniki w tych dwóch pomieszczeniach?

happygirl1984

Recommended Posts

Na rzucie jest kuchnia i salon. Ile grzejników i w jakich miejscach należałoby dobrać, aby był jako taki komfort cieplny? Nie wiem czy chcę grzejnik w kuchni. Jeśli jest potrzebny, ok. Jeśli macie chwilkę, pomóżcie. (W kuchni będzie podłogówka, ale chcę, aby grzejniki były niezależne). Dzięki.

kuchnia i salon.jpg

Na rzucie jest kuchnia i salon. Ile grzejników i w jakich miejscach należałoby dobrać, aby był jako taki komfort cieplny? Nie wiem czy chcę grzejnik w kuchni. Jeśli jest potrzebny, ok. Jeśli macie chwilkę, pomóżcie. (W kuchni będzie podłogówka, ale chcę, aby grzejniki były niezależne). Dzięki.

happygirl napisała: chcę, aby grzejniki były niezależne Krzysztofie Lisie Drugi. Chcę!

happygirl.

Wszystko zależy od planowanego umeblowania.. Masz jakąś choćby wstępną koncepcję?

Na pierwszy rzut oka jeśli grzejniki to: "kanałówka" przed wejściem na zewnątrz, pionowy ozdobny po stronie lewej na filarku oraz niski grzejnik listwowy do zabudowy kuchennej.

Wspólne sterowanie poprzez pokojowy czujnik temperatury współpracujący z elektrozaworem na rozdzielaczu.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

W sumie nie pomyśleliśmy o grzejniku kanałowym. Wydaje się być drogi. Jeszcze poszukam czegoś, ale może zastąpimy go aluminiowym z prawej strony drzwi tarasowych. Będzie tam stał narożnik, więc trochę ciepełka się przyda. Drugi grzejnik planowaliśmy dać pod oknem (na dole obrazka), a trzeci jeśli to konieczne w kuchni. I właśnie zastanawiamy się czy jest on potrzebny.

To, że ktoś coś chce, Bogusławie, nie oznacza od razu, że chce zastosować rozwiązanie dla siebie najlepsze.

Jest całkiem możliwe, że został przekonany do rozwiązania najlepszego z punktu widzenia instalatora.

Dlatego uważam, że warto o to zapytać. Że warto zapytać o to, czemu ktoś chce mieszać podłogówkę z grzejnikami, jeśli jest to znane źródło problemów. Może lepiej byłoby w całości zamontować wyłącznie grzejniki?

Ponawiam pytanie: po co te grzejniki?

happygirl napisała: cyt."chcę, aby grzejniki były niezależne" koniec cyt.

Krzysztofie Lisie Drugi. Chcę! Ja takie sformułowanie potrzeb inwestora szanuję.

Gdyby ktoś napisał: chcę mieć podłogówkę "po całości" czy myślisz, ze będę go przekonywał do innehgo rozwiazania? Nigdy w życiu.

Doradzanie to zawsze odpowiedzialność. Za cudze decyzje i cudze życie. Tutaj jest w pewnym sensie anonimowe, więc tym bardziej powinno być odpowiedzialne.

Jeśli ktoś pisze "chcę" to ja to rozumiem literalnie...

Pozdrawiam

Bogusław

Gdybym był sprzedawcą RTV i przyszedł do mnie człowiek mówiąc "chcę kupić telewizor i zamontować go w garażu", miałbym wątpliwość sensu takiego zakupu. Zapytałbym, dlaczego ten człowiek chce mieć tam telewizor i gdyby się okazało, że chce sobie posłuchać muzyki podczas leżenia pod samochodem, zaproponowałbym mu radio.

Dlatego pytam wątkotwórczyni -- dlaczego chcesz mieć grzejniki i ogrzewanie podłogowe w jednej instalacji, co często jest źródłem problemów eksploatacyjnych, zamiast mieć albo grzejniki, albo podłogowe po całości?

Nie dziwie sie,ze teraz wprowadzono na maturze cos takiego jak czytanie ze zrozumieniem.

Happygirl napisała dosc jasno- cytat " Ile grzejników i w jakich miejscach należałoby dobrać, aby był jako taki komfort cieplny? "

Jasno sprecyzowana potrzeba.

Mieszane ogrzewanie podlogowo grzejnikowe bywa czasem wadliwe, tak samo jak Jaguar, czy Bentley. Wszystko, a w kazdym razie ogromna czasc zalezy od wykonania.

Panowie, nie ma co się rozwodzić nad zasadnością naszego wyboru. Nikt nie będzie czytał długiego wywodu na temat wyższości grzejników lub podłogówki nad innymi sposobami ogrzewania a i nie o to mi chodziło. Docelowo głównym i jedynym źródłem ciepła mają być grzejniki. TYLKO grzejniki. Podłogówkę będziemy mieli, bo lubię sobie chodzić boso i chcę mieć ciepło w stópki, kiedy będę stała przy kuchni. Ot taka fantazja. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie mieć całego domu w płytkach, bo mi się nie podobają. A nikt mnie nie przekona, że można na podłogówkę położyć panele czy drewno. Właśnie znajomy wymienia te nieszczęsne panele. A były drogie i nadawały się na podłogówkę. To tyle względem odbiegających od tematu pytań. Proszę dalej o udzielanie się w temacie :) Dziękuję.

Jasno sprecyzowana potrzeba.

Nie, POTRZEBĄ to jest ogrzanie domu, zrobienie tego grzejnikami jest CHĘCIĄ.

Podłogówkę będziemy mieli, bo lubię sobie chodzić boso i chcę mieć ciepło w stópki, kiedy będę stała przy kuchni. Ot taka fantazja.

Skoro tak, to odpuść podłogówkę. Ona Ci tego nie zapewni. I tak będziesz miała zimniejszą powierzchnię podłogi, niż stopy. A jeśli planujesz podkręcać podłogówkę, by była jednak cieplejsza, to już pytaj Bogusława, co Ci grozi.