Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 627
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z wyliczeń tak może wychodzić , że podłogówka nie wystarcza . Tylko czy nie lepiej dać cieplejsze drzwi i mieć więcej miejsca ?

wiecej miejsca?? no bez przesady :D tez mam podlogowke + grzejniczek.. ten co założy grzejnik.. zawsze moze go pozniej zdemontowac.. ten ktory nie zalozy wczesniej niestety juz nie bedzie mial mozliwosci poprowadzenia.....

nie bo ....

podłogówka ma pewną bezwzględność... jak sobie nagrzejesz za bardzo to będziesz musiał długo czekać aż wystygnie np. 3,4h i odwrotnie...

a zwykłe grzejniki dają dużo większą precyzję w sterowaniu temp. w krótkim czasie.... zakręcasz i po chwili nie grzeją...

pozdr

A ktoś ma sypialnie bez okien?

Bo problem nadmiernego nagrzania można rozwiązać w parę minut właśnie za pomocą okien...

Ja mam wszędzie podłogówkę, również i w sypialni, wystraszony zrobiłem mijaka w okolicach części górnej, ale to pic na wodę łóżka i tak nie ma co grzać , a jak się podgrzeje to i tak nic nie zmieni - po prostu tam będzie mniej ciepła oddawane.

nie bo ....

podłogówka ma pewną bezwzględność... jak sobie nagrzejesz za bardzo to będziesz musiał długo czekać aż wystygnie np. 3,4h i odwrotnie...

a zwykłe grzejniki dają dużo większą precyzję w sterowaniu temp. w krótkim czasie.... zakręcasz i po chwili nie grzeją...

pozdr

Witam,

Podłogówka ma oczywiscie swoją bezwładnośc... jednak niskotemperaturowe ogrzewanie współpracuje z pogodówka - sam uzytkuje i dla mnie rewelacja.

Żałuje teraz, że na piętrze w sypialniach nie położyłem podłogówki, zmniejszyło by to też koszt kotłowni - nie potrzeba mieszczy, sprzęgieł itp. drogich elementów.

Pozdrawiam,

mam w calym domu w tym w sypialni. żadnego kaloryfera.

jest super. na podłodze panele drewniane.

w pokoju 20stC, w nocy 19stC.

do podłogi wlewam obecnie wode o temp 21stC i podłoga jest zimna.

tak powinno być. prawidlowo wykonana podlogowka nie moze byc ciepla.

calosca steruje reg. pogodowy. wiec moze w nocy wlewa troche cieplejsza wode.

Dla mnie brak w domu jakiegokolwiek kaloryfera to brak możliwości szybkiego wysuszenia mokrych rzeczy - w szczególności ubrań - np. w zimie po zabawie dzieci na śniegu. Grzejący kaloryfer w dotyku jest zawsze cieplejszy niż podłoga przy ogrzewaniu podłogowym. Myślę, że punktowe źródło ciepła jest przyjemniejsze w odbiorze (niż ogólna podłogówka), zwłaszcza gdy się zmarznie lub się jest zziębniętym - no ale taką rolę zawsze może pełnić kominek :)