zuzka 21.06.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Od dawna szukam odpowiedniego mieszkania albo domku i nic nie mogę znaleźć Ostatnio wpadł mi w oko obiekt, który spełnia przynajmniej kilka moich podstawowych warunków. Ale... Jest to mieszkanie w szeregówce, środkowe, okna w każdym pomieszczeniu) tylko na jednej ścianie, i główne pomieszczenie, czyli salon ma okna tylko na północny zachód. ok.282 stopnie, więc chyba trochę bardziej zachód niż północ, niemniej jednak znajomi mnie straszą, że będzie tam ciemno i nieprzyjemnie. Zwłaszcza w zimie. Dodam, że mam tam dwa okna - typu "drzwi balkonowe", jedne prowadzą na tarasik i zejście do mini ogródka, a drugie to okno uchylne. Na górze po tej samej stronie byłby pokój dla córki. Ma drzwi balkonowe i okno połaciowe. Z drugiej strony jest kuchnia (na dole) i moja sypialnia (na górze) Biję się z myślami, aż się bezsenności nabawiłam, bo nie wiem co robić. Mieszkanie nie jest tanie, ale jest w świetnej lokalizacji. Byłam tam rano, w południe i wieczorem (ale z zewnątrz tylko). Rano jest cień, od ok 12 słońce się już odbija od okien, ok.19 jeszcze słoneczko zaglądało. Na pewno nie jest to idealna ekspozycja, ale z drugiej strony, jeżeli chcę coś w mieście ( a niestety tak muszę), gdzie zabudowa jest bardzo ciasna, to bardzo trudno znaleźć mieszkanie z np.południową ekspozycją, której by do tego nie zacieniał sąsiedni budynek... Będę wdzięczna za każdą opinię, zwłaszcza osób, które mieszkają lub mieszkały w podobnym układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 21.06.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 W domu jesteś zwykle popołudniami i wieczorami. Zachodnia ekspozycja jest więc najlepsza dla salony, jeśli nie możesz mieć okna z 3 stron (wschód, południe, zachód) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 21.06.2012 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Dziękuję, ale to jest północny zachód. Zastanawiam czy te kilka stopni ma aż takie znaczenie dla kąta światła padającego do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.06.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 26.06.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Można poprawić ilość i barwę światła w pomieszczeniu umiejętną grą kolorami i aranżacją. W poprzednim mieszkaniu miałam salon o wystawie północno-zachodniej właśnie i było bardzo przyjemnie - ale całość była w bardzo jasnych ciepłych barwach, również podłoga i nieliczne meble. Najciemniej było w kuchni o wystawie południowo-wschodniej (dobre światło, jak łatwo zgadnąć, tylko rano). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.06.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 taki pokój wolniej się nagrzewa, dłużej stosuje się centralne ogrzewanie.Szeregówki i tak bywają ciemne w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts