Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Christo24

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam się nad wyborem terakoty do kuchni o pow. 7 m2 (kafle podłogowe). Wszystkie szafki w kuchni będą na zamówienie, w kolorze białym, lakierowane z czarnym blatem. Byłem zdecydowany na białe, świecące kafle na podłogę, ale czy nie będzie się to wszystko zlewało?

Pozdrawiam!

Raczej żona zapłacze się na śmierć przy myciu kilka razy dziennie. IMHO dałabym płytki drewnopodobne, które ocieplą wizualnie dość sterylną kuchnię.

Ewentualnie, gdyby jej nadać loftowego sznytu, szare, przypominające zatarty beton lub łupek.

Raczej żona zapłacze się na śmierć przy myciu kilka razy dziennie.

Mocna przesada, raz dziennie wystarczy przetrzec podloge.

Nie wyobrazam sobie jak bardzo trzeba by trzeba by sie postarac by brudzic podloge tak bardzo by wymagala kilkukrotnego przecierania dziennie. Nawet przy malym dziecku lub swiatecznym zamieszaniu nigdy mi sie nie zdarzalo mi sie scierac podlogi wiecej niz 2 razy :-)

Glazurnik - przy białych płytkach raz dziennie? Chyba tylko gdy kuchnia służy do odgrzewania w mikrofali.

Ja mam przybrudzone moje ciemne, maziajowate płytki po każdym wejściu do kuchni - kurz z butów, okruszki, coś kapnie. Tle, że ja się tym nie przejmuję.

Wejdź na temat o kuchniach - tam są takie, co myją i po 3 razy dziennie polerowane gresy. A potem je polerują szmatką do lustra bo widać zacieki.

Raczej żona zapłacze się na śmierć przy myciu kilka razy dziennie. IMHO dałabym płytki drewnopodobne, które ocieplą wizualnie dość sterylną kuchnię.

Ewentualnie, gdyby jej nadać loftowego sznytu, szare, przypominające zatarty beton lub łupek.

Pierwsza moja myśl taka sama :) ponadto na drewnopodobnych nie widać tak zabrudzeń, powierzchnia kuchni nie jest tez jakoś bardzo duża także po kieszeni nie uderzy. Fajna jest imatra, tylko zamiast jasnej (nie wiem kto to wymyslił do aranżacji) dać ciemniejszą fugę:

imatra.jpg

Glazurnik - przy białych płytkach raz dziennie? Chyba tylko gdy kuchnia służy do odgrzewania w mikrofali.

Ja mam przybrudzone moje ciemne, maziajowate płytki po każdym wejściu do kuchni - kurz z butów, okruszki, coś kapnie. Tle, że ja się tym nie przejmuję.

Wejdź na temat o kuchniach - tam są takie, co myją i po 3 razy dziennie polerowane gresy. A potem je polerują szmatką do lustra bo widać zacieki.

Oczywiscie ze jesli sie chce miec w kazdej godzinie niezkazitelna podloge to najlepiej do pomieszczenia nie wchodzic lub zmywac i polerowac po kazdym wejsciu. Oczywiscie ze cos kapnie czy spadnie okruszek - pytanie tylko czy sie tym nie przejmujemy i sprzatamy to np. wieczorem czy tez latamy ciagle ze szmatka. Autor watku sam sobie odpowie na te kwestie ;)

Autora watku nie znamy - mozliwe ze z zona bywaja w kuchni tylko w weekendy zeby wode zagotowac na herbate, mozliwe ze maja dwojke malych dzieci (tu rzeczywiscie bialy poler bedzie wymagal czestego sprzatania ;) )

Witam!

Powierzchnia mojej kuchni wynosi 6,5 m2 (w domku). Okno jest w okleinie jasny dąb, szafki białe, lakierowane, blat czarny w białe, delikatne kropki. Zastanawiam się nad wyborem parapetu do takiej kolorystyki. Jest on kilka cm nad blatem. Czy powinien być w kolorze okna, blatu, a może jeszcze jakimś innym?

odoba mi się taki kawowy marmur, ale raczej nie będzie pasował.

Dziękuję za liczne odpowiedzi. Otóż w kuchni przebywam bardzo często, jem 5-6 posiłków dziennie (ah, zdrowe odżywianie :D ) + reszta domowników. Białe, lakierowane generalnie wszyscy mi odradzają, z resztą nigdzie takich nie mogę znaleźć w swoim mieście, a byłem już wszędzie. Podoba mi się pomysł z podłoga imitującą drewno. mam w kuchni duże okno w kolorze złoty dąb, podłoga w tym kolorze mogłaby się fajnie komponować. Znalazłem jeszcze (w Obi) takie białe, matowe, kropkowane). Szarość mi jakoś nie podchodzi, choć bardzo zachwalała takie rozwiązanie projektantka w jednym ze sklepów.

Dzięki za odpowiedzi!

mam jeszcze jedną wątpliwość. Kolor moich okien to złoty dąb. Czy istnieją jakieś granity czy marmury w takich kolorach czy jestem skazany na plastik?

Ja mam okna w tym samym kolorze - parapety fornirowane dębem , barwione do koloru jak okno i zaolejowane. Jestem bardzo zadowolona z efektu.

Jednak kilka postów wyżej napisałam, żeby dać parapet taki jak blat kuchenny - bo ja borykam się z tym samym problemem - okno z parapetem w kuchni w złotym dębie, a blat kuchenny dochodzący pod okno - w kolorze orzecha :-( nie gra mi to kolorystycznie i zastanawiam się, czy nie zmienić parapetu na kolor blatu. Wtedy nie będzie się tak ( chyba ) odbijać...