Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 627
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A coś więcej o Twoim domu?

W jakich miejscach planujesz kanałówkę?

Jak głębokie mogą być kanały w Twojej posadzce? Chcesz je usadowić na piętrze czy na parterze?

Ogrzewanie kanałowe może być wystarczające w okresach przejściowych lub samodzielne w ogóle..

Jaki masz plan co do sterowania dystrybucją ciepła. Jakie planujesz źródło ciepła?

Zajrzyj tutaj.. http://www.regulus.com.pl/news/ogrzewanie-kanalowe-canal

Może uzyskasz jakąś podpowiedź co do dalszych Twoich rozważań..

Pozdrawiam

Bogusław

Dom buduje parterowy i rozłożysty, bedzie mial stosunkowo wysokie pomieszczenia (do 3m.) i wysokie okna, w wiekszosci na calej wysokosci pomieszczenia. Dodatkowo, pokoj dziennny polaczony z jadalnia ma na dwoch szczytach witryny okienne wspomnianej wysokosci 3 m. i szerokosci 5 m. Okna wielkie sa aluminiowe, dwuszybowe, z wspolczynnikiem 1,9. Pozostale okna, tez alu, maja trzy szyby i wspolczynnik 1,1.

Ogrzewanie podlogowe chcialem rozprowadzic we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych (ok. 180 m2), zageszczone przy oknach, a do tego myslalem o grzejnikach kanalowych pod wszystkimi wysokimi oknami. Jest w co kanałówki pakowac, bo na posadzke idzie 30 cm styropianu.

Kociol kondensacyjny gazowy juz zaliczkowalem, to Ariston Aco FS (http://www.aristonheating.pl/news/newsy.php?id_news=57). Nie wiem, czy byl to dobry wybor, dzialalem troche pod wplywem emocji;) Tak, wiem, Ariston to nie jest topowa marka, ale moze sie sprawdzi.

Planu co do sterowania dystrybucja nie mam, wlasnie temu po trosze sluzy moje pytanie.

Anyone?

Dom buduje parterowy i rozłożysty, bedzie mial stosunkowo wysokie pomieszczenia (do 3m.) i wysokie okna, w wiekszosci na calej wysokosci pomieszczenia. Dodatkowo, pokoj dziennny polaczony z jadalnia ma na dwoch szczytach witryny okienne wspomnianej wysokosci 3 m. i szerokosci 5 m. Okna wielkie sa aluminiowe, dwuszybowe, z wspolczynnikiem 1,9.

Będą bardzo duże straty na tych oknach. Ostatnio przeliczałem dom w którym były jeszcze większe przeszklenia (wys. 2,86 długość ponad 8 m) oczywiście dzielone, ale ich wsp. był ok 1,0, okna aluminiowe 3 szybowe. Niestety dość drogie. Przy tak duzych stratach bedzie konieczność zwiekszenia temp. zasilania. i zmniejszenia rozstawu rur. Podałeś za mało danych aby oszacowac te straty (projektowe obciązenie cieplne budynku).

Nie wiem jak duże jest pomieszczenie, ale może się okazac ze grzejnik podłogowy nie zdoła uzupełnić tych strat i konieczne bedzie zastosowanie innego typu ogrzewania. Nie mając zadnych danych lub mając ich niewiele nie jestem w stanie nic wiecej doradzic. Tu są konieczne dokładne obliczenia ozc i konstrukcji grzejników podlogowych dla kazdego pomieszenia oddzielnie Edytowane przez asolt

Nie wiem jak duże jest pomieszczenie, ale może się okazac ze grzejnik podłogowy nie zdoła uzupełnić tych strat i konieczne bedzie zastosowanie innego typu ogrzewania. Nie mając zadnych danych lub mając ich niewiele nie jestem w stanie nic wiecej doradzic. Tu są konieczne dokładne obliczenia ozc i konstrukcji grzejników podlogowych dla kazdego pomieszenia oddzielnie

Dlatego właśnie Chaffinch myśli o ogrzewaniu kanałowym. Uzyskanie nawet z samej "kanałówki", bez "podłogówki", mocy 4000 W to żaden problem biorąc pod uwagę, że nie ma większego ograniczenia dla głębokości kanałów grzewczych.

Na marginesie. Kalkulator doboru z mojej strony www. jest wystarczająco dokładny by na nim oprzeć swoje rozważania.

Odchylenia z OZC są pomijalne.

