edyp460 19.06.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Witam , moje pytanie ile można położyć bloczków (48x24) z 25kg kleju ?? innymi słowy czy bardziej sie opłaca typowa zaprawa czy klej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 19.06.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 21.06.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Heine odpowiedział tobie prawidłowo, jest prosta odpowiedź, wystarczy przeliczyć.Ale jesli pytasz o kalkulację czy tradycyjnie czy na zaprawie cieńkowarstwowej klejowej silikatowej (bo domyślam się że o taka tobie chodzi) to z cała stanowczościa stawiam na silikatowa zaprawę. Dlaczego ?Po co nabywać " pustaki" o b.dobrych właściwościach termoizolacyjnych jesli chcesz zastosować przegrody 1-2cm zgoła odmienne. Nie ma zasadności.Jesli teraz perę złotych dopłacisz, to potem zyskasz w komforcie użytkowym domu (mysle że chodzi o dom ) Jeśli nie to szkoda pisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 22.06.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Klej jest do tego żeby go używać Wcale nie wychodzi tak drogo, bo nie idzie go dużo. Poza tym wymaga precyzyjnego klejenia, bo nie można tak jak przy zaprawie pacnąć pacą 4cm, i wszystko się wyrówna. Ja budowałem z ytonga i po budowie przeliczyłem że średnio wyszło majstrom około 1,5worka na paletę (5,76 m2 ściany, bloczki 60x24x20h). Producent przewiduje 1 worek na paletę, ale to moim zdaniem mało realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 24.06.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Strasznie duże te Twoje zużycie-ciekawe ile kleju wynieśli wykonawcy no chyba, że to nie był klej do cienkich spoin.Dom 200m2 zakupiono 15 worków kleju weber-5 oddano do sklepu. Bloczków było 42 palety(24cm 37palet.)2 worki(nie całe) poszły na ściany działowe na poddaszu h-3m, bloczek 11,5cm (5palet).Od groma za to poszło zaprawy murarskiej-ja akurat z lenistwa kupiłem gotową kreisel-a - jakieś 50-60 worków( może więcej) ca25kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.06.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 (edytowane) W zależności od szerokości zastosowanych bloczków, oraz od systemu pióra i wpustu czy bez, worek 25kg kleju pozwala na wykonanie 8 - 12m2 ściany 24 cm.Znaczenie ma również jakość bloczków betonu komórkowego jak również fachowość ekipy budowlanej która ma wpływ na wypoziomowanie i równość wykonania przez nią pierwszej warstwy. Edytowane 27 Czerwca 2012 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 26.06.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Dom 200m2 zakupiono 15 worków kleju weber-5 oddano do sklepu. Bloczków było 42 palety(24cm 37palet.) 2 worki(nie całe) poszły na ściany działowe na poddaszu h-3m, bloczek 11,5cm (5palet). Od groma za to poszło zaprawy murarskiej-ja akurat z lenistwa kupiłem gotową kreisel-a - jakieś 50-60 worków( może więcej) ca25kg No to znaczy że używano głównie zaprawy zamiast kleju, dlatego takie małe zużycie kleju. U mnie zaprawy używano tylko do położenia pierwszej warstwy na chudziaku/stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 26.06.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Nie, to znaczy, ze ktoś Cie walną na materiale.Ja, tak się składa zbudowałem sam od podstaw więc wiem do czego i co używałem.Zaprawa szła na wypełnienie otworów w pustaku czyli raczek do ich przenoszenia, posadowienia nadproży i wymurowania ostatniej warstwy nad nadprożami oraz jakiś tam małych szczelin które czasem zostają miedzy pustakami z racji wiązania murarskiego bloczków bo bez sensu docinać 0,5 cm z bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 26.06.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Klej jest do tego żeby go używać Wcale nie wychodzi tak drogo, bo nie idzie go dużo. Poza tym wymaga precyzyjnego klejenia, bo nie można tak jak przy zaprawie pacnąć pacą 4cm, i wszystko się wyrówna. Ja budowałem z ytonga i po budowie przeliczyłem że średnio wyszło majstrom około 1,5worka na paletę (5,76 m2 ściany, bloczki 60x24x20h). Producent przewiduje 1 worek na paletę, ale to moim zdaniem mało realne. u mnie bardzo podobnie, przy ścianie z Solbetu. z tym, że w hurtowni szef się walnął i zamiast 1 worka gratis do palety bloczków, dołożył dwa. Starczyło jeszcze na działówki. Murowaliśmy sami, wiec nikt nas na materiale nie skubnał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 29.06.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 (edytowane) buduje z betonu komorkowego prefabet 24x24x59 (bloczki gladkie bez uchwytu), na pelna palete (48bloczkow) wychodzi dokladnie jeden 25 kg worek zaprawy klejowej "intergrąd". cena worka w pobliskim leroy merlin 16 pln. buduje sie szybko, czysto i latwo. polecam na zaprawe ukladalem pierwsza warstwe, na ta pierwsza warstwe zeszlo mi 1,5 palety bloczkow i 5 workow cementu... wg mnie klej wychodzi troche taniej... choc to generalnie i tak pomijalny koszt w stosunku do calosci. ja wybralem klej bo jest mi tak wygodniej. Edytowane 29 Czerwca 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budarka 05.07.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 u mnie bardzo podobnie, przy ścianie z Solbetu. z tym, że w hurtowni szef się walnął i zamiast 1 worka gratis do palety bloczków, dołożył dwa. Starczyło jeszcze na działówki. Murowaliśmy sami, wiec nikt nas na materiale nie skubnał a gdzie znalazłeś hurtownie która do bloczków dawała gratis klej? Czy to był deal z hurtownią czy mieli od producenta? Bo u mnie (dolnośląskie) wszyscy mówili że tak było kiedyś (tzn producencie dawali klej) a teraz juz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 05.07.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) a gdzie znalazłeś hurtownie która do bloczków dawała gratis klej? Czy to był deal z hurtownią czy mieli od producenta? Bo u mnie (dolnośląskie) wszyscy mówili że tak było kiedyś (tzn producencie dawali klej) a teraz juz nie ja taeż z dolnego śląska . Nie wiem jak jest teraz, ale kupując bloczki solbetu 36cm P+W odmiana 400, producent, czyli Solbet dokłada 1 worek kleju do palety bloczków. Zamówiłem 18 palet, co wyszło w transporcie ponad jeden tir. Gosć wział dwa tiry, resztę pustaków na plac. Przy dostawie okazało się, że do tych 18 palet dostałem 32 worki białego kleju z Solbetu tu masz link: http://www.solbet.pl/bloczki_solbet_ideal.php Edytowane 5 Lipca 2012 przez pionan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budarka 10.07.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Taak, ale tylko do 36 Ideal . Do 24 optimal już nic na ten temat nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts