Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I ja proszę o pomoc!

Recommended Posts

ten bukszpan musiałby być bardzo nisko strzyżony, żeby było widać znad nich tawuły.

Z resztą tawuły i berberys dla mnie sa roślinami naturalistycznymi i niespecjalnie komponują się ze strzyżonymi obwódkami. Lepiej wyglądają z trawami ozdobnymi i bylinami.

• 3 months później...

Troszkę pozmieniałam w ogrodzie.Pokaże na wiosnę, bo teraz słabo widać.

Mam jeszcze ostatnią malutka rabatę, pod domem.Tam nic nie ma jeszcze i mam nadzieję, że chociaż jedna będzie ładnie wyglądać:)To jest wschodnia strona domu.Ziemia przepuszczalna, raczej sucha.

Mój plan:

Od lewej:

Dereń Elegantissima, tuja jakaś kulista, miłorząb Mariken podsadzony małymi berberysami.Dereń podsadzony bordową żurawką, tuja - jałowcem.

Czy to się trzyma kupy?

Będę wdzięczna za każda podpowiedź.

pusty.JPG

nar.JPG

Marikena szukaj szczepionego wyżej- min. na 150 cm. Niżej będzie za niski do kompozycji .

Dereń Elegantissima wg mnie jest za duży tam, za szeroki i wysoki. Chyba że będziesz go strzyc rzetelnie. Jeśli będziesz miała jasną elewacje, to ciekawie by było posadzić zamiast niego coś co będzie dawało kontrast ze ścianą a nie zlewało się z nią. Wybrałaś derenia ze względu na jego walory ozdobne zimą?- to może lepiej juz dereń 'Kesselringii' lub 'Baton Rouge' a jak ma być z pstrymi liśćmi to 'Ivory Halo'

Zamiast dużego krzewu możesz posadzić tam np 3 szt mniejszych- Lilak meyera 'Palibin', albo jaśminowiec Belle Etoile.

Jałowiec żeby był ładny musi miec większość dnia słońce- od wschodu chyba za mało go będzie.

Magnolia - bardzo Ci dziękuje.Twoje projekty i Elfir bardzo mi się podobają.

Derenia wybrałam ze względu na walory zimą.Drugie, że mam jeden do przesadzenia.Ale dam go gdzie indziej.elewacje będę miała jasną.Słońce jest dosyć długo.Tak do 14.Ale może za krótko dla jałowca?Co można dać innego?Hosty?

bergenie, bodziszki, hosty powinny dać radę, andromeda 'Compacta', trawy- carex morrovi 'Variegata', 'Carex morrovi 'Ice Dance', sesleria careulea, hakonechloa ( jesli nie jest bardzo sucho). Można też próbować z golterią rozesłaną, z zawilcami wielkokwiatowymi, bażyną czarną ( odmiana bernstein będzie złotawa , ładna), z wrzoścami- też są odmiany o jasnych liściach, bardzo efektowne.