michal.bdg 19.06.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Witam pytanie jak w temacie. Mam dość mały, dobrze ocieplony domek 110 m2. Dostałem kilka wycen na PC i tak:-odwiert pionowy (tylko taki rozważałem) ceny od 40.000 netto-powietrzny Daikin ok. 30 000Obie te wersje są dla mnie nie do przyjęcia. Czy można "spiąć" łącznie tania pompę ciepła typu P-W małej mocy z piecem na paliwo stałe i ogrzewać nią podłogówkę a kiedy temp. spadną znacznie poniżej zera wspomagać dogrzewanie wody piecem. Jeśli takie rozwiązanie jest możliwe proszę o kilka wskazówek. Do jakiej temp zewnętrznej działanie takiej pompy byłoby uzasadnione.-Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 19.06.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Jak domek ma tylko 110m2 to wylicz zapotrzebowanie na energię i dobierz odpowiednią pompę. Oferty cenowe, które podałeś wydają się raczej drogie jak na twoją powierzchnię domu (jeżeli dobrze ocieplony). Pewnie w 20kzł się zamkniesz.A mieszanie PC i kotła na paliwo stałe to wg mnie nieporozumienie. To już lepiej kilka dni grzałką pogrzać... Koszty komina, instalacji kotła i jego spięcia z instalacją niskotemperaturową będą się zwracały baaardzo długo (jeżeli w ogóle się zwrócą).Poczytaj na stronie http://www.blog.karbon.com.pl/ jak skomplikowane jest dobre spięcia takich dwóch źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.06.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 głupie to nie jest piec zrobisz za 2,5 tys to i tak taniej od kominkaja doprowadzenie mam zrobionekiedyś ludzie od opału też tak mówili -wnioski - dywersyfikacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.06.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 w/g mnie to dobry pomysł .Za 20k zł da się zrobić.Brak danych o grzejnikach , .Ale może się udać grzanie do -5 .To ponad 90 % sezonu.I ciepła woda poza sezonem bardzo tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.06.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Albo zrobić kocioł węglowy, a do tego pompę ciepła powietrze-powietrze (czyli klimatyzację z funkcją grzania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 20.06.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) dla podstawowych systemów biwalentnych dobrym rozwązaniem będzie zastoswanie pompy ciepła nawet jednostopniowej o odpowiedniej mocy grzewczej. Karygodnym błędem jest montowanie małych pomp ciepła o małej moc y by tylko klient to kupił, a firma sprzedała. Dla tego domu minimalną mocą grzewcza jest ok. 9KW dla pompy ciepła, ponieważ moc PC wg normy EN 14511 podaje się przy temperaturze zew. +7C .Więc dla naszej szerokości gogr. takich temp. zimą nie jest za wiele.Pzdr http://exotherm.pl/ Edytowane 27 Września 2012 przez E*x**M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.06.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 110 metrów kwadratowych i 9 kW mocy pompy ciepła? To dom dobrze ocieplony, a nie standard sprzed 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts