Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie przepływowe wody

duk1410

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad instalacją ogrzewacza przepływowego wody w domku jednorodzinnym dla 2+1 osób. Zużycie - prysznic + kąpiel codziennie, czasami zmywanie.

Jaki zastosować? Czy 15 kW będzie wystarczający (pewna odległość od miejsca poboru, ok. 6-8m do łazienki od miejsca instalacji). Czy jednak 18 kW lub więcej? Zastanawiam się, gdyż zależy mi na możliwie niskim koszcie zwiększenia mocy w ZE (170 pln / kW).

Z jakimi ogrzewaczami mieliście do czynienia? Jakie marki/modele odradzacie/polecacie?

Doradzcie drodzy forumowicze :)

Jeśli nie masz problemu z mocą i jeśli użytkowany będzie rzadko to ok, jeśli częściej i lubisz mocny gorący prysznic, to lepiej zainstalować zasobnik elektryczny.

Najlepsze przepływówki produkuje http://www.kospel.pl

Zasobniki zresztą też.

Pozdrawiam

Bogusław

KrzysztofLis2 -> dlaczego odradzasz przeplywówki w ogóle.

Obecnie grzeję na ekogroszek i niewydaje mi się to cenowo atrakcyjną alternatywą. Przyłącza gazowego nie mam a korzystać poza ogrzewaniem wody nie mam zamiaru (ekogroszek).

Co innego polecacie?

Żeby był komfort musisz mieć dużą moc. Duża moc = dodatkowe kW na przyłączu i gruby kabel. Tracisz na możliwości korzystania z nocnej taryfy. Zyski? Żadne, poza mniejszymi stratami ciepła na transporcie wody i samym zasobniku. Te straty też można zmniejszyć przy pojemnościowym elektrycznym ogrzewaniu wody.

ja mam podgrzewacz 18kw Siemensa. Narazie o sposobie uzywania nie moge sie wypowiedziec bo remont trwa i niewiele uzywalem (dodatkowo był przytkany i dopiero 3 tyg temu przywrocony do zycia). Ale ... generalnie jak jest "zimny" to trochę wody musi przelecieć zanim grzalka bedzie pracowac pelna mocą. Jak juz jest zagrzany to reki nie utrzymasz (praktycznie wrzatek leci). Nie jestem pewien jak bedzie się spisywac jesli chodzi o płynną regulacje temperatury wody ale pewnie da rede się nauczyć/przyzwyczaic. Podgrzwacz wisi bardzo blisko umywalki. 6-8m wydaje mi sie, ze sporo bedzie ci zimnej wody musialo zleciec zanim dostaniesz ciepla wode.

Bardzo często powtarzana jest tu mantra "Jeśli chodzi o elektryczne, odradzam podgrzewacze przepływowe w ogóle".

Szczególnie ostro krytykuje to rozwiązanie jeden z garażowych handlarzy gazu pozyskiwanego z "jeża", lub innych egzotycznych źródeł...

Ze względu na częste okresy nieobecności w domu nie chciałem boilerów akumulacyjnych, a ogrzewanie domu jest realizowane prądem w płycie fundamentowej. Brak gazu ziemnego, nie chcę "śmieciucha".

Budując dom od razu założyłem ogrzewacze przepływowe i przyłącze mam na zabezpieczeniu przedlicznikowym 3x40A. Z możliwością zwiększenia na 3x50 lub nawet 3x63A.

Koszt przyłącza był oczywiście większy i większe rachunki za tzw. "prąd budowlany".

Teraz gdy mam już taryfę 2-strefową rachunek zależy od rzeczywistego zużycia energii elektrycznej.

Mam 2 nagrzewnice "COSPEL PPE2 electronic LCD" po 1 000 zł każdy:

1 x 9/12/15 kW przy łazience nr 2

1 x 18/21/24 kW przy łazience nr 1 sąsiadującej z kuchnią

Jest możliwość podpięcia do tego układu szeregowo boilera, jeśli panele słoneczne/pompa cieplna staną się rzeczywiście atrakcyjne ekonomicznie.

Z premedytacją nie robiłem cyrkulacji CWU, gdyż tę funkcję pełnią przepływowe ogrzewacze wody.

Mogą być one zasilane ciepłą wodą o temperaturze do 70 st C.

System powyższy już użytkuję i mogę zapewnić, że regulacja ciepłej wody jest nadzwyczaj wygodna: po prostu ustawiam na wyjściu z nagrzewnicy np. 39 st C i biorąc prysznic odkręcam tylko ciepłą wodę, która pojawia się w słuchawce bardzo szybko.

Faktem jest, że tak projektowałem dom, aby odległości od nagrzewnic do punktów odbioru były jak najmniejsze.

W nagrzewnicach tych można ustawić maksymalną moc na 3 wartośc: na razie mam na pół gwizka: mniejsza na 9 kW, większa na 21kW.

Ani razu nie wyrzuciło zabezpieczenia przedlicznikowego.

Działa tu zasada współczynnika nierównoczesności.

Jeśli będą przeciążenia - zwrócę się do dostawcy o zwiększenie mocy.

Zdaję sobie sprawę, że jak ktoś ma 7 kW max jednofazowo to w to nie pójdzie, lecz twierdzenie o całkowitym braku sensu stosowanie nagrzewnic przepływowych uważam za niezgodne z prawdą.

Muszą to być jednak nowoczesne ogrzewacze ze sterowaniem elektronicznym. Sam kiedyś użytkowałem takie urządzenia sterowane hydraulicznie i przyznaję, że stabilność temperatury wody w kranie pozostawiała wiele do życzenia.

Jeśli masz warunki zamontowania takiej nagrzewnicy - zachęcam.

Dla umywalek i zlewu w kuchni wystarcza ta mniejsza.

Jeśli prysznic/wanna to ta 18-24 kW.

Aha - do kompletu mam w łazience armaturę Hans Grohe dedykowaną do takiego rodzaju zasilania ciepłą wodą

el_hogar ja mam podobne warunki i też chcę przepływowy elektryczny do obsługiwania umywalki prysznica i zlewu w kuchni, (później dojdzie druga łazienka z wanną, więc albo drugi podghrzewacz albo zrobię już centralne - to pieśń przyszłości :)). Jakim masz przydział mocy? Ja mam zdaje się 15 kW. Prąd będzie jeszcze ogrzewał mi dom (wodną podłogówkę, dom jest 4-litrowy). Zastanawiam się czy nie zwiększyć przydziału mocy (niechętnie bo to koszty).

W tej chwili mam w układzie 3 fazowym moc umowną 17 kW przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 3 x 40 A.

Tak jak pisałem do tej pory nie wyrzuciło mi ani razu zabezpieczenia, lecz nie ukrywam, że głównie używam nagrzewnicy 18-24 kW.

Może w przyszłości trzeba będzie wystąpić ozwiększenie mocy umownej,

pozdrawiam,

Zbyszek

Jak przedstawiają się rachunki za prąd przy zużyciu 2 prysznice + mini kąpiel codziennie? Orientujecie sie?

Czy to prawda, że kospelowe ogrzewacze dostosowują moc do zużycia, tzn. jeśli 18 kw daje maksymalnie 8,7l / minutę a przepuszczę tylko 5 l/minutę (hydrofor) to wykorzystam tylko część mocy (tzn. ok. 2/3)?

Czy ma ktoś doświadczenie z 1 ogrzewaczem przepływowym na cały dom?

Przymierzam się do Kospela PPE electronic lub bonus electronic 18-24 KW - kojarzycie jakie są opinie na ich temat?

Ogrzewacz grzeje wodę dobierając moc chwilową do uzyskania na wyjściu zadanej temperatury.

Jeśli przepływ jest mniejszy od max. temperatury zadanej to moc jest mniejsza od maksymalnej nastawionej (jednej z trzech).

Jeśli przekroczysz maksymalny pobór wody to na wyświetlaczu pojawi się komunikat "brak mocy" i ciepła woda będzie wypływała z temperaturą mniejszą od zadanej.

Tym mniejszą, im bardziej przekroczyłeś maksymalny pobór wody dla danej mocy.

Co do kosztów, to użytkuję chałupę teraz jedynie weekendowo, więc moje dane nie są do końca miarodajne.

Jednak pamiętaj, że ta duża moc jest pobierana w krótkich przedziałach czasu.

Mając taryfę W12 Weekend tania taryfa jest między 21 a 6 rano w dni robocze oraz we wszystkie dni weekendu od piątku wieczór do poniedziałku rano - czy dokładnie wtedy gdy jestem w domu.

Nie chciałem co tydzień grzać 150 litrów wody, które potem w ciągu tygodnia grzałoby jaskółkom powietrze. W zimie można to ciepło wykorzystać, lecz w lecie to to ewidentna strata.

Cudów nie ma - mieszkając na stałe zużyjesz podobne ilości ciepła w systemie przepływowym co akumulacyjnym. W tym pierwszym przypadku ciepłą wodę masz zawsze po ręką, ale wydajność przepływu ograniczona do dysponowanej mocy maksymalnej.

Tak jak pisałem prysznic mam HansGrohe - dedykowany do grzejników przepływowych (o ograniczonym przepływie maksymalnym)

Cyrkulacja w lecie jest zawsze stratą i jeśli chcesz ją zastosować musisz mieć tego świadomość,

Edytowane przez el_hogar

Jeżeli zastanawiasz sie nad tym rozwiązaniem to najprawdopodobniej masz ogrzewanie kotłem węglowym. Możesz to zastosować lub ogrzewać wodę w zasobniku cwu w taryfie nocnej. Innym rozwiązaniem może być pompa ciepła powietrze - woda pracuje tylko latem więc duża sprawność, zimą cwu z kotła węglowego. Koszty takiej pompy ciepła około 3000 zl o koszty ogrzewania cwu będą niższe 3x od tego co proponujesz

Jest dokładnie tak jak kolega pisze - mam ogrzewanie kotłem weglowym i ... palę w piecu latem. Masakra.

Pompa ciepła do rozważenia. Jakie marki polecacie w tym temacie. Rozumiem, że z drugiej strony przy bojerze jest potrzebny wymiennik, co oznacza, że potrzebuję osobny (poza piecem) obieg do 2 nagrzewnicy?