Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jesteśmy z żoną na etapie wybierania projektu naszego wymarzonego domu.

Szukamy czegoś taniego, w granicach 100-120m2. Bardzo podoba nam się projekt Z106 (http://www.z500.pl/projekt/Z106,Parterowy-dom-w-dworkowym-stylu-z-kopertowym-dachem-opcja-poddasza.html) Jest tutaj może ktoś, kto buduje ten dom? Byłoby miło usłyszeć opinię z pierwszej ręki:). Co myślą o nim eksperci z forum?

Dodatkowo chciałbym zapytać o kosztorysy na stronie Z500, czy one są realne? Faktycznie da się zbudować ten dom za ok 240tys.?

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji!

Jak chcecie zaoszczędzić, wybierzcie projekt z dachem dwuspadowym.

Czterospadowy to droższa konstrukcja, droższe ocieplenie (ścianę szczytową ocieplisz styropianem, a poddasze wełną + k-g), duże straty materiały przy układaniu dachówek + drogie dachówki wykańczające.

Może dałoby się przeprojektować dach? Bo układ wnętrz nie jest zły.

Dom jest bardzo szeroki - zmieści się na działce? Jaki macie układ stron świata na działce?

Planujecie w przyszłości zagospodarować poddasze?

Meble na rysunku na stronie projektanta są celowo zmniejszone, by wnętrza wydawały się przestronniejsze. Zwróć uwagę - głębokość kanapy jest równa głębokości szafek w kuchni (60 cm). Kanapa ma min 85 cm.

Sporo czytałem forum i zdaje sobie sprawę, że dach podwyższa koszty, dlatego też dziwię się, że na stronie podany koszt budowy jest jednym z tańszych. Meble zauważyłem, że są mniejsze, ale salon 30m2 nam wystarczy.

Działkę mamy sporą. Dzielimy ją z teściami, ale myślę, że nasza część będzie miała jakieś 50x50m, do max 50x100m. Jeszcze jej nie podzieliliśmy.

Dojazd od wschodu, ale to też jest do zmiany, bo my będziemy w głębi działki, gdzie od drogi gminnej dzieli nas jakieś 200m działki.

Opcja zagospodarowania poddasza jest mile widziana, ale nie konieczna. Pracuję z domu, więc jedno pomieszczenie zajmie mój gabinet. Mamy jedno dziecko, więc 4 pokoje spokojnie nam wystarczą.

Gaz, albo paliwa stałe. Jeszcze się nie zdecydowaliśmy.

No właśnie, projekty z tej pracowni są znacznie tańsze w budowie od projektów konkurencji, było to podejrzane:).

Stan deweloperski w tym budżecie też nie brzmi źle, decyzja nie jest jeszcze podjęta, ale to mój faworyt.

W tym projekcie paliwa stałe odpadają.

Chcesz zrobić sobie w domu kotłownię?

Przy paliwach stałych wejście do kotłowni z zewnątrz (prócz alternatywnego z wnętrza domu), a kotłownia gdzieś na uboczu.

Gdzie będziesz trzymał opał? Kotłownia w projekcie jest mała. Nawet nie wiem czy wejdzie tam piec na paliwo stałe.

Pisząc paliwa stałe miałem bardziej na myśli eko-groszek. Teściowie mieszkają już na tej działce i oni mają jakiś składzik na opał. Z przechowywaniem tego nie będzie problemu. Oni ogrzewają drzewem i też nie mają wejścia z zewnątrz, więc chyba się da:).

To wszystko jest jeszcze sprawa otwarta, więc zobaczymy.

• 2 years później...