michal.bdg 28.06.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Witam jak w temacie.Mam do wyboru Daikina 8,4 kW lub Panasonica 9kW z zasobnikami za ok. 25 000 pln lub gruntową poziomą za 40 000 Exotherm, co polecacie?Domek malutki 110 m2 razem z kotłownią. Ocieplenie: ściana grafit 18cm strop 20cm wełny lub styro. 100% podłogówka + 2 drabinki w łazience. Jakich rachunków moge spodziewać sie w obu przypadkach, po ilu latach spłaci się gruntowy wymiennik. Panasonic podobno nie ustępuje Daikinowi parametrami i jakością a dodatkowo działa bez spadku Cop do -15 ?? Lepsze produkty ma podobno tylko Mitsubishi ale to jeszcze wyższa półka cenowa.A może jeszcze jakieś inne propozycje?-Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 28.06.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Przepraszam za literówkę w tytule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 28.06.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Dobrze ocieplony, mały domek i pompa za 40 tysięcy to nieporozumienie. No, chyba, że tak chcesz. Wtedy to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.06.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Mam do wyboru Daikina 8,4 kW lub Panasonica 9kW z zasobnikami za ok. 25 000 pln lub gruntową poziomą za 40 000 Exotherm, co polecacie? Przy tej różnicy w cenie gruntówkę bym skreślił na starcie. Też planowałem zainstalować Panasonica a skończyło się na Atlantic'u. Przy podobnej cenie oferował większą moc i lepsze parametry pracy. Do tego dostępna publicznie DTR-ka z dokładnymi parametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.06.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 bierz PW .Daikin typ 8 grzeje 160 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.06.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 (edytowane) A może jeszcze jakieś inne propozycje? -Michał Na pewno nie gruntowa do tak małego domu. Ja na 118m2 wziąłem Atlantica jednofazową Alfeę S8,teraz to się nazywa Extensa 8kW. Wg moich wycen była zdecydowanie tańsza niż Altherma Daikina,a technicznie nie ustępuje na krok.Jeśli chcesz być bardziej pewny a kasa pozwala na to to weź TRI 11,chociaż uważam,że przy tak małym domu 8kW spokojnie da radę. Wrażenia z pierwszego wygrzewania posadzki już za parę tygodni Jakich rachunków moge spodziewać sie w obu przypadkach, po ilu latach spłaci się gruntowy wymiennik-Michał Sądząc po ociepleniu jakie posiadasz i zakładając,że będzie reku to zapotrzebowanie szacuje na 50-55kWh/m2/rok czyli 5500-6000kWh na sezon grzewczy za c.o a to przy bardzo ostrożnym COP powietrznej w zimie 2,5=2200-2400kWh i przy cenie prądu dwutaryfowego ok.0,43zł/kWh=946-1032zł za sezon grzewczy. Przy gruntowej i COP3,5 było by to odpowiednio 1571-1714kWh=675-737zł za sezon grzewczy. Różnica ok.300zł na korzyść gruntowej ale różnica między gruntową a powietrzną w Twoim przypadku to 15tys.zł czyli jak łatwo policzyć gruntowa zwróci się po 50 latach Jak się dobrze zakręcisz to Atlantica 8kW możesz mieć w bardzo fajnej cenie i wtedy zwrot gruntowej będzie jeszcze dłuższy Nie będę chyba bardzo oryginalny jak powiem,że bardzo fajne ceny na Atlantica i wogóle na wszystko łącznie z hydrauliką ma miki121 P.S. Jak to przeczyta to może rzuci mi jaiś gadżet Edytowane 28 Czerwca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 29.06.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Daikin 8,4 kW spokojnie da radę Mam taką pompę przy większym budynku i kiepskiej podłogówce i jest OK Gruntówkę bym sobie odpuścił na Twoim miejscu bo na odrobienie wyższej ceny trzeba wielu lat Ja tam nie wiem, czy za kilka lat nie sprzedam domu i np. nie przeprowadzę się w inne miejsce. Czy zakup pompy spowoduje, że będziesz musiał wziąć kredyt (na PC) albo zwiększyć kredyt na resztę budowy? Czy budujesz cały dom z własnych środków? Weź to pod uwagę przy porównywaniu ofert i cen/kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 29.06.2012 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Dzięki za podpowiedzi, to moze miki 121 sie odezwie i zaproponuje jakieś swoje rozwiązanie. Oczywiście wskazane na priva.-Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 29.06.2012 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Ps. WM z rekuperatorem nie planuje, kolejne 15 000 raczej nie wpłynie znacząco na moje rachunki. Uważam że zdecydowanie lepiej kupić dobrą firmową "kozę" i mieć zabezpieczenie w razie braku prądu-Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.06.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Ps. WM z rekuperatorem nie planuje, kolejne 15 000 raczej nie wpłynie znacząco na moje rachunki. Uważam że zdecydowanie lepiej kupić dobrą firmową "kozę" i mieć zabezpieczenie w razie braku prądu-MichałA kto powiedział,że 15tys.zł ? Są fajne tanie rekuperatorki na tanich kanałach,może bez bajerów ale nawet taki będzie o wiele lepszy i w podobnej cenie do wentylacji grawitacyjnej :)Ale fakt,przy pompie ciepła rachunki nei bedą powalające ale w WM z reku chodzi bardziej o poprawną i komfortową wentylację i brak grzyba niż o oszczędności a grawitacyjna tego nie gwarantuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts