Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 627
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie działa\nie narzekam

Mógłbyś trochę rozwinąć odpowiedź :)

Pierwotnie miałem robić podłogówkę na 80m2 w układzie mieszanym z 10 grzejnikami. Okazuje się jednak, że trzeba wtedy obowiazkowo zainwestować sporo kasy w dodatkowe bebechy, np. mieszacz, sterownik pogodowy, niektórzy nawet zalecają sprzegło a efekt i tak moze być nie do końca dobry. Stad pytanie o tańsze rozwiazanie , czyli RTL sterujący tylko łazienkami. Są jakieś minusy takiego rozwiazania poza tym,że nie ma sie podłogówki wszędzie tam gdzie by sie chciało :D

mam pogodówke, w sumie 6 zaworów RTL i 12 grzejników

dół to układ mieszany tzn, korytarz wiatrolap, łazienka kuchnia podłogówka salon grzejniki

Referencyjnym pomieszczeniem dla mnie jest sypialnia - tam jest 19 stopni z ustawień kotła. W salonie jest cieplej z racji "życia" właśnie tam - minusem było wysterowanie - zapewnienie komfortu cieplnego na podłogach z ogrzewaniem + komfortu w salonie - trochę kręcenia RTL-ami

Ja sie na tym nie znam :) ma być tak jak chce jeśli chodzi o temperatury i jest :)

i badź tu madry , u jednego nawet na wiekszej powierzchni działa na tych "marnych" RTL-ach inny narzeka...

A kto narzeka? Bo na razie widzę wpisy chwalące?

Też jestem zainteresowany i też chcę tak zrobić.

Ewentualnie jako opcję rozpatruję zasilenie tych pętli podłogówki z powrotów grzejników położonych w pobliżu

J.

Czy przy RTL-ach ważne jest by cała podłogówka ( we wszystkich pomieszczeniach ) nie przekraczała tych 20-30m2 czy też aby poszczególne petle na RTL-ach nie ogrzewały wiekszej powierzchni niz 20m2. Planowałem podłogówke w kuchni ok. 14m2, łazience dół 7m2, łazience góra 14m2, korytarzu 8m2, wiatrołapie 6m2 i garderobie 5m2.

Teraz nie wiem:

-zrezygnować z podłogówki w kuchni, korytarzu, wiatrołapie i resztę zrobić na RTL-ach,

-robić wszystko na RTL-ach i bedzie dobrze,

-robić wszystko ale by dobrze działało dołozyć drogi mieszacz i inne bebechy ( układ na podmieszaniu )?

• 1 month później...

Szanowni Wątkowicze,

Z kategorii "laik pyta". Dotyczy projektowanego domu 2-kondygnacyjnego, ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym, 4 osoby.

1.

Instalator w projekcie budowlanym przewidział ogrzewanie podłogowe w całym domy z temperaturą 50/40 oraz trzy grzejniki drabinkowe 80/60. Czy to rozwiązanie optymalne (chodzi o temperatury)? Czy tylko dla tych trzech drabinek nie trzeba będzie podgrzewać dodatkowo wody o 30 stopni i sztucznie obniżać temperaturę dla podłogówki?

2.

Ten sam instalator uznał za "dziwne" moją propozycyję zastosowania kotła "dwufunkcyjnego" z wbudowanym zasobnikiem. Czy rzeczywiście jest to rozwiązanie nieefektywne i lepiej, zgodnie z jego propozycją, stosować "klasyczny" kocioł jednofunkcyjne z dużym (300 l) zbiornikiem

Odpowiem Ci z autopsji.

Mam w całym domu podłogówkę, bo przygotowywałem instalację pod pompę ciepła, z własnej głupoty poszedłem jednak w gaz ale mniejsza o tym. Pale w kotle prowizorycznie propanem, na zasilaniu ustawiłem 25 stopni, i chociaż temp na zewnątrz jest w ostatnim tygodniu niska to mam w domu coraz cieplej ok 15st. Mam w łazienkach po jednej drabince, które są tam tylko do suszenia ręczników. Zasilane z tego samego rozdzielacza co podłogówka i już przy zasilaniu 25 stopni jest dobrze tzn., grzejnik jest wyraźnie ciepły w dotyku i można spokojnie suszyć rzeczy. Jak mi podłączą gaz ziemny to podniosę zasilanie do ok 30 stopni i odpale podłogówkę na piętrze, wtedy grzejnik będzie jeszcze cieplejszy w stosunku do tego co mam.

Piec mam kondensacyjny ze zintegrowanym 40L zasobnikiem, bo taki sobie wymyśliłem. Jeszcze się nie kąpałem ale troche go testowałem i przy odkręceniu na full ciepłej wody z temp ustawiona w głowicy termostatycznej na 38st czyli lekko gorąca, temp w zasobniku jest praktycznie na bieżąco podgrzewana.

Nie wiem czemu instalator zaproponował tak wysokie parametry zasilania. Pamietaj że kondensat najwięcej ciepła z kondensacji odzyskuje przy niskich temp zasilania. U mnie kondensat, przy zasilaniu 25 stopni, spływa stróżką praktycznie cały czas. Na godzinę skrapla się prawie litr kondensatu.

1.

Instalator w projekcie budowlanym przewidział ogrzewanie podłogowe w całym domy z temperaturą 50/40 oraz trzy grzejniki drabinkowe 80/60. Czy to rozwiązanie optymalne (chodzi o temperatury)? Czy tylko dla tych trzech drabinek nie trzeba będzie podgrzewać dodatkowo wody o 30 stopni i sztucznie obniżać temperaturę dla podłogówki?

