Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doświetlenie pokoji z północno-zachodnią ekspozycją

zuzka

Recommended Posts

Od dawna szukam odpowiedniego mieszkania albo domku i nic nie mogę znaleźć :(

Ostatnio wpadł mi w oko obiekt, który spełnia przynajmniej kilka moich podstawowych warunków. Ale...

Jest to mieszkanie w szeregówce, środkowe, okna w każdym pomieszczeniu) tylko na jednej ścianie, i główne pomieszczenie, czyli salon ma okna tylko na północny zachód. ok.282 stopnie, więc chyba trochę bardziej zachód niż północ, niemniej jednak znajomi mnie straszą, że będzie tam ciemno i nieprzyjemnie. Zwłaszcza w zimie. Dodam, że mam tam dwa okna - typu "drzwi balkonowe", jedne prowadzą na tarasik i zejście do mini ogródka, a drugie to okno uchylne.

Na górze po tej samej stronie byłby pokój dla córki. Ma drzwi balkonowe i okno połaciowe.

Z drugiej strony jest kuchnia (na dole) i moja sypialnia (na górze)

Biję się z myślami, aż się bezsenności nabawiłam, bo nie wiem co robić. Mieszkanie nie jest tanie, ale jest w świetnej lokalizacji.

Byłam tam rano, w południe i wieczorem (ale z zewnątrz tylko). Rano jest cień, od ok 12 słońce się już odbija od okien, ok.19 jeszcze słoneczko zaglądało.

Na pewno nie jest to idealna ekspozycja, ale z drugiej strony, jeżeli chcę coś w mieście ( a niestety tak muszę), gdzie zabudowa jest bardzo ciasna, to bardzo trudno znaleźć mieszkanie z np.południową ekspozycją, której by do tego nie zacieniał sąsiedni budynek...

Będę wdzięczna za każdą opinię, zwłaszcza osób, które mieszkają lub mieszkały w podobnym układzie.

Można poprawić ilość i barwę światła w pomieszczeniu umiejętną grą kolorami i aranżacją. W poprzednim mieszkaniu miałam salon o wystawie północno-zachodniej właśnie i było bardzo przyjemnie - ale całość była w bardzo jasnych ciepłych barwach, również podłoga i nieliczne meble. Najciemniej było w kuchni o wystawie południowo-wschodniej (dobre światło, jak łatwo zgadnąć, tylko rano).