Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja prosiłem swojego hydraulika o wyliczenie kosztów podłogówki w całym domu i podłogówki na parterze + grzejniki na górze. Różnica - to 1500zł (podłogówka w całym domu droższa). Więc wybór jest prosty.

Jedno mnie tylko zastanawia - hydraulik powiedział mi - że da w łazience oraz w garażu wysokotemperaturowy grzejnik. Czy jest sens robienia tylko w dwóch pomieszczeniach wysokotemperaturowych instalacji?

• Odpowiedzi 627
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no ja wybrałem podłogówkę w całym domu - więc muszę dopłacić te 1500zł. A cena 1500zł niższa - bo chyba taniej jest zrobić instalacje do grzejników - niż położyć ogrzewanie podłogowe? Nawet jak się doliczy ten dodatkowy mieszacz. Chodziło mi o to aby pokazać - że różnica w cenie miedzy ogrzewaniem podłogowym w całym domu - a podziałem na góra (grzejniki) dół (podłogówka) jest naprawdę mała.

Teraz sam myślę czy mi ten grzejnik w garażu jest potrzebny.

W garażu będzie stał samochód :)

Jest tam też przejście do pomieszczenia gospodarczego w którym będzie stał piec gazowy ze zbiornikiem 150l , uzdatniacz wody oraz pralka z suszarką. Wejście do tego pomieszczenia jest tylko przez garaż i dodam, że te pomieszczenie nie będzie ogrzewane. Czy sam piec gazowy spowoduje że temperatura będzie tam >0 w zimie?

PS Trochę zaczyna się robić offtopic :(

• 3 months później...
Witam mam zamiar przerabiac instalacje co. zrobić na2rozdzielaczach góra dół.w alupexie. na górze chce zrobic 2 ogrzewania podłogowe. Korytarz i łazienka. i mam nastepujące pytanie. czy do tych 3 podłogówek musze wstawiac oddzielny rozdzielacz czy moge ją połączyc do rozdziellacza na grzejniki .... prosze o pomoc. Pozdrawiam czy może lepiej bedzie jak bedzie zrobione tak jak na obrazku w linku http://w433.wrzuta.pl/obraz/2N4qYLdj1UF/ogrzewanie Edytowane przez sebasti15

• 3 months później...

witam

jestem na etapie montażu ogrzewania, podłogówka (ok70m2) + cztery grzejniki na parterze i 8 grzejników poddasze

do tej pory widziałem u innych skrzynki rozdzielcze z zespołem pompowym u mnie widzę tego nie ma tylko zwykła skrzynka

instalator mówi że będzie montować na ogranicznikach powrotu hertza

posiadam piec kondensacyjny vaillanta 186, ma on wbudowaną pompę

czy ona wystarczy żeby wszystko działało czy jednak potrzebna jest jeszcze dodatkowa

nie pozwól sobie odwalać takiej chały każda normalna podłogówka powinna mieś własny zestaw pompowy by mogła utrzymać równomierną stabilną temperaturę podłogi te ograniczniki Ci tego nie zapewnią a chodzenie po podłodze cieplejszej niż 30stopni zagraża twojemu zdrowiu było już wiele na ten temat na forum poczytaj

sytuacja wygląda tak że jestem na etapie tynków

poprosiłem firmę instalatorską o zamontowanie skrzynek na rozdzielacze

dół podłogówka góra grzejniki

nie znam się na tym więc również się zdziwiłem gdy zobaczyłem na dole identyczną skrzynkę

z rozdzielaczem jak do grzejników

w kosztorysie instalator napisał mi ograniczniki powrotu hertza które zamontuje na rozdzielaczu tam gdzie będzie dochodzić podłogówka i jeszcze coś w piwnicy między piecem a skrzynką

piszesz że temperatura podłogi nie może przekroczyć 30 stopni - ja o tym wiem i instalator też i zapewniał mnie że te ograniczniki właśnie to zapewniają

przeczytałem o tych ogranicznikach i napotkałem takie definicje

"Ogranicznik temperatury na powrocie HERZ jest samoczynnie działającym regulatorem proporcjonalnym do regulacji temperatury wody na powrocie z grzejnika lub pętli ogrzewania podłogowego. Temperatura wody przenoszona jest z korpusu zaworu na czujnik. Jeśli nastawiona na głowicy wartość temperatury jest niższa od temperatury wody, regulator się zamyka, a jeśli wyższa regulator się otwiera.Ogranicznik temperatury na powrocie stosuje się do ograniczenia temperatury na powrocie z grzejnika lub do regulacji temperatury ogrzewania podłogowego i w kombinowanych systemach ogrzewczych łączących ogrzewanie podłogowe i grzejnikowe. W przypadku wpięcia ogrzewania podłogowego do instalacji grzejnikowej niezbędne jest obniżenie temperatury wody idącej na ogrzewanie podłogowe przy pomocy ogranicznika temperatury montowanego na przewodzie powrotnym."

i już sam nie wiem czy tak może być

Kajmanxxl ma rację. Podłogówka powinna mieć osobne zasilanie niskotemperaturowe. RTL to najgorsze rozwiązanie - pakujesz w podłogę tyle co na zasilaniu grzejnikowym a zawór mierzy temperaturę powrotu i się zamyka po jej osiągnięciu. Teoretycznie wszystko działą, ale.... przegrzewasz podłogę, akumulujesz w niej za dużo ciepła, praktycznie brak płynnego sterowania mocą, możesz się poparzyć w łapki, itp. RTL-a się montuje jak już nic nie można zrobić.To taka głupawa podłogówka. A może się nie chce instalatorowi puścić dodatkowego pionu do podłogówki:-), albo nie umie...

niczemu się nie dziwię poprostu nie na wszystkim się człowiek zna więc się pyta aby instalator cudów mu nie porobił

ogrzewanie prawie w całości będzie podłogowe na parterze

grzejniki montuje ponieważ

- jest tam jedna sypialnia i według wielu opinii tam lepszy jest grzejnik

- jest wiatrołap gdzie chcę dodatkowo grzejnik aby zimą móc przemoczone buty wysuszyć

- pralnia z łazienką dwa drabinkowe

- garaż - podłogowego tam ni jak nie widzę

raczej rzadko się zdarza aby w budynku było 100% podłogówki

Edytowane przez borys2001

a dasz radę jeszcze dopasować grzejniki i podłogówkę do identycznej temperatury zasilania, to by bardzo uprościło system

w praktyce oznaczało by to przewymiarowanie kaloryferów tak żeby dały sobie radę na niższej temperaturze

jego instalator kładzie mu chałę z RTL-ami a ty mu proponujesz przewymiarowanie grzejników na system niskotemperaturowy, to jest szaleństwo gorzące totalnym spiepszeniem tej całej instalacji

Jak cztery lata temu zastanawiałem się nad wyborem ogrzewania w budowanym domku to przeczytałem wszystko na temat podłogówki i też były opinie że w sypialni niezdrowo i takie tam. Położyłem wszędzie podłogówkę , nigdzie nie wiszą szpecące grzejniki, piec kondensacyjny ze swoją pompką na parterze i to wszystko. Dziala bezproblemowo.

nie pozwól sobie odwalać takiej chały każda normalna podłogówka powinna mieś własny zestaw pompowy by mogła utrzymać równomierną stabilną temperaturę podłogi te ograniczniki Ci tego nie zapewnią a chodzenie po podłodze cieplejszej niż 30stopni zagraża twojemu zdrowiu było już wiele na ten temat na forum poczytaj

Jakim ku*wa cudem będziesz miał 30 st w podłogówce sterowanej ogranicznikami.

Aż serce rośnie jak człowiek czyta te mondrości( nie mądrości). To na prawdę fantastyczne, że na tym forum są ludzie, których wiedza przewyższa wiedzę inżynierów pracujących w firmach produkujących podzespoły do systemów grzewczych.

To bardzo miło, że dzięki forumowiczom można się dowiedzieć, że wszyscy producenci nie mają bladego pojęcia o systemach, do których produkują podzespoły.