Pozdrawiam

Bogusław

Dlatego właśnie Chaffinch myśli o ogrzewaniu kanałowym. Uzyskanie nawet z samej "kanałówki", bez "podłogówki", mocy 4000 W to żaden problem biorąc pod uwagę, że nie ma większego ograniczenia dla głębokości kanałów grzewczych.

Na marginesie. Kalkulator doboru z mojej strony www. jest wystarczająco dokładny by na nim oprzeć swoje rozważania.

Odchylenia z OZC są pomijalne.

Pozdrawiam

Bogusław

Pomijalne tzn. jakie ?

Kalkulator ten sprawdza się dla budynków o prostej konstrukcji o jednakowej temperaturze we wszystkich pomieszczeniach.

Dla budynków o róznych temperaturach w poszczególnych pomieszczeniach, zagłebionych w gruncie, skomplikowanych kształtach te odchylenia wcale nie będą takie pomijalne.

Oczywiście ze kazde pomieszczenie liczymy indywidualnie tylko jak policzyć np. pomieszczenie ze skosami ma poddaszu z tzw jaskółką, graniczące ze strychem nieogrzewanym, łazienką 24 oC umieszczone nad wiatrołapem 16 oC. Występuje w takim pomieszczeniu 6 lub 7 róznych przegród z 4 lub 5 temperaturami.

Wiekszość nowo budowanych domów to domy z poddaszem uzytkowym z mniejszym lub wiekszym skomplikowaniem bryły budynku. Praktycznie prawie w kazdym takim budynku choc jeden taki przypadek wystepuje. Czy wtedy róznice w porównianiu z ozc ale wykonanym dokładnie i rzetelnie będą pomijalne. Jezeli damy rade za pomocą tego kalkulatora to wyliczyć, przyjmując szereg uproszczen pewnie tak. Być może w ramach wolnego czasu spróbuje porównac jakis prosty budynek bez skosów, ze skosami bez wytycznych autora tego kalkulatora nie będe próbował.

Prawde powiedziawszy, to liczyłem na głosy podobnych do mnie inwestorów, którzy opowiedzą o swoich doświadczeniach. Tymczasem na tym forum siedzi chyba przeważnie branża i w sposób proaktywny poszukuje klientów. Równolegle z radami w wątku dostaję oferty projektów w PW. A to mało merytoryczne, jak dla mnie...

A że potencjalnego klienta najlepiej najpierw nastraszyc (np. bardzo dużą stratą), tego rodzimym fachowcom przypominac nie trzeba.

No i sam widzisz Chaffinch.. jak to jest na FM.

Zabrałem głos w Twoim wątku wyłącznie z powodu tego, że wspomniałeś o wspomożeniu się kanałówkami a ja akurat takowe produkuję..

Jak zauważyłeś ani ja ani nikt ode mnie nie nęka Cię na priva..

Decyzja zawsze należy wyłącznie do Ciebie.

Plujący regularnie jadem w moją stronę forumowy mądruś mpoplaw, recenzuje mój program doboru ze strony zamiast Ci pomóc. Kalkulator doboru, z którego skorzystałeś, jest wystarczająco dokładny, byś mógł oprzeć na nim dalsze swoje rozważania.

Ma on także istotną funkcję edukacyjną.

Niektórzy (również na tym forum) stwierdzają , że mój program doboru jest znakomity. Skorzystać z niego może każdy.

Jeśli komuś jest mało, może liczyć wg programów standardowych:

http://www.regulus.com.pl/programy-projektowe , lecz zastosowanie ich praktyce wymaga pewnego doświadczenia.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Wątek robi nam się personalny, a tego nie chciałem;)

Osobiscie, z perspektywy inwestora uwazam, ze forum to miejsce wymiany informacji i doświadczeń, nie slup ogłoszeniowy czy portal tradingowy. Wybitnie jestem też uczulony na niektóre techniki sprzedażowe, nie lubię proponowania mi czegos, o co nie prosiłem (z tego powodu nie jeżdżę do krajów arabskich;))

Na kalkulator Regulus trafilem sam, uwazam, ze to narzedzie bardzo pomocne, dajace mi narzedzie do dalszych rozmow nt. ogrzewania. A że jako nie-inżynier nie wiem, czy wspomniane 4170W to dużo czy mało, liczyłem na fachowe porady w stylu "jeśli planujesz podłogówkę, to wystarczą grzejniki kanałowe o n mocy". Kto wie, może się doczekam.

