Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 627
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z wyliczeń tak może wychodzić , że podłogówka nie wystarcza . Tylko czy nie lepiej dać cieplejsze drzwi i mieć więcej miejsca ?

wiecej miejsca?? no bez przesady :D tez mam podlogowke + grzejniczek.. ten co założy grzejnik.. zawsze moze go pozniej zdemontowac.. ten ktory nie zalozy wczesniej niestety juz nie bedzie mial mozliwosci poprowadzenia.....

Hydraulik dobrze myśli, zawsze to 200 -300zł więcej za robocizne, ciekawe co jeszcze wymyśli dodatkowo??

Wiadomo klient chce mieć wypas, może jeszcze z 4 podłogówki na RTL-ach 8)

Ja chętnie posłucham również bo wykonawcy z którymi rozmawiam odradzają ale nie podają żadnych konkretów - są jak jak dzieci: nie bo nie :wink:

A ja nie chce w domu żadnych grzejników tylko samą podłogówkę.

nie bo ....

podłogówka ma pewną bezwzględność... jak sobie nagrzejesz za bardzo to będziesz musiał długo czekać aż wystygnie np. 3,4h i odwrotnie...

a zwykłe grzejniki dają dużo większą precyzję w sterowaniu temp. w krótkim czasie.... zakręcasz i po chwili nie grzeją...

pozdr

A co za różnica czy "sobie nagrzejesz za bardzo" w sypialni, kuchni czy salonie? Ja zrobiłem podłogówkę wszędzie bez żadnego grzejnika, ale jeszcze nie mieszkam - po zimie bedę mógł się wypowiedzieć.
nie bo ....

podłogówka ma pewną bezwzględność... jak sobie nagrzejesz za bardzo to będziesz musiał długo czekać aż wystygnie np. 3,4h i odwrotnie...

a zwykłe grzejniki dają dużo większą precyzję w sterowaniu temp. w krótkim czasie.... zakręcasz i po chwili nie grzeją...

pozdr

A ktoś ma sypialnie bez okien?

Bo problem nadmiernego nagrzania można rozwiązać w parę minut właśnie za pomocą okien...

Ja mam wszędzie podłogówkę, również i w sypialni, wystraszony zrobiłem mijaka w okolicach części górnej, ale to pic na wodę łóżka i tak nie ma co grzać , a jak się podgrzeje to i tak nic nie zmieni - po prostu tam będzie mniej ciepła oddawane.

nie bo ....

pozdr

Witam,

Podłogówka ma oczywiscie swoją bezwładnośc... jednak niskotemperaturowe ogrzewanie współpracuje z pogodówka - sam uzytkuje i dla mnie rewelacja.

Żałuje teraz, że na piętrze w sypialniach nie położyłem podłogówki, zmniejszyło by to też koszt kotłowni - nie potrzeba mieszczy, sprzęgieł itp. drogich elementów.

Pozdrawiam,

jak sobie nagrzejesz za bardzo to będziesz musiał długo czekać aż wystygnie np. 3,4h i odwrotnie...pozdr
I właśnie tą wiedzę trzeba wykorzystać dla własnych potrzeb. Skoro działa z opóźnieniem, to Ty działasz z wyprzedzeniem i tak też ustawiasz automatykę kotła....

mam w calym domu w tym w sypialni. żadnego kaloryfera.

jest super. na podłodze panele drewniane.

w pokoju 20stC, w nocy 19stC.

do podłogi wlewam obecnie wode o temp 21stC i podłoga jest zimna.

tak powinno być. prawidlowo wykonana podlogowka nie moze byc ciepla.

calosca steruje reg. pogodowy. wiec moze w nocy wlewa troche cieplejsza wode.

Dla mnie brak w domu jakiegokolwiek kaloryfera to brak możliwości szybkiego wysuszenia mokrych rzeczy - w szczególności ubrań - np. w zimie po zabawie dzieci na śniegu. Grzejący kaloryfer w dotyku jest zawsze cieplejszy niż podłoga przy ogrzewaniu podłogowym. Myślę, że punktowe źródło ciepła jest przyjemniejsze w odbiorze (niż ogólna podłogówka), zwłaszcza gdy się zmarznie lub się jest zziębniętym - no ale taką rolę zawsze może pełnić kominek :)
Dla mnie brak w domu jakiegokolwiek kaloryfera to brak możliwości szybkiego wysuszenia mokrych rzeczy...

Możesz sobie zasadzić grzałki do kaloryferów.

Nie rozumiem - jakie grzałki?

Dla mnie brak w domu jakiegokolwiek kaloryfera to brak możliwości szybkiego wysuszenia mokrych rzeczy...

Możesz sobie zasadzić grzałki do kaloryferów.

Nie rozumiem - jakie grzałki?

http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=grza%C5%82ka+do+grzejnika

Paniał?