Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproża a wieniec

Recommended Posts

Mam trochę dziwną/ nieczytelną informację w projekcie.

Wieniec ma zaczynać się na wysokości 2.50.

Licząc od podłogi okno ma być na 95, potem 150 wys okna to mamy koniec okna na 245. To gdzie nadproże skoro między oknem a wieńcem zostaje 5cm? Widziałem że ktoś zrobił ten dom bez nadproży, tylko nad oknami i bramą garażową od razu wieniec, czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne?

Mam trochę dziwną/ nieczytelną informację w projekcie.

Wieniec ma zaczynać się na wysokości 2.50.

Licząc od podłogi okno ma być na 95, potem 150 wys okna to mamy koniec okna na 245. To gdzie nadproże skoro między oknem a wieńcem zostaje 5cm? Widziałem że ktoś zrobił ten dom bez nadproży, tylko nad oknami i bramą garażową od razu wieniec, czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne?

u mnie wieniec jest nadprożem

• 5 years później...

Witam

odgrzeje troche temat.

u mnie jest dokładnie tak samo. 2,55 od poziomu "0" strop o grubości 15cm, wszystkie okna parteru kończą sie na wysokości 2,35

Do górnej strony stropu jest 2,7m wieniec pod stropem 25x20cm więc strop z wieńcem tworzy belkę 25x35cm.

270-15-20= 235 no niby się zgadza ale

np. w nadproże okna balkonowego wpisana jest belka 25x35cm zbrojona 6x16mm z podwójnym strzemionkiem 30x11cm

i co w tym przypadku mam wywalić zbrojenie wieńca w tym miejscu i wstawić zbrojenie belki? bo za cholerę wszystko razem nie da się upchać to raz a po drugie chyba to nie mądre rozwiązanie żeby zbroić 4x12 + 6x16....

i tak jest z każdym nadprożem tyle tylko ze nad mniejszymi otworami są mniejsze przekroje

prosze o porady

Ja to bym sie bał raczej niskiego parapetu, teraz jest na 95cm, przyjdzie z 15cm styro i 8cm wylewki i parapet wyjdzie na 72cm, niziutko.

niskiego parapetu to ja sie nie obawiam, aktualnie mieszkam w bloku na 1szym piętrze i parapety szystkie sa na 80cm od podłogi.

Natomiast wysokość jest mierzona od docelowego "0" nic juz na podłodze nie urośnie ....