Może tez ktoś powie mi, czy zadatkowanie wspomnianego kotła Ariston Aco FS to wybór zły, czy bardzo zły?

"Kalkulator Bogusia" pozwolil mi na wprowadzenie wszystkich podstawowych danych dotyczacych przedmiotowego pomieszczenia: kubatury, izolacji posadzki, scian, stropu, wspolczynnkow cieplnych dla okien. Pomieszczenie jest proste, budynek parterowy. Rozumiem wiec, ze ilosc Watow podana przez kalkulator jest bliska rzeczywistosci.

Rozumiem tez, ze udostepnienie takiego narzedzia bezplatnie w internecie moglo zepsuc troche krwi zyjacym z projektowania ogrzewania inzynierom, ale takie jest zycie - trzeba isc do przodu i dostosowywac sie do okolicznosci, a nie okopywac sie w znalezionej pare lat temu niszy do 65 czy 67 lat do osiagniecia wieku emerytalnego.

PS1. Nie znam Pana Boguslawa.

PS2. Choc wiem, ze dywagacjom inzynierskim nie ma końca, nadal czekam na konstruktywne rady. Powtórzę pytanie: zakładając, że moje straty to 4170W i planuje w pomieszczeniu podlogowke, to o jakiej mocy grzejnikow kanalowych powinienem myslec?

Ja do Cibie pisałem na priv żebys lepiej zrobił projekt. A nie jestem żadnym projektantem, pochodzę z Gorzowa a projekt robiła mi firma ze śląska. Napisałem żebys zrobił projekt bo po pierwsze sam o to pytałeś:

" czy planujac ogrzewanie podłogowe korzystaliście z usług tzw. projektantów instalacji, czy zdawaliście się na doświadczenie instalatora? Jezeli opcja pierwsza, to dlaczego?"

Napisałem Ci na priva dlaczego mogę to potwierdzic teraz bo jak weżmiesz domoroslego hydrauliko-projektanta to bedzie tak jak u mnie, że nawet z projektem będzie Ci koleś robil po swojemu bo on tak robi juz 30 lat . I w ten sposób położy Ci podłogę w meandry, średnicę rur dobierze na oko a najlepiej to po co 4 pompki jak mozna zrobic na dwóch itp. w sumie 2 tygodnie użerania a bez projektu byłbym z nimi całkowicie bez szans. Więc moje straszenie ma poporacie w doświadczeniu zawsze możesz mieć szczęście i trafić na dobrego instalatora, który chociaż bedzie miał chęci zrobić obliczenia. Ale jak nie będziesz miał szczęścia to zalejesz betonem cos co potem w użytkowaniu okaż się totalną porażką i co wtedy zrobisz?

Dalej uważasz, że to tylko straszenie? Ja radzę przy Ci przy budowie rzeczy których potem nie porawisz robić z głową i nie koniecznie najtańszym kosztem.

Pomyśl tylko dajesz podłogówkę i grzejnik a chcesz policzyc zapotrzebowanie pomieszczenia dla samego grzejnika bo tak działa ten kalkulator.

Edytowane przez Beata&Slawek

Witam Wszystkich.Mam pytanie odnośnie grzejników kanałowych(ale nie do końca kanałowe)Tzn;Jest to pomieszczenie biurowe w którym pod oknem(okno zaczyna się przy posadzce) jest zostawiony kanał głębokości 45 cm,szerokości 40 cm,długość 100 cm.W projekcie jest grzejnik konwektorowy kanałowy bez wentylatora o mocy 600 w,a Ja chcę tam wstawic grzejnik płytowy purmo Wys.30 cm,dł 70 cm C 33 potrójny 730 W.Grzejnik będzie w kanale 12 cm od posadzki,z przodu zostanie ok 12 cm przerwy,a z tyłu ok 5 cm,boki po 15 cm.Koryto dobrze zaizolowane i wyklejone ekranem grzejnikowym.Moge dodatkowo zdjąć boczne osłony grzejnika.Jak myslicie czy bedzie to grzało?Piec gazowy 1 funkcyjny turbo.

"Kalkulator Bogusia" pozwolil mi na wprowadzenie wszystkich podstawowych danych dotyczacych przedmiotowego pomieszczenia: kubatury, izolacji posadzki, scian, stropu, wspolczynnkow cieplnych dla okien. Pomieszczenie jest proste, budynek parterowy. Rozumiem wiec, ze ilosc Watow podana przez kalkulator jest bliska rzeczywistosci.