Totalnie nieoptymalne. Adam juz Ci napisal (ale chyba nie zrozumiales jego aluzji o tej falistej ;-) Dla podlogowki zakladaj MAKSYMALNIE zasilanie 40 st C. Fajnie, jakby wynosilo 35. Ja drabinke zasilam z obiegu podlogowki. Zawsze powtarzam, ze suszy sprawna WENTYLACJA, a nie cieplo - zadbaj o nia i wtedy nawet zwykly nieogrzewany wieszaczek bedzie wszystko sprawnie suszyl :-)

pozdr.

Szanowni Wątkowicze,

Z kategorii "laik pyta". Dotyczy projektowanego domu 2-kondygnacyjnego, ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym, 4 osoby.

1.

2.

Ten sam instalator uznał za "dziwne" moją propozycyję zastosowania kotła "dwufunkcyjnego" z wbudowanym zasobnikiem. Czy rzeczywiście jest to rozwiązanie nieefektywne i lepiej, zgodnie z jego propozycją, stosować "klasyczny" kocioł jednofunkcyjne z dużym (300 l) zbiornikiem

ad.1. Nie. Nie optymalne, moim zdaniem zbyt wysokie temperatury, zwłaszcza podłogówki. Wejdź na dowolną stronę producentów systemów grzewczych (Purmo, Kisan, Unopor itd.) i tam są do pobrania szczegółowe instrukcje.

Gdybym to ja robił u siebie i były by to tylko trzy drabinki to bym je przewymiarował i zasilił z rozdzielacza podłogówki temp 40/30.

ad.2. Używam takiego kotła i jestem bardzo zadowolony. Dokonywałem nawet prób czy nie braknie ciepłej wody (kąpiąc się na dwie łazienki równocześnie) bo zasobnik 54 l. ale nic takiego się nie stało. Obecnie śmiga z podłogówką, grzejnikami i swoim wbudowanym zasobnikiem i póki co jestem bardzo zadowolony.

bartekgr

Uważam, że jeżeli szybko nie przestaniesz być laikiem to szybko zaczniesz ostro przepłacać za kompletnie niepotrzebne i niecelowe rozwiązania.

Jeżeli ten instalator nie wyobraża sobie innego rozwiązania - zmień instalatora.

Te drabinki potrzebne są tylko od czasu do czasu. MOGĄ być elektryczne. Takie z grzałką i termostatem.

To pozwoli zaoszczędzić na budowie całej osobnej fabryki do zasilania ich i kupy rur ciąganych po domu.

Temperatury 80/60 stosowane są wtedy, gdy spalamy paliwa stałe.

Tobie potrzebne jest najwyżej 40stC w systemie grzewczym.

Adam M.

Można zrobić tak jak Ci to piszą poprzednicy (ta sama temp. na podłogówkę i grzejniki - ale oczywiście nie takie wysokie temperatury jak piszesz)... Niestety temperatura optymalna dla podłogówki jest zwykle za niska dla grzejników. Można to w prosty i tani sposób rozwiązać zakładając na zasilanie podłogówki coś takiego:

http://www.esbe.pl/pliki/Dokumentacja%20-%20Dobor%20termostatycznych%20zaworow%20mieszajacych.pdf

koszt ok 100-150 PLN.

Na grzejniki puszczas zasilanie z pieca a na podłogówkę przez zawór mieszający w którym masz możliwość regulowania temperatury pokrętłem...

mam i działa.

Browar

Witam,

W domu ok 140m2 będę miał wszędzie grzejniki tylko w 2 łazienkach chciałbym dać podłogowe, wiem że temperatura "grzejnikowa" jest za wysoka na podłogi i Browar zaproponował zawór mieszający, a mogłbym zastosować zawór rtl? Jedna łazienka ma 7m2 a druga 15m2. Dom będzie ogrzewany eko-groszkiem.

Pozdrawiam

Dziękuję. Za wyjątkiem aluzji o falistej wszystko jasne.

Instalator zaproponował takie rozwiązanie w projekcie budowlanym i na tym etapie współpraca z nim zostanie zakończona. Zresztą zastanawiam się, czy jako zasada (oczywiście z wyjątkami) projektami wykonawczymi instalacji nie powinni zajmować się praktycy, a nie branżowcy, których głównym atutem jest posiadanie pieczątki.

bartekgr

Wygrzewając jastrych dawałem w podłogówkę kilka dni ok 45st.

W chałupie nie dało się wytrzymać, podłoga miała 32-34 stopnie, a w pomieszczeniach 23-25 (dwa tygodnie temu, więc na dworze upału nie było:-)

Rozstawy rurek dobrane zgodnie z zapotrzebowaniem pomieszczeń, dom przeciętny ok 7 litrowy ogrzewany kondensatem 15kW

Dawanie w podłogę 50 stopni to jakieś grube nieporozumienie, oprócz nieoptymalności takie temperatury w nogach mogą powodować kłopoty ze zdrowiem.

Witam,

W domu ok 140m2 będę miał wszędzie grzejniki tylko w 2 łazienkach chciałbym dać podłogowe, wiem że temperatura "grzejnikowa" jest za wysoka na podłogi i Browar zaproponował zawór mieszający, a mogłbym zastosować zawór rtl? Jedna łazienka ma 7m2 a druga 15m2. Dom będzie ogrzewany eko-groszkiem.

Pozdrawiam

koszt RTL to około 400 PLN więc ok 4 x droższy od zaworu mieszającego. opis działania tutaj:

http://znam.to/recenzje/474/Glowica-RTL-do-sterowania-ogrzewania-podlogowego

W podłogówke idzie więc temperatura dosyć wysoka co raczej korzystnie na nią nie wpływa... Oba sposoby są jednak stosowane. Moim zdaniem zawór mieszający to lepsze rozwiązanie... i tańsze.

Browar