Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kawalerka z jednym oknem- pomoc w aranżacji ciemnej kuchni i salonu z sypialnia

basia46

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy post na forum i na wstępie Witam serdecznie.

Zakupiłam niedawno kawalerkę 39.4 m2. Mieszkanie będzie wkrótce do odbioru, wiec powoli zaczynam zachodzić w głowę jak to wszystko urządzić.

Największy problem sprawia mi aranżacja sypialni i salonu w jednym. Pokój jest duży lecz ma tylko jedno okno balkonowe dwuskrzydłowe. Jest bardzo jasne usytuowane od strony południowej. Chciałabym prosić o poradę lub podpowiedz jak wydzielić kącik sypialniany. chciałabym mieć osobne łózko a nie rozkładaną sofę. Nie wykluczam tego lecz jest to jednak ostateczność i chciałabym tego uniknąć.

Druga sprawa to kuchnia- jakieś propozycję co do kwestii oświetlenia jej?

Poniżej rzut i wymiary mieszkania.

http://images38.fotosik.pl/1663/07d2b11d440577e3m.jpg

Za wszelkie uwagi będę niezmiernie wdzięczna.

Edytowane przez basia46

Zakładając, że ścianki pomiędzy pomieszczeniami są działowe, nie znając zupełnie preferencji wyrysowałam coś takiego. żeby doświetlić sypialnię można zastosować ażurową ściankę, która jednocześnie będzie ozdobą pokoju dziennego. Pytanie? Czy to będzie pasować do stylu inwestorki?:rolleyes:

9603747ce6e71781124828c9f78a1f0b,21,19,0.jpg Coś nie zgadzało mi się w wymiarach kuchni i przedpokoju, więc zakładam, że rysunek może być błędny :(

Edytowane przez Magda 34

Można też zmodyfikować go tak:

(Kolor niebieski - matowa szyba, różowy - parawan lub zasłonka sznurkowa)

Tez o tym wczoraj pomyślałam, ale odrysowanie tego rzutu skutecznie mnie już zmorzyło:-)

Elfirko, a jak Ty to robisz, że Ci duże obrazki się wyświetlają? :rolleyes:

Magda - nie wklejasz zgodnie z instrukcją, tylko poprzez dodaj zdjęcie.

Na forum jest kilkanaście tysięcy ludzi. Co któryś wkleja zdjęcia. Jak myślisz - w jakim tempie zawala się twardy dysk serwerów? Trzeba to ograniczać, stad miniaturki.

Tutaj instrukcja (oparta na wcześniejszych instrukcjach pierwszych moderatorów):

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197051-Jak-umie%C5%9Bci%C4%87-zdj%C4%99cie-na-forum

Dziękuję Wam bardzo za pomysły. Super wygląda sprawa z ażurową ścianą. Nie wpadłabym na to sama.

Wasze projekty wiążą się z otworzeniem kuchni (zrobienie z niej aneksu). Przyznam szczerze, że nie wiem jakiego rodzaju jest to ściana (nośna czy działowa).

Czy miałybyście dziewczyny jakiś może pomysł na wydzielenie tego kącika w samym pokoju nie zostawiając kuchnie zamkniętą.

Przyznam szczerze że przeraża mnie posiadanie aneksu- te zapachy i parowanie- lubię bardzo gotować i obawiam się, że wszystko wtedy przesiąknie tymi zapachami. Jak kupowałam mieszkanie to ta ciemna ale zamknięta kuchnia była ważnym wyznacznikiem mojej decyzji.

Właśnie zastanawiam się bardzo czy ta ciemna kuchnia będzie dobrym pomysłem patrząc na wasze aranżacje, mówiąc szczerza bardzo ale to bardzo mi się spodobały. Chyba jednak bardziej zależy mi na kąciku sypialnianym z normalnym łóżkiem :yes:

Zakładając, że chyba jest to ścianka działowa- to jaki mógłby być koszt wyburzenia ściany i przeniesienie instalacji telewizyjnej i prądu? Jeszcze nie rozmawiałam z żadnym fachowcem. Na pewno trzeba byłoby to zrobić .