Edytowane przez dendrytus

czy mogę cię prosić troszke jaśniej

według ciebie można spokojnie pozwolić na taki właśnie typ instalacji

instalator również wspominał że będzie coś montował między piecem a skrzynką od podłogówki i wspominał o konieczności zakupu do pieca regulatora do sterowania drugim obiegiem grzewczym

rozmowa o szczegółach z instalatorem dopiero przede mną i chcę się do niej przygotować i wiedzieć czy zażyczyć sobie wymiany listwy i innym rozwiązaniu niż ograniczniki powrotu czy też zaufać firmie i nie wpierdzielać się w ich robotę

oczywiście jeżeli to w znacznym stopniu ułatwi sprawę mogę i w sypialni montować podłogówkę a grzejniki w łazience wiatrołapie i garażu faktycznie nie musiały by mieć wysokiej temperatury

Edytowane przez borys2001
uproszczenie

czy mogę cię prosić troszke jaśniej

według ciebie można spokojnie pozwolić na taki właśnie typ instalacji

instalator również wspominał że będzie coś montował między piecem a skrzynką od podłogówki i wspominał o konieczności zakupu do pieca regulatora do sterowania drugim obiegiem grzewczym

rozmowa o szczegółach z instalatorem dopiero przede mną i chcę się do niej przygotować i wiedzieć czy zażyczyć sobie wymiany listwy i innym rozwiązaniu niż ograniczniki powrotu czy też zaufać firmie i nie wpierdzielać się w ich robotę

Rozwiązanie z ogranicznikami jest jak najbardziej do przyjęcia, ma kilka mało istotnych wad.

Różnica między ogrzewaniem podłogowym na ogranicznikach a podłogówce na kilku pompach jest mniej więcej taka jak między Audi A6 kombi a Audi Q7. Oboma stoisz w korkach tak samo i oboma zrealizujesz 80-90% potrzeb.

Podobnie jest z podłogówkami. Jak masz kasę nie ma problemu. Sterownik od ogrzewania w każdym pokoju, oddzielna pompa na każdy pokój i sterownik za ponad 2000 zł, aby sterować piecem i pompami.

oczywiście jeżeli to w znacznym stopniu ułatwi sprawę mogę i w sypialni montować podłogówkę a grzejniki w łazience wiatrołapie i garażu faktycznie nie musiały by mieć wysokiej temperatury

W garażu możesz sobie spokojnie darować ogrzewanie Dużo lepszym rozwiązaniem jest grzejnik elektryczny sterowany zegarem. włączasz kiedy masz potrzebę, na czas jaki potrzebujesz.

Wyjeżdżasz o 8:00 rano piecyk chodzi od 7:00 do 7:45, a nie jak normalny grzejnik 24h na dobę i wychłodzenie praktycznie do temperatury zewnętrznej podczas wjeżdżania i wyjeżdżania.

Jedyny sens grzejników, to łazienka.

http://znam.to/recenzje/474/Glowica-RTL-do-sterowania-ogrzewania-podlogowego

http://www.kominek.org.pl/typo3temp/pics/5a98aadbac.jpg

Edytowane przez dendrytus

Witam.

Podnoszę temat, choć od trochę innej strony.

Znajomy właśnie zamawiał drzwi, producent uzależnił uzyskanie i ważność gwarancji od :

" 1. Klient został poinformowany o warunkach koniecznych do montażu drzwi zewnętrznych, koniecznym odpowiednim zadaszeniu, warunkach ogrzewania, sprzyjających powstawaniu punktu rosy (możliwości pojawienia się wilgoci w obszarze ościeżnicy).

2. Pomieszczenie bezpośrednio za drzwiami –nie powinno być ogrzewane, gdyż sprzyja to wykraplaniu wody. Z powodu zaistnienia warunków zjawiska fizycznego „punktu rosy” nie można składać jakichkolwiek roszczeń."

Czy spotkaliście się z takimi warunkami gwarancji?

Edytowane przez izabelalalka
literówka