Rozumiem tez, ze udostepnienie takiego narzedzia bezplatnie w internecie moglo zepsuc troche krwi zyjacym z projektowania ogrzewania inzynierom, ale takie jest zycie - trzeba isc do przodu i dostosowywac sie do okolicznosci, a nie okopywac sie w znalezionej pare lat temu niszy do 65 czy 67 lat do osiagniecia wieku emerytalnego.

PS1. Nie znam Pana Boguslawa.

PS2. Choc wiem, ze dywagacjom inzynierskim nie ma końca, nadal czekam na konstruktywne rady. Powtórzę pytanie: zakładając, że moje straty to 4170W i planuje w pomieszczeniu podlogowke, to o jakiej mocy grzejnikow kanalowych powinienem myslec?

19-05-2012 20:59 #891 pawelpiwowarczyk

STAŁY BYWALEC (min. 300)

--------------------------------------------------------------------------------

Zarejestrowany Feb 2010

Skąd Poznań

Posty 439

Napisał C-u-b-e

Dzięki za link do kalkulatora. Według niego zapotrzebowanie na ciepło w całym salonie wynosi (z pewnym zapasem) 3000 W. Coś mało...

W projekcie mam przewidziane następujące grzejniki:

- kanałowy - 1800 W

- ścienny - 1200 W

---------------------------------------------------------------------------------------

Więc niby się zgadza.

Mało? Duże to zapotrzebowanie. Musisz mieć niezłą kolubrynę. Mnie wyszło 5500 W ...na cały dom. A w samym salonie 1000 W.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Napisał boguslaw

Sprawdź dobór przy pomocy np. tego kalkulatora: http://www.regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A za ten kalkulator należy się tobie medal. Wystarczająco szczegółowy a jednocześnie prosty w obsłudze. To na nim dokonywałem pierwszego doboru mocy grzejników. I, jak się później okazało, wyniki bardzo podobne to uzyskanych w Audytorze OZC. Brawo!

Powyższe pochodzi z tego wątka: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103549-Jakie-grzejniki-najlepsze/page45&highlight

==================================================================================================================

Tyle forumowicz...

Przy kompozycji mieszanej, o którą pytasz Chaffinch, przyjąłbym moc zestawow kanałowych na poziomie 1600-2000 W.

Proporcje zasilania poszczególnych obiegów do regulacji przy pomocy rotametrów na rozdzielaczu...

Proporcje wykorzystania poszczególnych dróg dystrybucji ciepła wskaże Ci codzienna praktyka i aktualny typ pogody (klimat się conieco zmienia).

Pozdrawiam

Boguslaw

Ps. Przy wyborze kotła kieruj się łatwością dostępu do serwisu na swoim terenie... Przeglądy etc.

Dom należy ubezpieczyć przed przepięciami..

Edytowane przez boguslaw

zastanówmy się:

Chaffinch pisze że ma duży dom i duży salon, załóżmy że 40m2, jeśli zrobi tam standardową podłogówkę 150W/m2 to będzie miał 6KW grzejnik w posadzce, do tego dołóżmy 2KW co sugeruje boguś i razem mamy 8KW a obliczone kalkulatorem było na 4170W, czyli wypisz wymaluj 100% przewymiarowania

nic tylko gratulować idealnego doboru :p

Przygrzało Ci mpoplawie.... Kolejny raz się błaźnisz... Złość cię ogłupia.

Ale niech tam. To przecież i tak nie ma nic wspólnego z kalkulatorem..

Chaffinch!

Nawet 100% przewyższenia mocy grzewczej będącej do dyspozycji użytkownika, oznacza dla niego możliwość znacznego obniżenia parametrów grzania.

Problem w proporcjach. Ile mocy w podłodze? Ile mocy w grzejnikach kanałowych?

Proponuję 60 : 40.

Posiadanie "kanałówki" ( w zależności od jej mocy zainstalowanej), da ci możliwość dynamicznej reakcji na wszelkie anomalia pogodowe w wymiarze całorocznym,

możliwość rezygnacji z ogrzewania podłogą przez większą część sezonu grzejnego, zabezpieczy salon przed wnikaniem chłodu przy przeszkleniach przy dużych mrozach.

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Przyzwyczaiłem się już do faktu, że skoro tylko cokolwiek wpisuję na FM, natychmiast pojawia się w tymże wątku mpoplaw. Etatowy plwacz..

Ciekawe nieprawdaż?