nrm 27.06.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Witam, Jesteśmy z żoną na etapie wybierania projektu naszego wymarzonego domu. Szukamy czegoś taniego, w granicach 100-120m2. Bardzo podoba nam się projekt Z106 (http://www.z500.pl/projekt/Z106,Parterowy-dom-w-dworkowym-stylu-z-kopertowym-dachem-opcja-poddasza.html) Jest tutaj może ktoś, kto buduje ten dom? Byłoby miło usłyszeć opinię z pierwszej ręki:). Co myślą o nim eksperci z forum? Dodatkowo chciałbym zapytać o kosztorysy na stronie Z500, czy one są realne? Faktycznie da się zbudować ten dom za ok 240tys.? Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Jak chcecie zaoszczędzić, wybierzcie projekt z dachem dwuspadowym.Czterospadowy to droższa konstrukcja, droższe ocieplenie (ścianę szczytową ocieplisz styropianem, a poddasze wełną + k-g), duże straty materiały przy układaniu dachówek + drogie dachówki wykańczające.Może dałoby się przeprojektować dach? Bo układ wnętrz nie jest zły. Dom jest bardzo szeroki - zmieści się na działce? Jaki macie układ stron świata na działce? Planujecie w przyszłości zagospodarować poddasze? Meble na rysunku na stronie projektanta są celowo zmniejszone, by wnętrza wydawały się przestronniejsze. Zwróć uwagę - głębokość kanapy jest równa głębokości szafek w kuchni (60 cm). Kanapa ma min 85 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nrm 27.06.2012 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Sporo czytałem forum i zdaje sobie sprawę, że dach podwyższa koszty, dlatego też dziwię się, że na stronie podany koszt budowy jest jednym z tańszych. Meble zauważyłem, że są mniejsze, ale salon 30m2 nam wystarczy. Działkę mamy sporą. Dzielimy ją z teściami, ale myślę, że nasza część będzie miała jakieś 50x50m, do max 50x100m. Jeszcze jej nie podzieliliśmy.Dojazd od wschodu, ale to też jest do zmiany, bo my będziemy w głębi działki, gdzie od drogi gminnej dzieli nas jakieś 200m działki. Opcja zagospodarowania poddasza jest mile widziana, ale nie konieczna. Pracuję z domu, więc jedno pomieszczenie zajmie mój gabinet. Mamy jedno dziecko, więc 4 pokoje spokojnie nam wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 czym chcecie grzać? Kosztorys IMHO starczy ledwo na stan deweloperski o ile nie będziesz szalał z dobrymi materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nrm 27.06.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Gaz, albo paliwa stałe. Jeszcze się nie zdecydowaliśmy. No właśnie, projekty z tej pracowni są znacznie tańsze w budowie od projektów konkurencji, było to podejrzane:). Stan deweloperski w tym budżecie też nie brzmi źle, decyzja nie jest jeszcze podjęta, ale to mój faworyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 W tym projekcie paliwa stałe odpadają. Chcesz zrobić sobie w domu kotłownię?Przy paliwach stałych wejście do kotłowni z zewnątrz (prócz alternatywnego z wnętrza domu), a kotłownia gdzieś na uboczu. Gdzie będziesz trzymał opał? Kotłownia w projekcie jest mała. Nawet nie wiem czy wejdzie tam piec na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nrm 28.06.2012 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Pisząc paliwa stałe miałem bardziej na myśli eko-groszek. Teściowie mieszkają już na tej działce i oni mają jakiś składzik na opał. Z przechowywaniem tego nie będzie problemu. Oni ogrzewają drzewem i też nie mają wejścia z zewnątrz, więc chyba się da:). To wszystko jest jeszcze sprawa otwarta, więc zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 eko-groszek to zwykły wegiel. Będziesz nosił go przez dom? Przecież będzie brudził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nrm 28.06.2012 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Trafna uwaga. Będę musiał o tym pomyśleć.Ewentualnie można zmienić okno od tarasu na wejście do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala28 28.06.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Zwróć uwagę na podcień na tarasie. Jest to świetna rzecz, mozna pić kawę na tarasie, gdy pada deszcz.Ale w tym projekcie trochę mija sie z celem. Niby jest ale taki mini. Ile on ma 1 m?Pozdrawiam, Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniazdkoZ106 14.12.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 witam! zaczynamy z Mężem drogę przez papierkową mękę zdecydowaliśmy się na z106. kto z małopolski lub śląska buduje ten domek? chętnie bysmy zobaczyli go na żywo Piszcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts